Fostul ministru Botis: "Imi cer scuze ca am intarziat o zi cu demisia"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ministru al muncii, Ioan Botis, a organizat o conferinta de presa in care a vorbit despre demisia sa. El si-a inceput discursul cu o serie de scuze si a precizat ca a intarziat cu acest anunt deoarece Traian Basescu nu era in tara.

"Imi cer scuze ca am intarziat o zi, in ceea ce priveste anuntarea demisiei mele. Asa cum am anuntat ieri, am avut nevoie de o zi pentru a pregati aceasta demisie si trebuie sa fac precizarea ca ieri, in cursul zilei de ieri, am tinut foarte mult sa il informez pe primul ministru, pe domnul Emil Boc, asupra intentiilor mele de a demisiona. Si, de asemenea, am facut o informare pentru domnul presedinte Traian Basescu. Domnia sa, fiind plecat in Azerbaidjan, n-am avut ocazia decat dupa-amiaza sa lamuresc aceasta situatie" - a declarat Ioan Botis, care a mai explicat ca trebuia sa astepte intoarcerea in tara a sefului statului, pentru a semna decretul privind schimbarea sa din functie.

El a mai spus ca la baza demisiei stau "motive de moralitate" si considera ca este o demisie de onoare. In continuare, Botis si-a cerut scuze tuturor persoanelor pe care le-a cunoscut .. sau nu: cetetenilor Romaniei, colegilor din Guvern, angajatilor din ministerul muncii si, in mod special, cetatenilor municipiului Bistrita.

"Va rog sa-mi permiteti sa dau ... un mesaj sentimental, daca doriti. As dori sa le adresez scuze in mod public cetatenilor muncipiului Bistrita, celor care m-au sustinut si mi-au acordat incredere si care, probabil, unii, au avut dezamagiri in legatura cu ... ultimele intamplari din viata mea ca ministru." - a spus fostul demnitar.

El nu a vrut sa ofere detalii despre persoana care il va inlcoui in functia de ministru al muncii. Botis a precizat ca acest anunt va fi facut de premierul Emil Boc.

Citește și
Ioan Botis
Ministrul Ioan Botis este verificat de inspectorii ANI si de DLAF
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

 Ioan Botis si-a dat astazi demisia din Guvernul Romaniei, dupa ce a avut o noua discutie cu seful Executivului. Fostul ministru al muncii a anuntat inca de marti ca va demisiona daca ANI va constata ca exista un conflict de interese la ONG-ul sotiei sale.

Desi Agentia Nationala de Integritate nu a finalizat inca ancheta, Botis a sustinut astazi inca o data ca, "in termeni juridici", sotia sa a fost angajata la o asociatie unde ei doi "nu aveau niciun interes direct".

In prezent, Departamentul pentru lupta anti-frauda si Agentia Nationala de Integritate ancheteaza un posibil conflict de interese in cazul lui Ioan Botis.

O asociatie la care sotia sa era consilier a obtinut 500.000 de euro din fonduri europene pentru recalificarea somerilor. "Este posibil sa fie o greseala din punct de vedere moral", a spus, marti, Botis. El si-a convins nevasta sa se retraga din proiect si a precizat ca, daca ANI il gaseste vinovat, va demisiona.

Departamentul de Lupta Antifrauda, institutia care controleaza fondurile comunitare, spune ca exista unele indicii privind incalcarea catorva prevederi din Regulamentul Consiliului Europei.

Sotia lui Botis se retrage, ministrul ramane in functie. Scandalul continua

Reactia partidelor din opozitie

 Puiu Hasotti, PNL: "Din punctul meu de vedere este un gest banal, fata de gravitatea faptei. Asteptam de mult demisia doamnei Ridzi, unde este demisia doamnei Anastase, unde este demisia domnului Emil Boc .. Lucrurile astea trebuie sa le discutam si sa fie cu adevarat niste evenimente politice importante. Demisia domnului Botis, din punctul meu de vedere, este un lucru atat de banal si atat de firesc incat nici nu trebuie comentat"

Ilie Sarbu, senator PSD: "Cazul noi il apreciem ca fiind foarte grav, dincolo de gluma primului ministru facuta ieri, ca el e un om serios. Noi nu punem la indoiala, nu discutam despre seriozitatea oamenilor. noi discutam despre ce fac ei cand sunt pusi in demnitati publice. Alte cazuri s-au terminat in justitie cu condamnare.."

Ce spun "colegii" din PDL

 Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader: "Este o decizie personala a ministrului Botis pe care si-o sustine. Ca ministru a fost foarte bun, a facut adevarata reforma pe piata muncii. Inabilitatea pe care a avut-o si presiunea mediatica l-au facut sa-si dea demisia. Spun inabilitate pentru ca nu a stiut sa-si gestioneze situatia, daca stia de problema, trebuia sa ia masuri, a tratat-o superficial".

Vicepresedintele PDL, Raluca Turcan: "Demisia lui Botis este un gest corect, care confirma faptul ca ministrul a inteles sa-si asume responsabilitatea fara nuante. Demisia reprezinta un semnal ca PDL are o pozitie corecta intr-o situatie in care se pun semne de intrebare asupra conduitei pe functia publica. Astept de la Victor Ponta un gest de corectitudine si asumare politica similar cu cel al ministrului Botis si sa ceara demisia presdintelui CJ Arges. In lipsa demisiei lui Nicolescu din functia de presedinte al CJ Arges, cu probleme mult mai grave, toate declaratiile lui Victor Ponta de acum incolo nu fac doi bani, nu sunt decat vorbe goale."

Ce-a facut Ioan Botis la ministerul muncii

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a demisionat din functie dupa aproximativ sapte luni de mandat. In aceasta perioada, in calitate de ministru, si-a asumat raspunderea pe Codul Muncii, Legea Salarizarii si Codul de Dialog Social. De asemenea, el a fost acuzat de mai multe ori de sindicalisti ca a ignorat dialogul cu partenerii sociali.

El a fost numit in functie in data de 3 septembrie 2010, dupa ce fostul ministru Mihai Seitan a demisionat.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Botis demisioneaza numai cu dezlegare de la ANI
Botis demisioneaza numai cu dezlegare de la ANI

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a avut la Palatul Victoria o discutie cu premierul Emil Boc, caruia i-a prezentat cazul ONG-ului bistritean care a luat fonduri europene si in care sotia lui, Ligia Botis, este consilier.

Ministrul Ioan Botis este verificat de inspectorii ANI si de DLAF
Ministrul Ioan Botis este verificat de inspectorii ANI si de DLAF

Ministrul muncii Ioan Botis este verificat nu numai de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), ci si de Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF).

Sotia lui Botis se retrage, ministrul ramane in functie. Scandalul continua
Sotia lui Botis se retrage, ministrul ramane in functie. Scandalul continua

Departamentul pentru lupta anti-frauda si Agentia Nationala de Integritate ancheteaza un posibil conflict de interse in cazul lui Ioan Botis, ministrul muncii.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.