COD ROSU de inundatii pe mai multe rauri. 7.000 de oameni, izolati in Vrancea. ANM a restrans atentionarile meteo la 4 judete
Torentii formati in urma precipitatiilor abundente au afectat zeci de locuinte si anexe gospodaresti, curti si sute de hectare de terenuri agricole.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
–►ANM a restrans avertizarea de COD GALBEN de ploi la 4 judete
-► COD ROSU de inundatii pe raul Putna
-► COD ROSU pe raul Ramnicu Sarat
-►COD PORTOCALIU de vreme proasta in 15 judete
-► 7.000 de oameni din Vrancea, izolati, dupa ce ploile au distrus un drum national
UPDATE ORA 18:40 COD GALBEN de ploi in patru judete
Administractia Nationala de Meteorologie a actualizat atentionarea de cod galben de ploi. Astfel, din data de 15 mai, ora 18:00 si pana pe 16 mai, ora 06:00, judetele Suceava, Botosani, Mehedinti precum si in zona de deal si de munte a judetului Gorj, instabilitatea atmosferica va fi accentuata, manifestandu-se prin averse, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului si, izolat, caderi de grindina. Se vor cumula cantitati de apa local de peste 15-20 l/mp si izolat 30 l/mp.
UPDATE ORA 16:00 Cod portocaliu de furtuna si grindina in judetele Buzau si Iasi
Judetele Buzau si Iasi se afla, joi dupa-amiaza, sub cod portocaliu de furtuna si grindina, potrivit unor avertizari nowcasting emise de Adminstratia Nationala de Meteorologie (ANM).Potrivit unei avertizari, estul judetului Buzau, respectiv zona delimitata de localitatile Sageata, Vadu Pasii, Fundeni, Ramnicu Sarat, Topliceni, Balta Alba, Balaceanu, Ziduri si Cochirleanca, este sub cod portocaliu pana la 16.40. Pentru aceste zone sunt anuntate descarcari electrice, intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, grindina de mici si medii dimensiuni si averse de ploaie ce pot cumula, local, 25-30 de litri pe metru patrat.
Tot sub cod portocaliu se afla, pana la 16.30, estul judetul Iasi, inclusiv zona delimitata de Schitu Duca, Barnova, Dobrovat, Miroslava, Iasi, Tomesti, Rediu, Popricani, Tiganesti si Bivolari, conform unei alte avertizari. In aceste zone, cantitati de apa pot atinge si depasi 35 de litri pe metru patrat. Furtuni si grindina sunt asteptate, pana la 17.00, si in judetul Constanta, aflat sub atentionare cod galben.
UPDATE ORA 15:30 7.000 de persoane din doua comune, izolate dupa ce un drum a fost distrus de ape in Vrancea
Aproximativ 7.000 de persoane din comunele vrancene Jitia si Vintileasca sunt complet izolate, dupa ce Drumul National 2N Dumbraveni - Jitia - Vintileasca a fost distrus, in noaptea de miercuri spre joi, de ploile abundente, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Ploile insemnate cantitativ au produs o alunecare de teren pe DN 2N, intre comunele Chiojdeni si Jitia. Drumul national a fost afectat pe o distanta de aproximativ o suta de metri, acesta devenind impracticabil. Se intervine cu utilaje contractate de CNADNR. Aprovizionarea se face prin transbordare. S-a luat legatura cu agentii economici din comunele Jitia si Vintileasca", a transmis Prefectura Vrancea.
Reprezentanti ai CNADNR spun ca lucrarile pe portiunea de drum afectata se desfasoara cu dificultate atat din cauza ploii, cat mai ales din cauza instabilitatii accentuate a solului si estimeaza ca lucrarile ar putea fi terminate in jurul orei 19.00.
"Am intervenit in regim de urgenta cu utilaje pentru a realiza o cale de trecere provizorie pentru a putea asigura circulatia masinilor cu un tonaj mai mic de 3,5 tone. Speram ca in cateva ore sa reusim sa dam drumul circulatiei pe aceasta ruta provizorie. Lucrarile constau in realizarea unui terasament, protectie cu roci de mari dimensiuni puse la baza terasamentului pentru a nu fi luat de apa si ulterior balastarea acestei cai provizorii. Ulterior, dupa ce ploile se vor opri, vom reface varianta definitiva de circulatie, care inseamna refacerea terasamentului, a santurilor de colectare a apelor pluviale, taluzari de maluri, lucrari de protectie si balastari“, au declarat reprezentanti ai Sectiei Vrancea a CNADNR.
Tot din cauza ploilor torentiale, au ramas izolati si localnicii din satul Plopu, comuna Gura Calitei, unde apele au luat un podet, astfel ca oamenii nu mai pot iesi din sat."Un podet din tuburi amplasat pe DC 154, comuna Gura Calitei, a fost luat de ape, iar 372 de locuitori ai satului Plopu au ramas izolati. Ministrul Apararii Nationale, domnul Mircea Dusa, a fost instiintat despre aceasta situatie si va trimite in zona un pod de pontoane. Si in comuna Vizantea Livezi, pe drumul care face legatura cu satul Mesteacan, un podet din tuburi a fost distrus de ape", au informat reprezentantii Prefecturii Vrancea.
De asemenea, potrivit Prefecturii, joi dimineata, in jurul orei 06.00, o persoana a fost surprinsa de apele raului Putna si s-a refugiat pe un dig, fiind salvata de echipele de pompieri de la Vidra.
Totodata, s-a intervenit pentru scoaterea apei din mai multe gospodarii din comunele Vidra, Slobozia Bradului si Gugesti, iar in municipiul Focsani s-a intervenit pentru inlaturarea unui arbore cazut peste un autoturism pe strada Aleea Echitatii.Situatia este grava si in comuna Milcovul, satul Lamotesti, unde joi, in jurul orei 9.00, apele raului Milcov s-au revarsat si au inundat mai multe curti, doua case, Drumul National 23, dar si mai multe hectare de teren agricol. Apa din curti si de pe drum depaseste 30 de centimetri, iar oamenii incearca sa opreasca suvoaiele cu saci cu nisip si pietrs. Tot in aceasta comuna, pompierii au salvat dintre ape mai multe animale.
Joi, hidrologii au instituit cod rosu pe raul Putna, pe sectorul Mircesti, la confluenta cu raul Siret, in zona sectorului indiguit Suraia, in opt localitati din judetul Vrancea fiind posibile inundatii din cauza viiturilor.Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, avertizarea este valabila joi, pana la ora 24.00, si vizeaza in primul rand localitatile Mircestii Vechi, Mircestii Noi, Biliesti, Jorasti, Radulesti, Vanatori, Rastoaca si Botirlau, din judetul Vrancea. In aceste zone s-ar putea produce inundatii din cauza propagarii viiturilor din amonte, in bazinul hidrografic Putna, a precizat sursa citata.
UPDATE ORA 15:00 COD ROSU pe raul Vedea
Raul Vedea, pe un sectorul din judetul Olt, va fi sub avertizare cod rosu, joi, pana la ora 22.00, Administratia Bazinala de Apa Arges atentionand primariile locale sa monitorizeze punctele critice din zona si zonele inundate la viitura din aprilie. Potrivit Administratiei Bazinale de Apa Arges - Vedea, codul rosu a fost instituit joi, pana la ora 22.00, pe raul Vedea, in sectorul SH Buzesti - SH Valeni, judetul Olt.
"Se impune monitorizarea stricta de catre primariile riverane raului Vedea, IJSU Olt, SHI Olt a punctelor critice din zona mentionata, a zonelor inundate la viitura din luna aprilie 2014 si urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu Regulamentul pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii", a precizat sursa citata.
UPDATE ORA 14:30 - COD ROSU pe raul Ramnicu Sarat
Hidrologii au instituit, joi, cod rosu si pe raul Ramnicu Sarat, pe sectorul Puiesti-Tataru, la confluenta cu raul Siret, zece localitati din judetul Vrancea fiind in pericol de inundatie din cauza viiturilor.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, avertizarea este valabila joi, pana la ora 24.00, si vizeaza in primul rand localitatile Puiesti, Ciorasti, Mihalceni, Martinesti, Tataranu, Slobozia-Botesti, Ramniceni, Tataru, Belciugele si Maicanesti, din judetul Vrancea.
In aceste zone s-ar putea produce inundatii din cauza propagarii viiturilor din amonte, in bazinul hidrografic Ramnicu Sarat, a precizat sursa citata.
UPDATE ORA 14:00 - Aproximativ o suta de morminte dintr-o zona a Cimitirului Municipal Sibiu amenajata de doi ani au fost afectate de inundatii, joi, deoarece rigola nu a facut fata cantitatii mari de apa acumulate, pompierii intervenind pentru evacuarea apei, scrie Mediafax.
UPDATE ORA 13:50 - Aproximativ 7.000 de persoane din comunele vrancene Jitia si Vintileasca sunt complet izolate, dupa ce drumul national 2N Dumbraveni - Jitia - Vintileasca a fost distrus, in noaptea de miercuri spre joi, de ploile abundente, transmite corespondentul Mediafax.
UPDATE ORA 13:30 - In judetul Prahova, mai multi copaci au cazut pe carosabil, pe Drumul National 1, in localitatea Romanesti, pe gardul unei gospodarii, in localitatea Tantareni, pe Drumul National 1 A, in localitatea Cheia, dar si pe Valea Prahovei, pe DN 1, in statiunea Busteni.
La Ploiesti, un pom dezradacinat a cazut peste acoperisul unei case, pe strada Semenicului, avariind atat coperisul imobilului, cat si o parte din gard.
In judetul Dambovita, militarii ISU au intervenit pentru inlaturarea unui copac in orasul Gaesti. Vantul puternic a provocat avarii in reteaua de electricitate in judetul Dambovita.
Din fericire nu au fost inregistrate victime.
UPDATE ORA 13:00 - Patru poduri de pe un drum judetean si trei drumuri comunale din judetul Suceava sunt afectate de ploile din ultima perioada, iar circulatia in zonele respective este restrictionata temporar, a anuntat prefectul de Suceava, scrie corespondentul Mediafax.
UPDATE ORA 12:30 - COD ROSU pe raul Putna
Hidrologii au institut, joi, cod rosu pe raul Putna, pe sectorul Mircesti, la confluenta cu raul Siret, in zona sectorului indiguit Suraia, in opt localitati din judetul Vrancea fiind posibile inundatii din cauza viiturilor.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, avertizarea este valabila joi, pana la ora 24.00, si vizeaza in primul rand localitatile Mircestii Vechi, Mircestii Noi, Biliesti, Jorasti, Radulesti, Vanatori, Rastoaca si Botirlau, din judetul Vrancea.
In aceste zone s-ar putea produce inundatii din cauza propagarii viiturilor din amonte, in bazinul hidrografic Putna, a precizat sursa citata.
Pagubele provocate de inundatii in Olt
Animalele surprinse de viitura au murit, iar batranii neajutorati au fost scosi de pompieri din casele amenintate de ape.
Toata aceste lucruri s-au intamplat chiar daca se cunosteau avertizarile meteorologilor, insa autoritatile sustin ca nu aveau cum sa previna formarea suvoaielor.
Cea mai grava situatie a fost in localitatea Osica de Jos, unde apele care s-au scurs de pe dealuri au transformat o strada intr-un adevarat rau involburat. Oamenii au privit neputinciosi cum li se inunda curtile si au incercat in zadar sa mai salveze cate ceva.
Pompierii au intervenit imediat, insa pentru a ajunge la toate locuintele inconjurate de ape, au avut nevoie de barci.
La numai 15 kilometri departare, la Voineasa, aceeasi poveste. Iar in urma viiturii au ramas pagube serioase.
Si in orasul Bals, unde a plouat necontenit, mai multe gospodarii au fost inundate dupa ce un canal necuratat s-a umplut si a refulat.
Locuitorii spun ca primarul ar fi vinovat de acest dezastru, insa edilul are alta varianta.
Madalin Teodorescu, primarul orasului Bals: "Singura solutie este amenajarea canalului din zona de protectie si siguranta a caii ferate. Nu este in administrarea mea si de aceea nu l-am putut curata."
Pe timpul noptii, autoritatile, dar si pompierii, au ramas in zonele afectate de inundatii pentru a monitoriza situatia.
Potrivit unui bilant inca provizoriu, cel putin 50 de gospodarii sunt inundate si oamenii au pierdut zeci de animale si mai toate pasarile din curti.
Joi, pe lumina, autoritatile, impreuna cu proprietarii vor evalua situatia pentru a stabili cat de mari sunt de fapt pagubele.
Situatia din Timisoara
Ploile au creat haos miercuri seara in Timisoara. In doar cateva ore, apa a navalit pe strazile din orasul de pe Bega, ajungand si la un metru inaltime.
Unii soferii s-au vazut obligati sa se intoarca din drum, in timp ce altii au ramas blocati in autoturismele care au nu mai facut fata. Iar cauza este una intalnita in mai toate orasele din tara - canalizarile infundate.
In doar cateva ore de ploaie serioasa, strazile Timisoarei s-au transformat in adevarate lacuri. Canalizarile nu au mai facut fata, iar traficul a fost pur si simplu blocat in multe zone ale orasului.
Soferii mai curajosi au incercat sa treaca prin apa care in unele locuri avea si un metru inaltime, dar motoarele au cedat chiar in mijlocul baltilor.
Si mai putin inspirati au fost cei care au ales sa iasa din casa cu bicicletele.
Pompierii au lucrat contracronometru, pentru ca solicitarile veneau ca pe banda rulanta, dar odata ajunsi pe teren, si ei au fost luati prin surprindere.
De inundatii nu a scapat nici unul dintre mallurile din oras, dar nici subsolul Spitalului de Copii Louis Turcanu.
Iar bilantul ar trebui sa le dea serios de gandit autoritatilor - o strada surpata, 14 drumuri inundate, 23 de subsoluri pline cu apa, plus trei viaducte impracticabile.
COD PORTOCALIU de vreme proasta in 15 judete
Ministrul Gabriel Oprea a anuntat miercuri, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, organizata la sediul Ministerul Afacerilor Interne, ca, in acest moment, se afla sub avertizare hidrologica de cod portocaliu judetele Arges, Buzau, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si Vrancea.
In acelasi timp sub avertizare de cod galben de inundatii sunt judetele Arges, Bacau, Braila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Neamt, Teleorman, Timis, Valcea si Vrancea.