Marturii din tramvaiul 2 din Pasajul Lujerului. "Am crezut ca acolo mor. Am spart usa cu piciorul"

×
Codul embed a fost copiat

Bucurestiul a trait unul dintre cele mai cumplite accidente din istoria sa. Trei tramvaie pline ochi cu oameni care se duceau spre serviciu s-au ciocnit in pasajul Lujerului din Capitala.

Dupa impact usile s-au blocat si vagoanele s-au umplut de fum spre disperarea pasagerilor care erau convinsi ca o sa-si gaseasca sfarsitul acolo.

Primul tramvai s-a oprit pe linie, in pasajul Lujerului, din cauza unei defectiuni tehnice. Din spatele sau, a venit cel de-al doilea tramvai. Vatmanul a vazut ca nu mai poate inainta si a oprit la timp, dar cel de-al treilea nu. Acesta a prins la mijloc vagoanele pline cu oameni. Totul s-a intamplat la ora 7:25 dimineata. Marturiile oamenilor sunt cutremuratoare.

"Cand am vazut ca iese fum din tramvai si usile erau blocate si lumea peste mine, am crezut ca acolo mor. Eram jos, printre scaune, nu mai stiu, m-a aruncat cativa metri, lumea peste mine, usile inchise, am spart usile cu piciorul ca sa putem sa iesim. A stationat foarte putin tramvaiul, la un moment dat am auzit o bubuitura si nu mai stiu nimic. M-am trezit cu lume multa peste mine, oameni raniti, capete sparte, oameni raniti plini de sange" povesteste Lenuta Cojocaru, aflata in cel de-al doilea tramvai.

Inspectorii de munca vor sa afle cum a fost posibil un asemenea accident.

Citește și
accident tramvai
Vatmanul responsabil pentru moartea unui om, trimis in judecata. Risca 7 ani de inchisoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Sunt multe intrebari care au nevoie de raspunsuri. La ce distanta circulau tramvaiele unul de celalalt? Daca vatmanii aveu un sistem prin care se puteau anunta unul pe celalalt de pericol? Si mai ales de ce asta nu s-a intamplat si s-a ajuns la un accident de asemenea proportii.

UPDATE 10:14: Un numar de 37 de persoane ranite in urma accidentului din Pasajul Lujerului au fost duse la spital de echipaje SMURD, iar alte 15 au mers singure la unitatile sanitare, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX coordonatorul SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita.

Medicul Bogdan Oprita a precizat ca la Spitalul Floreasca au fost transportate de catre echipajele SMURD 20 de victime, la Spitalul Elias au fost duse alte opt si tot opt au ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), iar un copil a fost transportat la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

De asemenea, 15 persoane au mers singure la spital, dintre care patru la Spitalul de Urgenta Floreasca, trei la Spitalul Elias si opt la SUUB.

Medicul Oprita a mai spus ca opt dintre cele 24 de victime care au ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca sunt in stare grava, avand traumatisme cranio-cerebrale, toracice si multiple traumatisme.

Potrivit medicului Bogdan Oprita, la fata locului au fost 15 echipaje de prim ajutor, un echipaj de terapie intensiva mobila, o masina cu medic de urgenta si o autospeciala pentru victime multiple. Echipajele de prim ajutor si autospeciala de victime multiple au facut cate doua transporturi pentru a duce ranitii la spital.

UPDATE 10:04: Vatmanii implicati in accidentul din Pasajul Lujerului din Capitala au fost testati cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost zero, insa, conform procedurii, sunt dusi la spital pentru recoltare de probe in vederea stabilirii alcoolemiei.

Trei dintre vatmani au fost testati cu etilotestul, dupa producerea accidentului, si s-a stabilit ca nu consumasera alcool, insa vor fi dusi la spital pentru recoltare de probe chiar daca rezultatul testarii cu aparatul etilotest a fost zero.

La ora transmiterii acestei stiri, Politia continua sa faca cercetari la locul accidentului, astfel ca circulatia tramvaielor este in continuare blocata.

Politistii fac cercetari inclusiv in privinta modului in care a avut loc comunicarea intre vatmani.

UPDATE 10:01: Unii pasageri spun ca vatmanul celui de-al treilea tramvai avea viteza mare la intrarea in Pasajul Lujerului, astfel ca, desi a franat, impactul a fost puternic si aproape toti calatorii au cazut.

Potrivit unor martori, la intrarea in Pasajul Lujerului, vatmanul din cel de-al treilea tramvai a observat inainte cu aproximativ o suta de metri ca sunt tramvaie oprite, a franat, iar apoi s-a izbit puternic de tramvaiul din fata, care, la randul lui a intrat in primul tramvai oprit.

Acestia au precizat ca tramvaiul avea viteaza la intrarea in pasaj, iar in momentul impactului aproape toi pasagerii au cazut.

UPDATE 9:25: Inspectia Muncii face cercetari in cazul accidentului din Pasajul Lujerului, considerat accident colectiv de munca, deoarece vatmanii erau in timpul programului si majoritatea pasagerilor mergeau la locul de munca, a declarat pentru MEDIAFAX seful IM, Nicolae Dantes Bratu.

Inspectorul general de la Inspectia Muncii s-a deplasat impreuna cu o echipa de la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti la locul producerii accidentului din Pasajul Lujerului pentru a incepe cercetarile specifice unui accident colectiv de munca.

Nicolae Dantes Bratu a declarat pentru MEDIAFAX ca acest incident intra in categoria accidentelor colective de munca, explicand ca vatmanii erau in timpul programului de munca, iar pasagerii se indreptau catre locurile de munca.

Bratu a mai spus ca inspectorii de munca vor incerca sa vada care sunt cauzele si imprejurarile in care s-a produs accidentul.

El a precizat ca impreuna cu reprezentantii politiei s-ar putea dispune o expertiza tehnica a tramvaielor, pentru a vedea daca a fost vorba de o defectiune tehnica sau de o eroare umana.

Medicul Bogdan Oprita a precizat ca cele mai multe victime sunt din al doilea tramvai, dar sunt multi raniti si din primul tramvai.

Bogdan Oprita a precizat ca cele trei victime care sunt in stare mai grava au traumatisme cerebrale.

Printre raniti se afla si un copil care a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Persoanele ranite in accidentul din Pasajul Lujerului au fost duse cu ambulante SMURD la Spitalul Floreasca si la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
 

UPDATE 8:57:  Accidentul din Pasajul Lujerului in care au fost implicate patru tramvaie s-a petrecut in conditiile in care unul dintre ele s-a defectat si a ramas blocat pe sine, iar celelalte trei care il urmau se aflau la distante mici, impactul neputand fi evitat, desi vatmanii au franat, potrivit RATB.

Purtatorul de cuvant al RATB, Brandusa Raeceanu, a declarat ca, in jurul orei 7.25, unul dintre tramvaie s-a defectat si a ramas blocat pe sine, iar celelalte trei tramvaie care circulau in spate nu au putut evita impactul pentru ca se aflau la distante foarte mici.

"Vatmanii celor trei tramvaie din spate au franat, dar distanta era foarte mica si impactul nu a putut fi evitat", a precizat Raeceanu.

Potrivit acesteia, in urma impactului doua dintre tramvaie au deraiat.

Brandusa Raeceanu a precizat ca tramvaiele au stat la semafor si au intrat in pasaj la distante mici, astfel ca vatmanii nu au putut evita coliziunea, desi au actionat sistemul de franare.

UPDATE 8:16 : O prima evaluare a medicilor arata ca 25 de persoane au fost ranite in urma accidentului de tramvai petrecut in Pasajul Lujerului din Capitala, 15 dintre acestea fiind transportate la spital, a declarat coordonatorul SMURD, Bogdan Oprita.

Potrivit sursei citate, sunt 25 de victime, insa "numarul nu este final", medicii continuand evaluarea pacientilor.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, 15 raniti au fost transportati la spital.

Bogdan Oprita a precizat ca trei dintre victime sunt in stare grava, avand traumatisme cerebrale, iar restul au diverse fracturi.

Intre raniti se afla si un copil care a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Coordonatorul SMURD a mai spus ca la locul accidentului au fost trimise opt echipaje de prim ajutor si doua echipaje de terapie intensiva, iar transportul ranitilor la spital continua.

Accidentul s-a produs dupa ce un prim tramvai s-a defectat in pasaj, iar un altul care circula in spate nu a putut frana la timp si s-a produs impactul, ulterior fiind implicate alte doua tramvaie care circulau in spate, a declarat Andrei Codau, purtatorul de cuvant al Brigazii Rutiere a Capitalei.

Accidentul a avut loc in Pasajul Lujerului, pe sensul spre Piata Presei Libere, iar traficul este blocat la ora transmiterii acestei stiri.

In cele patru tramvaie se aflau cateva sute de persoane, iar cel putuin 26 au fost ranite, multe dintre ele suferind leziuni la cap. Mai multe ambulante au ajuns la fata locului si au preluat o parte dintre raniti, in timp ce multi calatori care au suferit rani usoare sau atacuri de panica sunt pe trotuar si asteapta sa primeasca ajutor de la echipele medicale.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Daniel Vasile, a declarat ca 14 echipaje ale ISU sunt la fata locului si s-a cerut suplimentarea acestora.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
RATB: Pasagerii care circula pe linia 41 vor fi preluati de autobuze
RATB: Pasagerii care circula pe linia 41 vor fi preluati de autobuze

Purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Transport Bucuresti, Brandusa Raeceanu, a declarat ca pentru preluarea pasagerilor care circula pe linia 41 s-a dispus infiintarea unei linii speciale de autobuze.

Vatmanul responsabil pentru moartea unui om, trimis in judecata. Risca 7 ani de inchisoare
Vatmanul responsabil pentru moartea unui om, trimis in judecata. Risca 7 ani de inchisoare

Vatmanul din Iasi, care in urma cu un an a spulberat cu tramvaiul sase masini, a omorat un om si a ranit alte trei persoane, a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa si vatamare corporala.

VIDEO. Tramvaie blocate in Capitala, din cauza unui sofer care a intrat pe sine
VIDEO. Tramvaie blocate in Capitala, din cauza unui sofer care a intrat pe sine

Depasirea coloanei pe linia de tramvai e un "sport" care poate fi practicat in orice anotimp. Cel putin asa a crezut un sofer din Capitala, care s-a trezit insa impotmolit in zapada de pe sine.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.