Ranitii adusi in tara, constienti; cei ramasi, in stare critica. FILMUL ACCIDENTULUI din Ungaria

×
Codul embed a fost copiat

Cei 11 raniti implicati, vineri, in accidentul din Ungaria care au fost adusi in tara sunt constienti, in timp ce ceilalti sapte, care au ramas internati in patru spitale din Ungaria, sunt la terapie intensiva, in stare critica, a declarat Raed Arafat.

Cei 11 raniti implicati in accidentul din Ungaria care au putut fi adusi in tara vineri noaptea, cu un avion militar, au fost preluati de la Baza 90 Otopeni de echipaje SMURD fiind transportati la spitalele Floreasca (patru), Universitar (patru) si Bagdasar-Arseni (trei).

Patru autospeciale pentru transport personal si victime multiple, incadrate cu echipaje de prim-ajutor calificat, formate din pompieri SMURD, apartinand Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" al Municipiului Bucuresti i-au preluat pe raniti de la Baza 90 Otopeni, unde au fost adusi cu un avion militar.

Secretarul de stat Raed Arafat, care a mers, vineri, la Budapesta cu avionul militar Spartan pentru evaluarea situatiei si eventualul transfer de pacienti, a declarat ca cei 11 raniti nu au rani foarte grave, unii suferind fracturi care le-au fost deja operate in Ungaria.

La Baza 90, dupa ce ranitii au fost preluati de echipajele SMURD din autospeciale, Arafat le-a declarat jurnalistilor ca ceilalti sapte romani raniti in accident se afla in trei spitale din Budapesta si unul din provincie, fiind la terapie intensiva, intubati, ventilati si in stare critica.

Citește și
avion Spartan
Arafat: Un avion militar Spartan a plecat spre Budapesta pentru un eventual transfer al ranitilor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Decizia aducerii in tara se va lua pentru fiecare dintre acesti pacienti individual, a mai spus Arafat. Secretarul de stat a mai mentionat ca autoritatile maghiare au pus la dispozitia celor romane tot ce a fost necesar pentru transferul ranitilor. In ceea ce-i priveste pe cei trei romani decedati in accident, autopsiile acestora au fost finalizate, urmand ca trupurile neinsufletite sa fie aduse in tara dupa indeplinirea formalitatilor consulare.

Trei romani au murit si 18 au fost raniti intr-un accident produs vineri dimineata, in Ungaria, dupa ce microbuzul in care se aflau a fost implicat intr-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, a informat MAE.

Ambasada Romaniei la Budapesta s-a autosesizat in cazul accidentului de circulatie produs vineri dimineata, pe autostrada M5, pe directia Budapesta, in care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care si un microbuz cu numar de inmatriculare romanesc.

MAE a precizat ca, potrivit consulului si atasatului de interne prezenti la fata locului, microbuzul romanesc implicat in accident se deplasa de la Galati la Milano, avea 19 pasageri si 2 soferi, toti cetateni romani.

FILMUL ACCIDENTULUI

Trei romani au murit pe o autostrada din Ungaria si alti 18 au fost raniti. Microbuzul care ar fi trebuit sa-i duca la munca, in Italia, a fost spulberat de un camion bulgaresc, al carui sofer ar fi adormit, cred anchetatorii.

Microbuzul romanesc pornise din Galati catre Milano. Avea la bord 19 pasageri si doi soferi, toti cetateni romani. Isi petrecusera concediul acasa si se intorceau la munca in Italia.

Dimineata la ora 5.45 erau pe autostrada M5 la citiva kilometri de Budapesta. Din cauza traficului ingreunat, s-au format coloane de masini care stationau. La un moment dat, microbuzul romanesc, oprit si el a fost lovit din spate cu putere de un tir bulgaresc, al carui sofer se pare ca a adormit la volan. A urmat un carambol in care au mai fost implicate alte cinci autoturisme si o duba.

"Se poate vedea chiar si pe tahograf - el a oprit, masina era stationata. Impactul a fost atat de violent incat a ramas, practic, jumatate din masina, cred ca avea 100 de km la ora", spune Sorin Amarinei, administratorul firmei de transport.

Microbuzul in care romanii a fost aruncati pe marginea drumului si din pacate trei dintre ei, pasageri nu au mai putut fi salvati.

Autostrada a fost blocata timp de opt ore din cauza desfasurarii de forte. La fata locului au venit medici, echipe de descarcerare venit dar si un elicopter pentru a-i ajuta pe raniti. Din pacate un barbat de 42 de ani si o femeie de 54 au pierit pe loc. Iar o tanara de 29 de ani a murit in drum spre spital. Era insotita de fiica ei de noua ani aflat la spital.

UPDATE:


Ora 19:00 La aceasta ora, o echipa de medici si asistente, condusa de secretarul de stat Raed Arafat, se afla in spitalele unde au fost dusi ranitii nostri. Dupa ce vor vedea in ce stare sunt, vor decide cat de repede ii vor aduce in tara.

ORA 17:00: Aeronava cu medici a ajuns in urma cu putin timp in Ungaria. Este dotata cu echipamente medicale de urgenta si cu ea pot fi transportati toti cei 18 pacienti, insa deocamdata acestia sunt internati in spitalele locale si vor fi consultati in parte de medicii romani.

In functie de diagnostic si de starea lor, acestia ar putea fi adusi in tara cel mai devreme maine, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.

ORA 14.40: Presedintele Traian Basescu, a transmis vineri un mesaj de condoleante si sustinere pentru familiile victimelor accidentului rutier din Ungaria: "Am primit cu profunda tristete vestea despre accidentul petrecut in aceasta dimineata in Ungaria in care si-au pierdut viata trei cetateni romani, iar alte 18 persoane au fost grav ranite. Doresc sa adresez sincere condoleante familiilor victimelor si sa imi exprim, totodata, intreaga compasiune si sustinere pentru familiile celor implicati in acest accident tragic", se spune in mesajul prezidential.

ORA 13.30: Microbuzul romanesc implicat in accidentul din Ungaria era stationat intr-o coloana cand a fost lovit de un tir bulgaresc, care mergea cu 70-80 de kilometri pe ora, in zona nefiind urme de franare, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, presedintele FORT, Augustin Hagiu.

Hagiu a precizat ca autocamionul care a provocat accidentul, cu numele bulgaresti, a intrat in plin in coloana de masini stationate.

"Vorbim de un tir de 42 de tone, 70-80 de kilometri la ora, nicio urma de franare. Mai mult ca sigur vorbim de un sofer care a adormit la volan", a spus Hagiu.

Presedintele FORT a precizat ca atunci cand vor fi obtinute mai multe informatii de la soferul tirului bulgaresc se vor afla date concrete despre cauza accidentului. Hagiu a mai spus ca firma de transport care detinea microbuzul in care se aflau romani avea toate actele in regula.

ORA 13.20: MAE: O singura persoana din cele 18 ranite in accidentul din Ungaria este in stare mai grava

ORA 13.00: Arafat: Un avion militar pleaca spre Budapesta pentru un eventual transfer al ranitilor

ORA 12.40: MAE a mai precizat ca : "Un consul si atasatul de interne, prezenti la fata locului, au confirmat urmatoarele: microbuzul romanesc implicat in accident se deplasa de la Galati la Milano, avea 19 pasageri si 2 soferi, toti cetateni romani. Din microbuz, 3 persoane sunt decedate, doi barbati si o femeie. Restul persoanelor din microbuz sunt transportate la diferite spitale din apropiere. Cei doi soferi sunt internati la spitalul din Cegled. Autoritatile competente din Romania au fost anuntate cu privire la datele celor decedati si raniti in vederea anuntarii familiilor acestora".

Din datele preliminare rezulta, conform MAE ca "se pare ca accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat practic in spatele microbuzului, cu viteza mare (microbuzul se deplasa cu viteza redusa, in coloana, avand in vedere ca traficul era lent pe acea portiune). Din cele 9 masini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostrada".

ORA 12.10: Ambasada Romaniei la Budapesta s-a autosesizat, vineri, cu privire la un grav accident de circulatie, care a avut loc in jurul orei 5.40, ora locala, pe autostrada M5, pe directia Budapesta, in care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care si un microbuz cu numar de inmatriculare romanesc, informeaza MAE.

"Din primele informatii obtinute de misiune, este vorba de 3 persoane decedate si 18 persoane ranite. Se pare ca atat persoanele decedate, cat si cele ranite sunt cetateni romani. Ambasada Romaniei a intreprins de indata demersuri pe langa autoritatile statului de resedinta pentru a obtine informatii cu privire la acest eveniment nefericit. Consulul Romaniei la Budapesta si atasatul de interne se afla in acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autoritatilor ungare", mentioneaza MAE.

Misiunea diplomatica a Romaniei la Budapesta este in legatura permanenta cu autoritatile din tara de resedinta referitoare la acest accident. Ambasada Romaniei la Budapesta este pregatita sa acorde asistenta si protectie consulara in limita competentelor legale.

ORA 12.02: Treizeci si trei de persoane au fost ranite, dintre care 18 grav, a declarat Zsofia Nagy, o purtatoare de cuvant a serviciului national ungar de salvare.

Accidentul a implicat un camion cu numere de inmatriculare in Ungaria, trei minibuze si cinci autoturisme cu persoane la bord.

Cauza accidentului este face obiectul unei investigatii, potrivit MTI.Circulatia rutiera pe banda spre Budapesta de pe autostrada a fost inchisa.

Vehiculele care se indreapta spre capitala ungara sunt redirectionate spre autostrazile 4 si 5.

Mai multe persoane ranite, inclusiv cetateni straini, se aflau in stare critica si erau supusi unor interventii chirurgicale, scrie MTI, fara alte precizari.

Intre cele 11 persoane grav ranite se afla romani, bulgari, sarbi si turci, mentioneaza agentia ungare de presa.
 

(sursa foto: HIR TV)

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
MAE: O singura persoana din cele 18 ranite in accidentul din Ungaria este in stare mai grava
MAE: O singura persoana din cele 18 ranite in accidentul din Ungaria este in stare mai grava

O singura persoana din cele 18 ranite in accidentul produs vineri dimineata in Ungaria este in stare mai grava, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu.

Arafat: Un avion militar Spartan a plecat spre Budapesta pentru un eventual transfer al ranitilor
Arafat: Un avion militar Spartan a plecat spre Budapesta pentru un eventual transfer al ranitilor

Cele 18 persoane ranite in accidentul din Ungaria sunt internate in cinci spitale, unele dintre acestea fiind in stare grava, un avion militar urmand sa plece la Budapesta pentru un eventual transfer al pacientilor.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.