Autoritatile promit 250 km de autostrada in urmatorii doi ani. HARTILE oficiale cu traseul viitoarelor sosele din Romania

×
Codul embed a fost copiat

Premierul si Ministrul Transporturilor au prezentat marti opiniei publice planurile autoritatilor pentru infrastructura rutiera a Romaniei si hartile cu traseul noilor autostrazi si drumuri expres care ar urma sa strabata tara.

-► Ce se va intampla cu autostrada Comarnic-Brasov
-► Pact pentru Master Planul pe Transporturi
-► Ce autostrazi apar in Master Plan
-► 250 de kilometri noi de autostrada in 2015-2016

Chiar daca Transporturile vor avea un buget-record, anul acesta se vor inaugura doar bucatele de autostrada, pe tronsoane aflate deja in lucru. In total vor fi 50 de kilometri noi de autostrada. Pentru Sibiu-Pitesti se va semna un contract in urmatoarele saptamani, dar nu s-a precizat inca si un termen de finalizare. Autoritatile promit si o banda suplimentara pe DN1, care va costa 100 de milioane euro, dar ne va scapa de aglomeratia care a devenit deja obisnuinta pentru soferii care se incumeta sa mearga in week-end pe Valea Prahovei.

Pentru a avea autostrazi, premierul spune insa ca avem nevoie de un pact intre toate fortele politice care sa fie mentinut macar un deceniu. In plus, Victor Ponta a explicat si ce se va intampla cu controversatul proiect Comarnic-Brasov.

 

Citește și
autostrazi
O noua "performanta" a Romaniei. In 2014, Guvernul da in folosinta numai 50 km de autostrada si face promisiuni pentru 2030
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Ce se va intampla cu autostrada Comarnic-Brasov
Premierul Ponta a cerut ministrului Transporturilor ca, pana pe 15 februarie, sa fie decisa semnarea contractului de constructie in concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov sau rezilierea procedurii, aratand ca nu se mai poate astepta, dupa o amanare de opt luni din cauza unei "declaratii prostesti" a fostului presedinte Traian Basescu. El a explicat ca, la fel ca in cazul Master Planului de Transport, trebuie sa existe un acord politic pe termen lung pentru derularea acestui contract.

"Pana pe 15 februarie, trebuie sa spunem companiilor care au castigat prima faza a procedurii «semnam» sau «nu semnam», pentru ca nu mai putem sa stam, am intaziat opt luni din cauza unei declaratii prostesti facute de cineva care a zis ca stie el ca sunt fapte de coruptie. O declaratie prosteasca, pentru ca a fost pur politica. Am intrebat structurile statului si nu exista nicio fapta si nicio sesizare de coruptie", a spus Ponta, aflat la Ministerul Transporturilor.

Premierul a precizat ca, in cazul semnarii contractului, constructia va incepe in maximum 60 de zile de la data semnarii, respectiv pana la 15 aprilie. "Daca nu exista un acord, nu are rost sa pornim. Contractul se termina in trei ani, e vorba de obligatii pe 30 de ani ale statului, ori daca cineva zice ca nu e bine si opreste cand vine la guvernare, nu are rost sa-l mai pornim, ca patim ca si cu autostrada Transilvania. Daca toata lumea este de acord, il facem. Este o chestiune de responsabilitate si, din punctul meu de vedere, ar trebui sa pornim proiectul. Este un proiect scump, cu obligatii multe, pe 30 ani, dar este un proiect strategic esential pentru Romania", a completat Ponta.

 

El a cerut ca pe site-ul Ministerului Transporturilor sa fie prezentate, marti, toate datele publice privind stadiul negocierilor, respectiv cati kilometri vor fi construiti si la ce cost, precum si care sunt obligatiile constructorului si cele ale statului.

In vara anului trecut, la 25 iunie, presedintele Traian Basescu i-a spus noului ministru al Transporturilor, Ioan Rus, dupa depunerea juramantului, sa fie atent la premisele contractarii autostrazii Comarnic-Brasov, precizand ca, din informatiile sale, s-au produs deja acte de coruptie. Ulterior, Victor Ponta a declarat ca Basescu a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la atribuirea lucrarilor la autostrada Comarnic-Brasov, in replica purtatorul de cuvant al presedintelui declarand ca afirmatia premierului este mincinoasa.

Termenul anuntat de autoritati pentru semnarea contractului de constructie in concesiune a autostrazii Comarnic - Brasov a fost amanat de mai multe ori. Cele mai recente date transmise de CNADNR pe aceasta tema, furnizate MEDIAFAX in noiembrie, arata ca sunt in derulare activitatile prealabile semnarii contractelor de finantare si contractului de concesiune de lucrari publice. Nici CNADNR nu furniza, atunci, alte informatii.

Premierul Victor Ponta si fostul ministru al Transporturilor Dan Sova s-au intalnit in ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentantii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a castigat licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, prilej cu care cele doua parti au semnat un memorandum de intelegere. Ponta afirma atunci ca autostrada Comarnic-Brasov, in lungime de 53 kilometri, va fi finalizata in 2017, la un cost estimat de 1,8 miliarde euro, lucrarile de constructie urmand sa inceapa in aprilie. In martie, Sova spunea ca acordul pentru constructia autostrazii va fi semnat in iunie, nu in aprilie, asa cum se anuntase initial, amanarea termenului fiind un lucru "eminamente pozitiv" intrucat statul a reusit sa obtina angajamentul ferm din partea BEI, BERD si Banca Mondiala pentru sustinerea proiectului. La 24 iunie, data la care si-a anuntat demisia din functia de ministru al Transporturilor, Sova a afirmat ca acordul va fi semnat "in perioada urmatoare", motivul intarzierii fiind legat de discutiile dintre constructori si finantatorii institutionali.

Pact pentru Master Planul pe Transporturi
Master Planul pe Transport trebuie elaborat doar pe baza unui consens pe minimum zece ani intre toate fortele politice, altfel nu are rost ca expertii Ministerului Transporturilor sa se apuce de treaba, deoarece va fi un esec in lipsa garantiilor pe termen lung, a afirmat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca documentul va trebui prezentat si presedintelui tarii, inainte de acordul politic. Ponta a fost prezent, marti, la sediul Ministerului Transporturilor, pentru prezentarea de catre ministrul de resort, Ioan Rus, prioritatilor de infrastructura rutiera aferent perioadei 2015-2016.

Premierul a epxlicat necesitatea unui acord politic prin faptul ca este nevoie de garantii de finantare pe termen lung pentru constructori. La inceputul lunii octombrie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat Master Planul general de transport al Romaniei in fata comisiilor parlamentare de transporturi, documentul cuprinzand toate interventiile in infrastructura pentru 2014-2030.

Ce autostrazi apar in Master Plan
Proiectele de autostrazi incluse in Master Plan sunt Sibiu - Brasov (103 km), Ploiesti - Comarnic (49 km), Craiova - Pitesti (115 km), Comarnic - Brasov (54 km), Brasov - Bacau (158 km) si Gilau - Bors (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,58 miliarde euro fara TVA, potrivit unui document de sinteza furnizat de Ministerul Transporturilor.

 

In plus, Master Planul cuprinde constructia de drumuri expres insumand aproximativ 2.200 km, fondurile necesare pentru aceste proiecte totalizand circa 17,5 miliarde euro fara TVA.

 "Mergeti sa discutati cu comisiile reunite de transport din Senat si Camera Deputatilor, sa aveti o discutie oricat de lunga, la care sa nu vina doar cei din comisia de transport, ci si ceilalti parlamentari, dupa care voi invita liderii tuturor partidelor parlamentare. Vom merge si la presedintele tarii. Ca sa avem un Master Plan care va avea succes, trebuie un acord pe 10 ani. Daca nu il avem, nu are rost sa va apucati de treaba", a spus Ponta, marti, la sediul Ministerului Transporturilor, pentru prezentarea de catre ministrul de resort, Ioan Rus, prioritatilor de infrastructura rutiera aferent perioadei 2015-2016.

Premierul a explicat necesitatea unui acord politic prin faptul ca este nevoie de garantii de finantare pe termen lung pentru constructori, indiferent de schimbarile politice din Romania. "Sa nu mai incepem ca Mesterul Manole, fiecare ministru, fiecare guvern incepe ceva, vine urmatorul, opreste si incepe din alta parte si avem bucatele de autostrazi", a afirmat Ponta.

250 de kilometri noi de autostrada in 2015-2016
Reteaua autostrazilor din Romania, care totalizeaza 700 kilometri in prezent, va fi extinsa cu 50 kilometri in acest an si cu 200 de kilometri in 2016, a declarat marti ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a anuntat un necesar de finantare de aproape 30 miliarde euro pana in anul 2030. Pana in anul 2030, Romania ar urma sa construiasca 725 kilometri de autostrada, 184 de kilometri de autostrada fazata si 1.809 kilometri de drum expres, costul total fiind estimat la 28,6 miliarde euro, inclusiv TVA.

"In acest moment avem spre 700 kilometri de autostrada in operare. In 2016, cu siguranta finalizam si vom putea circula pe Sibiu - Nadlac, pe Cluj - Bors, cu o exceptie intre Mihaiesti si Suplacu de Barcau, care ar putea fi finalizata in 2017, pe Cluj - Targu Mures, Targu Mures - Fagaras, Sibiu - Fagaras, Fagaras - Brasov in situatia in care vom fi extraordinari de activi, daca nu in 2017. Cu certitudine vor fi inca 250 de kilometri de autostrada in 2016", a anuntat Rus

Potrivit informatiilor prezentate de Rus sumele pentru investitiile in infrastructura vor putea fi asigurate in urmatorii ani din finantari europene de 6 miliarde euro (incluzand cofinantarea nationala), acciza la motorina, rovinieta, concesiuni si parteneriate public-private (3 miliade euro) si credite de la Banca Europeana de Investitii, BERD si Banca Mondiala.

"Ultima scuza este ca nu avem bani", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa, aratand ca pana in prezent principalele probleme in domeniul dezvoltarii infrastructurii au fost ineficienta si lipsa structurarii proiectelor. Ministrul a adaugat ca dupa revenirea la Ministerul Transporturilor, "cu arme si bagaje", CNADNR va trebui sa prezinte un plan de management. "In 25 de ani n-am avut niciodata", a spus Rus. 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Harta inteligenta a gropilor din Romania. Soferii marcheaza craterele pe telefon, in timp ce CNADNR se incurca in explicatii
Harta inteligenta a gropilor din Romania. Soferii marcheaza craterele pe telefon, in timp ce CNADNR se incurca in explicatii

2015 a inceput prost pentru soferi. Dupa gerul din ultima vreme, pe drumuri, chiar si pe autostrazi, au aparut sute de gropi.

O noua
O noua "performanta" a Romaniei. In 2014, Guvernul da in folosinta numai 50 km de autostrada si face promisiuni pentru 2030

Contraperformanta demna de cartea rusinii. Romania a dat in exploatare in 2014 doar 50 de kilometri de autostrada, jumatate fata de anul trecut.

Cat dureaza o calatorie pe soselele de azi de la vestul la estul Romaniei si cat va dura dupa constructia unei autostrazi
Cat dureaza o calatorie pe soselele de azi de la vestul la estul Romaniei si cat va dura dupa constructia unei autostrazi

Cine vrea sa traverseze Romania, de la vest la est cu autoturismul personal, trebuie sa ia in calcul ca o astfel de distanta, de circa 820 de kilometri intre Nadlac si Constanta, poate fi parcursa in circa 10 ore.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.