Scandalul de la poligonul Baneasa a ajuns in instanta. Scenariul in care mii de oameni vor fi obligati sa-si darame casele

Ultimul update: Sambata 12 Martie 2016 07:19
Data publicarii: Miercuri 09 Martie 2016 18:29
Categorie: Actualitate

Scandalul din jurul poligonului din Baneasa, zona unde mii de oameni si-au construit locuinte in bataia pustii, la propriu, s-a mutat in instanta.

Miercuri a inceput procesul prin care Ministerul de Interne incearca sa anuleze planul urbanistic zonal, emis de primaria sectorului 1, in 2014. Daca Jandarmeria va avea avea castig de cauza, nu doar ca acolo nu se va mai construi nimic, dar exista riscul ca toate cladirile ridicate in zona sa fie daramate.

Scandalul se invarte in jurul unui teren, odinioara padure, situat in zona rezidentala Baneasa. Zona este disputata de Jandarmeria romana, care are un poligon acolo infiintat in 1969, si de proprietarii a sute de parcele.

Spatiul a fost inclus in zona intravilana a Capitalei in 2000, iar in 2004 primaria sectorului 1 a permis constructia unor case. Totul s-a blocat cativa ani mai tarziu. In urma cu doi ani, s-a dat o noua decizie care a permite constructia de imobile langa poligon. Aceasta este din nou contestata de jandarmi care nu vor oameni in zona in care se trage cu arma.

Zona de siguranta a poligonului are aproximativ 200 de hectare. Pe linia de tragere sunt deja ridicate case, chiar un cartier rezidential. Locatarii se pot trezi in orice moment cu un glont in casa.

Metoda de "descarcare" tot mai populara pentru cei cu meserii stresante. Cat costa o sesiune de tras cu arma la poligon

Din aceasta cauza, jandarmeria a oprit tragerile. In acelasi timp insa, reprezentantii Jandarmeriei au venit miercuri la Tribunalul Bucuresti ca sa ceara anularea planului de urbanism zonal al primariei sectorului 1, adica sa nu mai aiba nimeni voie sa construiasca in apropierea poligonului.

Bogdan Vatamaru, proprietar: "In momentul asta, terenurile sunt ale noastre, dar nu mai sunt folosibile sub nicio forma. Nu mai pot construi, nu le mai pot ingradi, nu le pot ingriji. Mi se pare ca ne aflam intr-o situatie hilara. Hotul care striga hotii."

Jandarmeria a chemat in judecata primaria sectorului 1. Insa nici cei din urma nu s-au lasat mai prejos. Le-au cerut in instanta sa demonstreze cum au omologat poligonul in 2005, stabilind zona de siguranta pe un perimetru unde existau deja locuinte. Si sa nu uitam ca mai sunt si procesele in care proprietarii le-au facut plangeri oficialilor de la Interne.

Miza este una birocratica. Desi poligonul exista din 1969, prin modificarile legislative care au survenit, a fost nevoie de omologarea spatiului de tragere. Asta s-a intamplat in 2005. Primaria spune ca poligonul nu mai trebuia omologat, pentru ca in zone existau deja case si se puteau produce accidente.

 

Cum au ajuns 1.000 de bucuresteni sa locuiasca langa poligonul de tragere al MAI. Oamenii se plang de gloantele din parbriz

Cum au ajuns 1.000 de bucuresteni sa locuiasca langa poligonul de tragere al MAI. Oamenii se plang de gloantele din parbriz

Codruta Kovesi

Kovesi, interviu pentru Euronews: ”Atacuri de necrezut” încearcă să deraieze campania anticorupţie. AUDIO

Dragnea află săptămâna viitoare dacă scapă de sechestrul pe avere

Papa Francisc, membru de onoare al Academiei Române

Două minore din Sighișoara dispărute de 3 zile. Cu cine s-ar fi împrietenit, recent, pe Facebook

Oana Pellea, despre ultima apariție a Stelei Popescu: ”Nimeni din sală nu a înţeles că începuse să moară în faţa lor”

Filmul ultimelor zile din viaţa Stelei Popescu. Cum şi când a murit de fapt vedeta

Italia

Românca sechestrată și violată în Italia, sub supravegherea medicilor. Copiii, internați într-un centru specializat

CRJI: Senatorul PSD Șerban Nicolae și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat

Luptător cecen cu cetățenie română, acuzat de presa din Rusia de terorism

Primăriță din România, condamnată la 3 ani de închisoare cu executare

Student român, obligat să plătească o amendă de 7000 de lei pentru posesie de marijuana

Vremea 24 noiembrie 2017: Cod de ceață, în mai multe județe