Ion Iliescu a fost audiat in secret de procurori. Fostul presedinte este cercetat pentru infractiuni contra umanitatii

×
Codul embed a fost copiat

Netulburat ani de zile de justitie, Ion Iliescu a ajuns acum si el in vizorul anchetatorilor. 

Fostul presedinte Ion Iliescu a fost audiat in secret de procurorii militari, in urma cu cateva zile, in dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, in care este cercetat pentru infractiuni contra umanitatii, constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii. Ion Iliescu a fost pus sub acuzare de procurori in octombrie 2015, el fiind chemat acum sa dea o declaratie ampla cu privire la venirea minerilor in Capitala in iunie 1990.  Joi a fost audiat si fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, care a dat declaratii in acelasi dosar iar vineri a fost randul prim-vicepresedintelui de atunci al FSN, Nicolae Dumitru.

Initial, in octombrie 2015, au fost pusi sub acuzare Ion Iliescu, amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu si Victor Atanasie Stanculescu.

Ei sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii, constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii din dimineata zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Procurorii militari sustin ca Ion Iliescu, in calitate de presedinte al CPUN, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii prin declansarea unui atac asupra populatiei civile in iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului in Capitala.

Citește și
ion iliescu
Ion Iliescu a implinit 86 de ani. "Nici nu-i cifra rotunda, se aduna niste ani"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Potrivit ordonantei intocmite de Parchetul Militar, initial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infractiuni: propaganda pentru razboi, genocid (savarsit prin: uciderea membrilor colectivitatii sau grupului, vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a colectivitatii sau grupului, supunerea colectivitatii sau grupului la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica) si tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fara temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii in infractiuni contra umanitatii constand in aceea ca "in zilele de 11 si 12.06.1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Procurorii mai sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

De asemenea, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali au fost pusi sub acuzare pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Fostul ministru al Apararii Victor Stanculescu a fost incinerat miercuri. Ion Iliescu a participat la ceremonie
Fostul ministru al Apararii Victor Stanculescu a fost incinerat miercuri. Ion Iliescu a participat la ceremonie

Fostul ministru al Apararii Nationale Victor Atanasie Stanculescu a fost incinerat miercuri la crematoriul Vitan Barzesti.

Ion Iliescu a implinit 86 de ani.
Ion Iliescu a implinit 86 de ani. "Nici nu-i cifra rotunda, se aduna niste ani"

Fostul presedinte Ion Iliescu, a implinit astazi 86 de ani, si la fel, ca in ultima vreme, si-a petrecut ziua, doar cu sotia sa, Nina, si cu prietenii apropiati.

Fostul presedinte Ion Iliescu, despre regele Mihai. De la
Fostul presedinte Ion Iliescu, despre regele Mihai. De la "Ce sa caute vineri, la ora 2?" la "Un exemplu de echilibru"

Din 1989 pana in 1997, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a spus “NU” revenirii in tara a regelui Mihai. Azi, acelasi Iliescu se declara ingrijorat de starea sanatatii fostului suveran. Cum a evoluat aceasta relatie?

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.