Textul integral al scrisorii atribuite lui Cristian Sima: Daca maine voi trai, voi continua sa scriu
Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, care nu a mai putut fi contactat de la 1 octombrie, sustine intr-o scrisoare pe care ar fi trimis-o joi noaptea ca mai are 2.500 de franci si 3 carti de credit blocate.
"Avionul care traverseaza Atlanticul imi creaza o ciudata senzatie de pace si liniste, toata lumea a adormit brusc, lasandu-ma parca sa-mi hotarasc singur sfarsitul. Decizia finala e luata. As vrea sa fiu un razboinic Ronin, dar nu sunt. Sunt singur si am nevoie de timp mai mult decat am nevoie sa traiesc. Cand va izbucni scandalul, toti ma vor acuza ca am fugit cu zeci de milioane de dolari in cine stie ce insula din Pacific", ar fi spus Sima intr-o scrisoare trimis joi noaptea catre jurnalistul Radu Soviani si Hotnews, potrivit Mediafax.
Sima adauga ca ar avea nevoie de cel putin doua luni pentru a asterne pe hartie tot ceea ce a trait, nu doar in ultimele patru luni, ci mai ales in ultimii 51 de ani.
"Am 2.500 de franci, trei carti de credit care sunt blocate din lipsa de fonduri si un cont in bursa la GS de 10.000 de euro, cu care trebuie sa castig ca sa reusesc sa supravietuiesc doua luni pentru a scrie. Moral sunt responsabil in totalitate de pierderile clientilor, desi au semnat ca isi asuma riscul, dar oare moral sunt responsabil si de castigurile de pana acum? Am fost mereu un luptator si cred si acum ca lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil sa-mi continuu ipocrizia pentru a satisface o lacomie generala a clientilor, lacomie pe care am exploatat-o la maxim in demersul meu de a le castiga increderea si respectul", a mai spus Sima.
Cum a ajuns "mintea diabolica" Cristian Sima sa puna mana pe Bursa de la Sibiu
El a afirmat ca are nevoie sa-si spuna adevarul ,"sa-l urle", indiferent de ce se va intampla dupa aceea, insa mai intai este impetuos necesar sa-si recunoasca greselile.
"Voi plati pentru ele cu demnitate. Soarta mi-a dat enorm pana acum si e normal sa mi se ceara dublu, totdeauna platesti cu dobanda mare", a afirmat el, adaugand ca pentru a intelege tot ce s-a intamplat din 2008 si pana azi e nevoie sa descrie personajele pe indelete si evenimentele cu lux de amanunte, atat cat ii va permite "timpul pe care tot aceste personaje" i-l vor acorda.
Fostul director al Bursei din Sibiu afirma ca daca "acest serial se va intrerupe inainte de termen", nu ar vrea existe speculatii pe seama vreunui nume.
"Nu vreau sa credeti ca ma justific pentru pierderile din bursa aruncand noroi in jur.Vreau doar sa povestesc cum am ajuns aici si mai ales, cum voiam sa ies.Pentru a calma un pic lucrurile vreau sa va spun ca WBS Holding nu a avut niciodata mai mult de 60 de clienti, toti au acceptat riscul, multi au retras deja o mare parte din capital si altii au retras chiar mai mult decat au depus. Toata vina pentru situatia in care s-a ajuns imi apartine. Eu mi-am asumat toate riscurile, eu am luat toate deciziile, niciun angajat nu e raspunzator pentru nimic. Nimeni nu e vinovat in afara de mine, nici CNVM-ul, nici clasa politica , nici «oamenii de onoare», nici onorabilii clienti.Am nevoie sa spun insa tot adevarul pentru ca sistemul financiar politic de la noi si nu numai sa fie inteles. Nu am niciun ban ascuns, dar evident am o responsabilitate morala pe care mi-o asum in totalitate. Si undeva, intr-un colt ascuns, mai cred inca ca toata lumea isi va recupera capitalul ....nu si asteptatul profit", a incheiat Sima.
Cristian Sima, revocat miercuri din functiile de presedinte CA si director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat din 1 octombrie si, potrivit unor zvonuri din piata de capital, ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el.
Potrivit unor surse din piata de capital, tranzactiile pe pietele externe au fost operate prin WBS Holding, firma detinuta de Sima si inregistrata in Insulele Virgine Britanice. O alta ipoteza vehiculata este ca Sima ar fi pierdut banii mai multor clienti in urma acestor tranzactii, cu grad ridicat de risc.
Zvonurile spun ca Sima a disparut cu 30 de MILIOANE de euro din tara. Cine erau clientii sai VIP
Surse din piata de capital au declarat miercuri pentru Mediafax ca Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu in care scria ca i-au fost furate laptopul, telefonul, actele si cardul bancar si cerea blocarea acestora. Angajatii Sibex au incercat de mai multe ori, fara succes, sa il contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are in Elvetia, postul telefonic este suspendat, au mentionat sursele.
Cristian Sima a fost demis miercuri de la conducerea Sibex, astfel ca functia de presedinte CA a fost preluata de Paul Gabriel Miclaus, iar pozitia de director general a fost preluata de drept de Ovidiu Petru, director adjunct. Contactat de Mediafax, noul presedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclaus, a declarat ca revocarea lui Sima din functie nu are legatura cu zvonurile aparute in piata de capital. Potrivit lui Miclaus, Sima a fost inlocuit din functie deoarece nu a fost prezent la bursa in timpul controlului efectuat de CNVM.
Autoritatea pietei de capital a inceput pe 1 octombrie la bursa din Sibiu.
Sima a fost actionar la WBS Romania pana anul trecut, cand a vandut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex.
Politia Sibiu s-a autosesizat, in urma informatiilor aparute in presa, si a inceput o ancheta in cazul fostului sef al Bursei de la Sibiu. Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Sibiu, Luciana Baltes, a precizat ca pana joi dimineata la Politia Sibiu nu a fost depusa nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legata de disparitie, nici din partea altei persoane.
Disparitia lui Sima vine si in contextul in care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din functiile de conducere detinute la Sibex si pentru a-l trage la raspundere. La finele lunii septembrie, pe piata de capital au existat unele zvonuri potrivit carora Sima ar fi promis unor clienti ai firmei sale care erau si actionari ai Sibex ca le va cumpara prin intermediul Casei de Compensatie si a Depozitarului Sibex titlurile detinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piata. Acest scenariu incalca insa prevederile pietei de capital.
Citeste textul integral al scrisorii atribuite lui Cristian Sima: partea intai si partea a doua