Geo Saizescu a murit. Irina Margareta Nistor: "A fost o prezenta extrem de cinematografica in sine"

Geo Saizescu

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat ca Geo Saizescu a fost un regizor de comedie stralucit, intr-o perioada in care exista o "cenzura acerba".

"A fost un regizor de comedie stralucit, mai cu seama intr-o perioada in care era o cenzura acerba si a reusit sa faca niste filme extrem de speciale si de indragite de publicul nostru, inclusiv in prezent, cautate de fiecare data cand mai sunt proiectate, cred ca pe primul loc aflandu-se 'Pacala' si dupa aceea 'Asta seara dansam in familie'", a declarat pentru MEDIAFAX Irina Margareta Nistor.

De asemenea, aceasta a subliniat ca Geo Saizescu era "un personaj" fara sa faca un efort foarte mare, adaugand ca "asa i-a fost dat sa fie".

"I-a reusit foarte bine 'Eu, tu si Ovidiu', care era o comedie muzicala, un gen mult mai rar in Romania si sa nu uitam ca se intampla asta in 1977.

A facut inclusiv un film politist, 'Santaj', la care a lucrat cu Rodica Ojog-Brasoveanu, si a jucat la randul lui, nu numai in filmele sale, unde avea o aparitie asa ca Hitchcock (Alfred, n.r), si in filmele altor regizori importanti, cum ar fi Ion Popescu-Gopo, unde, in '61, juca in 'S-a furat o bomba', mai tarziu avea sa joace in 'Lumina palida a durerii', care este un film extrem de dramatic, iar 'In Buletin de Bucuresti' a ramas neuitat.

Citește și
geo saizescu - 5
Geo Saizescu a murit. Regizorul avea 80 de ani
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Era o prezenta extrem de cinematografica in sine. Era un personaj fara sa faca un efort foarte tare. Asa i-a fost dat sa fie dintotdeauna", a declarat aceasta.

La randul sau, actorul Mircea Diaconu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca principala caracteristica a regizorului Geo Saizescu - care a decedat la varsta de 80 de ani - a fost aceea de prieten, fiind un om "cald si bun".

"Un om care ne-a parasit... si faptul ca a fost si unul dintre regizorii nostri si nu numai, si prietenii nostri. Cam asta este, de fapt, pana la urma, caracteristica principala a lui Saizescu.

El era un prieten, era un om cald, un om bun, chiar un prieten si, din pacate, publicul care, în general, percepe disparitia destul de importanta a actorilor, a oamenilor de arta, în ultima vreme parca mai mult ca niciodata, cred ca au dreptate. Se duc, se duc si parca nu vine destul din urma", a declarat Diaconu pentru MEDIAFAX.

Acesta a adaugat ca a fost apropiat de cineast, jucand alaturi de Geo Saizescu în filmul "Buletin de Bucuresti" (1982), de Virgil Calotescu.

"Am fost apropiati, ne-am vazut în toate împrejurarile, un prieten chiar daca varsta era mai înaintata. A fost un grup de oameni care chiar am fost foarte apropiati, chiar daca varstele erau diferite si, din pacate, putini mai traiesc din acel grup de oameni de generatia lor, din pacate prea putini mai traiesc", a adaugat acesta.

Regizorul Geo Saizescu a murit la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Saizescu a regizat mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului de comedie romanesc, printre care "Asta seara dansam in familie", "Pacala" si "Secretul lui Bachus".
La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost si scenarist, si actor.

A colaborat cu unii dintre cei mai populari actori romani, ca Gheorghe Dinica, Dem Radulescu, Stefan Mihailescu-Braila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu si Horatiu Malaele.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Geo Saizescu a murit. Portretul regizorului care a fost maestrul filmului de comedie romanesc
Geo Saizescu a murit. Portretul regizorului care a fost maestrul filmului de comedie romanesc

Geo Saizescu, maestrul filmului de comedie romanesc, a decedat luni, la varsta de 80 de ani, lasand in amintirea sa filme savuroase, precum "Pacala, "Un suras in plina vara", "Asta seara dansam in familie" si "Secretul lui Bachus".

Geo Saizescu a murit. Regizorul avea 80 de ani
Geo Saizescu a murit. Regizorul avea 80 de ani

Lumea cinematografiei romanesti este din nou in doliu. Cunoscutul regizor, scenarist si actor Geo Saizescu s-a retras de pe scena vietii, la varsta de 80 de ani.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.