Judecatorul Mircea Aron este noul presedinte al CSM. Un magistrat cere explicatii privind agentii sub acoperire din Justitie

Ultimul update: Sambata 09 Ianuarie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 06 Ianuarie 2016 11:03
Categorie: Actualitate

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit miercuri pentru a isi alege noua conducere. Marele absent la aceasta sedinta a fost Klaus Iohannis.

Consiliul Superior al Magistraturii are de astazi sefi noi. Judecatorul Mircea Aron si procurorul Luminita Palade mostenesc o justitie din ce in ce mai vulnerabila, inclusiv din pricina magistratilor, unii dintre ei: corupti, iresponsabili sau chiar cu probleme de sanatate. A recunoscut-o chiar fostul sef al CSM.

Fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii recunoaste ca romanii isi pierd increderea in justitie pentru ca cei care ii ancheteaza sau ii judeca au ei insisi probleme. ''O zona de vulnerabilitate identificata de-a lungul timpului, in ceea ce priveste evaluarea calitatii resursei umane din sistemul judiciar, a fost data de ineficienta sistemului existent de evaluare individuala a magistratilor”, a spus Marius Tudose.

Pe de alta parte, potrivit celor din sistem atacurile indreptate impotriva procurorilor si judecatorilor au devenit tot mai numeroase. ''Sigur mai exista inca politicieni care isi doresc o justitie controlata/MUSCA/ Stim foarte bine ca presiuni asupra justitiei se pot face nu numai prin acele vorbe, prin atacurile la adresa magistratilor, ci si chiar prin incercari de modificarea a unor legi de organizare si functionare a sistemului judiciar. Atunci, cu atat mai mult trebuie ca intreg sistemul judiciar cu privire la aceste aspecte sa adopte o atitudine extrem de responsabila", sustine Livia Stanciu, presedintele ICCJ.

Seful statului a lipsit astazi de la sedinta de bilant a CSM, insa a transmis un mesaj prin intermediul consilierului sau Simina Tanasescu. De astazi, Consiliul Superior al Magistraturii il are ca presedinte pe judecatorul Mircea Aron. Vicepresedinte va fi procurorul Luminuta Palade.

Decizie CSM: o postare pe Facebook a lui Victor Ponta "a afectat independenta justitiei". Ce scrisese premierul

Mircea Aron este noul presedinte al CSM

Actualul sef al CSM, Marius Tudose, a anuntat ca Mircea Aron a fost ales in functia de presedinte cu "o majoritate zdrobitoare". Judecatorul Mircea Aron este reprezentantul ales din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in Consiliul Superior al Magistraturii.

Horatius Dumbrava: presedintia sa spuna daca sunt sau nu agenti acoperiti in justitie

Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM: "Asteptam un semnal de transparenta si din partea Presedintiei, a presedintelui Klaus Iohannis, pentru ca el este si presedintele CSAT, un semn de transparenta prin care sa spuna: "nu este niciun judecator sau procuror ofiter acoperit sau colaborator al serviciilor secrete". Sa o spuna publica, dar si in raport cu personalul auxiliar. Eu cred ca este cazul ca acest lucru sa fie spus. Daca CSAT ar reusi sa prelucreze toate declaratiile pe propria raspundere ale magistratilor si personalului auxiliar, este cazul ca presedintele Romaniei, CSAT-ul sa iasa public si sa spuna aceste lucruri, sigur, fara sa nominalizeze acele persoane care ar fi ofiteri sub acoperire sau colaboratori", a afirmat el in sedinta CSM.

El a precizat ca asociatiile profesionale au adresat, in 8 decembrie 2015, o solicitare publica Presedintiei, CSAT si ca se asteapta la un raspuns in termen de 30 de zile. Simina Tanasescu, consilier prezidential, a precizat in sedinta CSM ca singura chestiune la care ar putea sa raspunda este cea referitoare la solicitarea adresata direct Presedintiei. "Imi e teama ca va voi dezamagi. Nu stiu inca exact despre ce este vorba", a sustinut ea, adaugand ca va reveni cu un raspuns dupa ce va avea detalii.

Cine sunt candidatii la sefia CSM

Pentru functia de presedinte a candidat judecatorul Mircea Aron, iar pentru cea de vicepresedinte - procurorul Luminita Palade. Candidatii pentru sefia CSM trebuie sa prezinte un proiect managerial care sa cuprinda viziunea acestora referitoare la gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.

Pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM se afla si prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2015, in mandatul judecatorului Marius Tudose - presedinte si al procurorului Bogdan Gabor - vicepresedinte. Concluizia raportului a fost ca sistemul judiciar este in continuare vulnerabil din pricina calitatii unora dintre magistrati, atat judecatori, cat si procurori. Marius Tudose a subliniat ca multi dintre cei din sistemul judiciar nu sunt evaluati corect sau la timp. Despre vulnerabilitate a vorbit si un alt judecator nemultumit de atacurile celor anchetati sau judecati, fie ei politicieni sau nu, la adresa celor care ii investigheaza sau le cantaresc pedepsele.

Marele absent de la sedinta a fost presedintele Klaus Iohannis. Este a doua oara in istoria institutiei cand seful statului absenteaza de la o sedinta atat de importanta. Iohannis a trimis-o in locul sau pe Simina Tanasescu, consilier prezidential in cadrul Departamentului Reforma Institutionala si Constitutionala, care le-a cerut membrilor CSM sa continue lupta impotriva coruptiei.

Judecatorul Mircea Aron, care candideaza pentru sefia CSM, are 63 de ani si este magistrat din 1981. Intre 1998 si 2001 a fost secretar general adjunct al Consiliului Superior al Magistraturii, iar in perioada 2001- 2002, membru al Consiliului. Intre 2004 si 2011 a activat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In proiectul sau el sustine ca o prioritate a CSM in 2016 ar trebui sa fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justitiei elaborate de Consiliu. De asemenea, Mircea Aron insista asupra necesitatii ca, printr-o comunicare mai intensa cu comisiile juridice ale Parlamentului, impreuna cu Ministerul Justitie, sa fie deblocate modificarile articolelor din Codul de procedura penala si Codul penal, determinate de deciziile de neconstitutionalitate ale CCR.

Procurorul Luminita Palade, singurul candidat la functia de vicepresedinte al Consiliului, face parte din CSM din 2013. In varsta de 47 de ani, a intrat in magistratura in 1994 A fost, printre altele, inspector in cadrul Inspectiei Judiciare si procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. In proiectul sau managerial ea afirma ca „prioritatea zero” este consilidarea Inspectiei Judiciare, si sustine modificarea regulamentelor privind promovarea magistratilor in functii de conducere si de executie.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit. Presedintele si vicepresedintele CSM sunt desemnati dintre cei 14 membri alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor.
 

Planurile lui Tiberiu Nitu dupa incheierea mandatului de procuror general. Ce le-a cerut magistratilor

Planurile lui Tiberiu Nitu dupa incheierea mandatului de procuror general. Ce le-a cerut magistratilor

masina foc bucuresti

O mașină a luat foc în centrul Capitalei

Proiectul pentru care am putea da banii înapoi UE. Primarul Robu l-a inaugurat cu mare fast

Vulpi, filmate în apropierea gospodăriilor din Brașov

Lexus din Ucraina, oprit la frontieră. Ce au găsit poliţiştii în maşină

Regele Mihai a primit din nou Sfânta Împărtăşanie

Accident grav în Mehedinţi: o maşină a intrat într-un TIR

Trafic bucurești

Rovinieta şi taxe de pod nu vor putea fi plătite prin SMS până duminică seara

Lebede pe Olt, lângă Slatina. Ce amenzi riscă cei care le ucid

Rujeola face a 36-a victimă: un copil de un an și o lună, care nu fusese vaccinat

Scandalul citricelor, în faza pe amenzi. Zeci de comercianți nu și-au avertizat clienții

Bărbați trimiși după gratii, după ce au înșelat mai multe persoane, prin metoda accidentul

46 de câini de luptă, găsiți într-o curte la ieșirea din Brăila