Procesul Colectiv. Ministerul Finanţelor ar putea plăti toate despăgubirile

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Finanţelor ar putea plăti toate despăgubirile de sute de milioane de euro, cerute de victimele şi rudele incendiului de la ''Colectiv'', dacă această sumă uriaşă nu va putea fi recuperată la finalul procesului de la cei vinovaţi.

Este propunerea unui procuror DNA, care le-a solicitat luni magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, ca statul să devină garant pentru aceste plati. O cerere similară a fost depusă şi de rudele victimelor la Judecătoria sectorului 4, însă judecătorii au respins-o.

Procesul Colectiv a început luni cu mai multe cereri de despăgubire venite din partea celor vătămaţi în infernul din ''Colectiv'' sau din partea apropiaţilor. În total numărul acestora se apropie de 300, iar la mijloc este vorba despre tot atâtea milioane de euro. Instanţa va decide cât va primi fiecare, dar pentru că suma este uriaşă, procurorul de caz a cerut instanţei să introducă statul român ca garant, prin Ministerul Finanţelor. Şi pentru avocaţi este evident că patronii clubului Colectiv şi fostul primar Piedone nu au aceşti bani.

Pe de altă parte procesul a debutat acum câteva luni, însă de fiecare dată s-a găsit câte un motiv ca să fie amânat.

Eugen Iancu, părinte: "După 2 ani de zile să nu ai o sală care să permită accesul la 200-300 de pers, să nu ai 2 grefieri, să nu ai traducător de italiană, lucruri de bază. Ce pretenţii să am."

Citește și
Razvan Estic
Razvan, un tanar care a fost ranit in Colectiv, a incetat din viata. Iubita lui, Tina, si-a pierdut viata in incendiu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cristian Popescu Piedone: "Abia aştept să înceapă odată procesul."

În sala de judecată au fost şi cei trei patroni ai clubului Colectiv, acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor de securitate în muncă.

Narcis Hogea, părinte: ”Noi nu dorim numai pedeapsa lor, dorim să se schimb ceva, nu s-a schimbat nimic."

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 25 septembrie.

Tatăl unui tânăr care și-a pierdut fiul în infernul de la Colectiv, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj revoltător la adresa statului român.

”Statul roman ne tratează aşa cum merităm, cu lipsa de respect cuvenită.

Cum este posibil ca într-un dosar cu aproape 400 părţi, fiecare cu avocatul lui, să vrei să ţii şedinţa într o cameră în care intra cel mult 50 de persoane? Cum este să programezi şi alte dosare care să ocupe timpul şi spaţiul unui judecător? Cum este să ţii doi găinari şi 3 jandarmi pe bănci, într un ţarc care ocupa un sfert din spațiu, iar în restul sălii să înghesui 100 de oameni în picioare, pentru că, nu-i aşa, domnilor din justiţia romană, noi, părinţii celor morţi în Colectiv, trebuie să fim pedepsiţi, umiliţi, puşi să stăm înghesuiţi, în picioare, pentru a asista la şarada de proces pe care o jucaţi voi.

După ce procurorii noştri au spart dosarul în dosarele, multe dosarele, acum le comasează, asta în doi ani. De faptele ulterioare incendiului nu ne apucăm, de ce să deranjăm pe cineva?

În rest, vicii de procedură, cum ar fi lipsa unui traducător din italiană. Nu s-a găsit în tribunalul Bucureşti un traducător de italiană, deci mai dă o amânare”, a scris Iancu Eugen pe contul său de Facebook.
 

Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

În dosarul "Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.

Dosarul "Colectiv” a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Procurorii continuă cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care în 5 mai 2016 l-au trimis în judecată pe fostul edil, alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 5 mai 2016, iar în 14 octombrie instanţa a decis că procesul poate să înceapă şi că rechizitoriul a fost corect întocmit.

Un al treilea dosar deschis după incendiul din clubul Colectiv este cel în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.

În 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată pe Antonina Radu şi George Petrică Matei, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, pentru că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsuri.

În această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini. Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
1 an si 9 luni de Colectiv: monumentul din Piata Bucur, inconjurat cu 65 de candele albe
1 an si 9 luni de Colectiv: monumentul din Piata Bucur, inconjurat cu 65 de candele albe

Dupa 1 an si 9 luni de cand s-a dezlantuit infernul de la Colectiv, rudele victimelor, prietenii si oameni obisnuiti au comemorat cele 65 de suflete care au pierit dupa tragedie.

Razvan, un tanar care a fost ranit in Colectiv, a incetat din viata. Iubita lui, Tina, si-a pierdut viata in incendiu
Razvan, un tanar care a fost ranit in Colectiv, a incetat din viata. Iubita lui, Tina, si-a pierdut viata in incendiu

Un tanar care a trecut prin iadul de la ''Colectiv'' si atunci a scapat nevatamat a plecat de acum intr-o lume mai buna.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.