Produsele congelate importate se vând „ca pâinea caldă”, în timp ce pe fabrici se pun lacătele
Cuptoarele marilor fabrici de pâine s-au închis, iar în locul lor s-au înălțat clădiri de birouri, mult mai rentabile pentru proprietari.
Chiar dacă au apărut brutariile mici, de cartier, mai nou tendința este să importăm tot mai mai multe produse de patiserie congelate.
Numai anul trecut au ajuns în hipermarketuri chifle și pâine congelate în valoare de 200 de milioane de euro, adică 5% din consumul total. Se coc pe loc și se vând calde, așa că și cererea e tot mai mare. Din păcate, vremea franzelelor aburinde cu coajă crocantă, minunate cu un strat de unt, a apus.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Vechile fabrici din Capitală, care produceau câteva sute de tone și-au închis rând pe rând porțile: Pajura, Lujerul, Grâul, Spicul, Plevnei și Titan, sunt doar câteva exemple.
Numai fabrică Plevnei producea 200 de tone de pâine în fiecare zi, însă în urmă cu trei ani a fost închisă.
Aurel Popescu, ROMPAN: ''Devenind nerentabilă acționarii au decis să închidă activitatea. Cred că a fost cumpărată din motive imobiliare pentru că e o zonă foarte bună.”
La câteva străzi distanță au fost șterse urmele unei alte fabrici de pâine.
Fabrică "Spicul" producea în vremurile bune 120 de tone de pâine. Lucrurile s-au schimbat și în urmă cu zece ani fabrică și-a închis porțile, iar pe vechea platforma s-au făcut investiții imobiliare. Au fost ridicate clădiri de birouri și blocuri de locuințe.
Nu doar interesele imobiliare au închis vechile fabrici, ci și cei care produc pâine la negru. Aproape 40 la sută din produsele de patiserie nu sunt fiscalizate, susțin cei din domeniu.
Sorin Minea, ROMALIMENTA: "La patiserie suntem buni, al naibii de buni. Din păcate costurile sunt mari și la patiserie și panificație mai există o belea mare. Piață neagră e uriașă și nu e cuantificată."
Pentru că importul de pâine congelată crește de la un an la altul, iar hipermarketurile și supermarketurile preferă să vândă aceste produse clienților pentru că sunt mai ieftine, patronatul din industria pâinii a investit aproape 50 de milioane de euro într-o fabrică din Turda, care va produce exact ceea ce se cere: produse de patiserie congelate.
Aurel Popescu, ROMPAN: “Am înlocuit fabricile de pâine cu rețele de magazine. Din februarie intrăm foarte puternic pe piață Româniai în aceste magazine care solicită produse de patiserie congelate. Credem că o să depășim 3-4 mii de tone pe lună.”
Anul trecut am importat aproape 100 de mii de tone de produse de patiserie congelate, în valoare de 200 de milioane de euro.
Deși cererea este în creștere, deocamdată reprezintă cam 5 la sută din piață pâinii. Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Europa, 1, mil 800 de mii de tone anual.