Sedinta CSAT dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile. Cati inculpati au contestat deja astfel de probe

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de inculpati in diverse cazuri de coruptie au contestat deja interceptarile facute de Serviciul Roman de Informatii, in dosarele lor penale aflate pe rolul instantelor.

Judecatorii vor fi cei care vor accepta cererea sau o vor respinge. In acelasi timp, dependenti in mare masura de supravegherile tehnice ale serviciului secret, procurorii incearca sa gaseasca solutii ca sa-i poata monitoriza pe suspecti cu alte resurse.

In zeci de procese aflate pe rolul instantelor, avocatii au cerut ca interceptarile folosite in dosarele clientilor sa nu mai faca
parte din probatoriu. Iar acesta, spun procurorii DNA, este doar inceputul.

Augustin Zegrean, presedinte CCR: "Orice decizie e la latitudinea fiecarui judecator, judecatorul apreciaza probele, le admite sau le respinge, le apreciaza, le administreaza."

Monica Macovei, fost ministrul al Justitiei: "Va exista practic un haos. Unii judecatori vor spune ca si fara asta vor fi suficiente probe, altii ca nu sunt suficiente probe, deci se naste o stare de neclaritate, de incertitudine in justitie."

Citește și
Gianina Terceanu
Interceptari: Judecatoarea Terceanu se simtea amenintata si se gandea la un autodenunt: "O sa spuna c-a luat bani? E nebuna?"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

APADOR CH: "Va fi o perioada de tranzitie, o perioada dificila, mai ales pentru ca decizia Curtii lasa niste locuri de interpretare cu privire la dosarele in care se va aplica aceasta decizie. Este posibil sa intervina niste disfunctionalitati."

Acesta a fost primul efect produs de hotararea Curtii Contitutionale. Al doilea se refera la dosarele penale aflate in lucru la DIICOT, DNA si alte parchete. SRI explica :

"In procesul penal, nu vor mai putea face supraveghere tehnica in cauze privind infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, proliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie (...)."

Institutia care ar trebui sa preia intregul aparat de interceptare si filaj al unor suspecti este Politia Romana, care insa nu are aceasta capacitate.

S-ar putea schimba legea de functionare a SRI, astfel incat politistii sa aiba acces la tehnica de interceptare a convorbirilor telefonice. 

Sedinta CSAT vineri

Administratia Prezidentiala confirma ca CSAT se va reuni vineri in sedinta pe marginea deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile. Potrivit sursei citate, dupa sedinta CSAT presedintele Klaus Iohannis va face declaratii de presa. Sedinta urmeaza sa aiba loc imediat dupa intoarcerea sefului statului din vizita in Israel si Palestina.

Pozitia sefului SRI:

Declaratia directorului ‪SRI‬, Eduard Hellvig, cu privire la decizia Curtii Constitutionale:

Curtea Constitutionala decide in numele legii. Asa incepe orice decizie a Curtii Constitutionale din Romania. Din acest motiv, Serviciul Roman de Informatii nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta decizia CCR care declara articolul 142 din Codul de Procedura Penala neconstitutional.

Pentru Serviciul Roman de Informatii, principalul instrument in misiunea noastra in serviciul cetatenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei. SRI va ramane si in mandatul meu o institutie ferma in respectarea tuturor deciziilor instantelor si a statului de drept.

Pragmatic, evaluarea noastra este ca aceasta decizie are un impact cert asupra securitatii nationale, avand in vedere corelarea dintre prevenirea amenintarilor la securitatea nationala si contracararea fenomenelor infractionale asociate. Astfel, in procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la adresa securitatii nationale. In acest sens, consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastra a depus eforturi umane si materiale considerabile.

Am convingerea ca toate celelalte institutii au maturitatea si responsabilitatea de a compensa acest recul. Asigur pe aceasta cale toti partenerii institutionali ca vor beneficia in continuare de sprijinul neconditionat al Serviciului nostru.

Consider ca este datoria mea, in calitate de director, sa ma asigur ca, in perioada ce urmeaza, Serviciul Roman de Informatii isi va adapta directiile de actiune in raport cu provocarile mediului de securitate, urmarind indeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea stricta a dispozitiilor legale existente.
 

Decizia CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sustine ca nicio reglementare din legislatia nationala in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedura penala, nu contine vreo norma care sa consacre expres competenta unui alt organ al statului in afara celor de urmarire penala, de a efectua interceptari, respectiv de a pune in executare un mandat de supraveghere tehnica. Asa incat plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate in legatura cu acest alineat din Codul Penal.

Potrivit CCR, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate, cu toate acestea le-au fost comunicate inca din 16 februarie.

La randul ei, sefa DNA a precizat ca "in acest moment suntem pregatiti ca, odata ce decizia Curtii Constitutionale va fi publicata, sa procedam personal la punerea in aplicare a autorizatiilor, insa pentru a face fata la toate cele patru categorii de activitati pe care noi le desfasuram, atunci cand vorbim de supraveghere tehnica in scopul obtinerii de probe, sigur ca avem nevoie de resurse suplimentare". Laura Codruta Kovesi a spus insa ca pentru a respecta decizia CCR este nevoie de modificari privind structura de personal a DNA si de resurse umane si tehnice.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Procurorii, ingrijorati dupa ce CCR a decis ca SRI nu mai are voie sa faca interceptari. Reactia Serviciului de informatii
Procurorii, ingrijorati dupa ce CCR a decis ca SRI nu mai are voie sa faca interceptari. Reactia Serviciului de informatii

Anchetele in zeci de mii de dosare penale sunt in pericol sa se blocheze, iar suspectii considerati periculosi sa scape, odata ce decizia Curtii Constitutionale, prin care SRI nu mai are voie sa faca interceptari va fi publicata.

Interceptari: Judecatoarea Terceanu se simtea amenintata si se gandea la un autodenunt:
Interceptari: Judecatoarea Terceanu se simtea amenintata si se gandea la un autodenunt: "O sa spuna c-a luat bani? E nebuna?"

Arestarea judecatoarei Geanina Terceanu si a fratilor Victor si Giovani Becali, chiar daca se afla in inchisoare, este necesara pentru a inlatura o stare de pericol social.

Interceptari din dosarul lui Mazare.
Interceptari din dosarul lui Mazare. "Trebuie rezolvata de urgenta!". Cum si-ar fi aranjat primarul Constantei SPAGA

Radu Mazare este liber. Procurorii n-au reusit sa ii convinga pe judecatorii de la Inalta Curte sa ii dea mandat de arestare pentru 29 de zile.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.