Cod portocaliu prelungit pe doua rauri, pana duminica la pranz

×
Codul embed a fost copiat

Avertizarea de cod portocaliu se prelungeste pentru raul Neajlov, pe sectorul Vadu Lat - Calugareni (judetul Giurgiu), si pe Paraul Cainelui, afluent al Vedei (judetul Teleorman), pana duminica la ora 12.00.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis, duminică dimineata, o noua avertizare de cod portocaliu si galben.

Astfel, pana duminica la ora 12.00, vor mai fi sub cod portocaliu raul Neajlov, pe sectorul Vadu Lat - Calugareni (judetul Giurgiu), si Paraul Cainelui, afluent al Vedei (judetul Teleorman).

Codul galben se mentine, pana duminica la ora 14.00, pe cursul inferior al raului Teslui (judetul Olt), pe cursul inferior al Vedei si pe afluentul sau Teleorman (judetul Teleorman), pe Neajlov - sector amonte Vadu Lat (judetele Arges si Dambovita), pe Colentina (judetul Dambovita) si pe Sabar (judetul Giurgiu).

Vineri, la ora 18:45 a avut loc o sedinta a comandamentului pentru inundatii, la Palatul Victoria. Vicepremierul Liviu Dragnea a condus sedinta comandamentului.

Citește și
ninsori
Vreme ca in mijlocul iernii la inceput de martie. Zonele din Romania unde se anunta zapezi pana la Paste
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a anuntat  ca este posibil sa mai ploua sambata in sudul tarii, dar si luni si marti, in sud si sud-est, insa nu in cantitati importante.

Potrivit lui Sandu, in sud sunt posibile, sambata, ploi slabe, de maximum 10 litri pe metru patrat.

"Mai ploua luni si marti in sud si sud-est, nu in cantitati importante, dar mai mari decat sambata - 10-15 litri pe metru patrat", a adaugat directorul ANM.

Ion Sandu a mai spus ca ANM va emite sambata o informare sau o avertizare privind intensificari ale vantului, care va viza, duminica si luni, sud-estul tarii si Moldova.

De asemenea, duminica dupa-amiaza sau luni dimineata, meteorologii vor informa daca precipitatiile de luni si marti se vor transforma in lapovita si ninsoare.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o noua avertizare hidrologica valabila incepand de vineri la ora 10.00 si pana sambata, la ora 18.00. Astfel, codul portocaliu de inundatii a fost prelungit pe raurile Desnatui (judetul Dolj) si Raznic (afluent al Jiului - judetul Dolj).

De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisa pentru raul Teleorman, pe sectorul aval Tatarasti - Olteni (judetul Teleorman), precum si pentru raul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Calugareni (judetul Giurgiu).

Hidrologii au mentinut si codul galben emis pentru raurile Drincea (judetul Mehedinti), Jiu - sector aval Filiasi (judetul Dolj), Motru si unii afluenti din bazinul inferior al Jiului (judetele Mehedinti, Gorj si Dolj), pe Oltet, aval Otetelis (judetele Valcea si Olt) si pe unii afluenti ai Oltului inferior (judetul Olt), pe raurile din bazinul Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), pe Calmatui (judetul Teleorman) si pe Neajlov - amonte Vadu Lat (judetele Arges si Dambovita). O avertizare cod galben a fost instituita si pe raul Olt - aval de Draganesti (judetul Olt).

In Dolj, situatia s-a imbunatatit pentru ca precipitatiile s-au oprit. Apa s-a retras cu peste 1 metru in localitatea Dragotesti, unde un dig s-a rupt, joi seara.

Vicepremierul Dragnea i-a reprosat prefectului din Teleorman ca nu se deplaseaza in teritoriu, pentru a se informa la fata locului despre situatia corecta din judet. Intr-o raportare anterioara, judetul Teleorman a anuntat ca are 40 de case inundate, in loc de 2 case.

In Giurgiu, doar trei anexe gospodaresti au fost afectate iar trei podete au fost avariate.

Raed Arafat a recomandat ca orice raportare sa fie confirmata cu cei de la fata locului, inainte sa fie inaintata catre ministere.

Ministrul de Interne Gabriel Oprea a pus la dispozitia prefectlor unitatile aeriene ale ministerului.

Secretarul de stat Raed Arafat a recomandat ca fantanile sa nu fie folosite in localitatile afectate de inundatii, pana cand apa nu va fi testata si aprobata.

UPDATE ora 13:40 Din dispozitia viceprim-ministrului pentru Securitate Nationala, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta, incepand de joi, s-au luat masuri pentru limitarea efectelor inundatiilor produse in unele localitati din judetele Arges, Dolj, Galati si Olt, potrivit comunicatului MAI.

Secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a condus o sedinta tehnica cu responsabilii pentru gestionarea situatiilor de urgenta de la nivelul judetelor sus-mentionate.

In ultimele 24 de ore, peste 100 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, in special pompieri din cadrul inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta (ISU), actioneaza punctual pentru salvarea si evacuarea persoanelor aflate in dificultate, precum si pentru limitarea efectelor inundatiilor produse.

UPDATE ora 12:53 Dupa ploi neincetate, hidrologii au anuntat un cod portocaliu de inundatii valabil pana in seara aceasta, pentru patru rauri din Dolj, Teleorman si Giurgiu.

Deja, in judetele Olt si Dambovita, apele de pe versanti si paraiele care au iesit din matca s-au revarsat in mai multe localitati. Zeci de oameni au fost evacuati de urgenta. Pe langa case si gospodarii, sute de hectare de teren arabil s-au transformat in lacuri, iar mai multe poduri si podete au fost distruse de forta viiturilor.

Cea mai grava situatie a fost in comuna Movileni, unde s-a revarsat paraul Dorofei. Curios este ca el, timp de 11 luni din an, este secat. Acum insa, din cauza ploilor, s-au format viituri si apele au pus stapanire pe gospodariile oamenilor.

In localitatea Dragotesti, din Dolj, digul de pe raul Teslui s-a spart azi-noapte, apele s-au revarsat si au inundat 36 de case. Pompierii si cei de la administratia apelor intervin in zona si incearca sa scoata apele din locuinte, cu ajutorul unor pompe. Totodata, au construit un dig din peste 1000 de saci de nisip.

Si in Rascaieti, Dambovita, suvoaiele au inundat 16 gospodarii si mai multe fantani. Oamenii si-au dus animalele pe dealurile din zona, ca sa fie in siguranta, si asteapta retragerea apelor. Batranii, insa, ies cu greu din curtile inconjurate de mal.

Cum apa din fantani nu mai este buna de baut, voluntarii de la Crucea Rosie s-au dus in zona cu ajutoare.

In nordul judetului Dambovita oamenii se tem de alunecarile de teren, pentru ca pamantul imbibat de apa a inceput sa o ia la vale.

UPDATE ora 11:11 Hidrologii au prelungit, pana vineri seara, codul portocaliu de inundatii pe raurile Desnatui si Raznic, din judetul Dolj, si au instituit aceeasi avertizare pentru raurile Teleorman si Neajlov.

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, codul portocaliu de inundatii a fost prelungit, pana sambata la ora 18.00, pe raurile Desnatui (judetul Dolj) si Raznic (afluent al Jiului - judetul Dolj).

De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisa pentru raul Teleorman, pe sectorul aval Tatarasti - Olteni (judetul Teleorman), care a intrat in vigoare vineri, de la ora 10.00, precum si pentru raul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Calugareni (judetul Giurgiu), care va fi valabila de vineri, ora 12.00, pana sambata, la ora 18.00.

Hidrologii au mentinut pana vineri, la ora 18.00, si codul galben emis pentru raurile Drincea (judetul Mehedinti), Jiu - sector aval Filiasi (judetul Dolj), Motru si unii afluenti din bazinul inferior al Jiului (judetele Mehedinti, Gorj si Dolj), pe Oltet, aval Otetelis (judetele Valcea si Olt) si pe unii afluenti ai Oltului inferior (judetul Olt), pe raurile din bazinul Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), pe Calmatui (judetul Teleorman) si pe Neajlov - amonte Vadu Lat (judetele Arges si Dambovita).

O avertizare cod galben a fost instituita si pe raul Olt - aval de Draganesti (judetul Olt), valabila de vineri, ora 12.00, pana sambata, la ora 18.00. Avertizarea cod portocaliu emisa anterior pe raurile Terpezita (judetul Dolj), Teslui si Beica (judetul Olt) a fost ridicata vineri, la ora 10.00.

UPDATE ora 07:15 Codul portocaliu, instituit de hidrologi in judetele Dolj si Olt, pe afluenti ai Jiului si Oltului, este valabil vineri seara. In acelasi timp, se mentine codul galben pe rauri din alte noua judete.

Judetele aflate sub aceasta atentionare sunt: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti, Valcea, Teleorman, Dambovita, Giurgiu si Arges.

Ploile au conturat un tablou dramatic, in judetul Olt. In sapte localitati, apele adunate de pe versanti si paraiele care au iesit din matca au inundat zeci de case si au afectat alte cateva sute de gospodarii. Sute de hectare de teren arabil s-au transformat in adevarate lacuri, iar mai multe poduri si podete au fost distruse de forta viiturilor.

Speriati, zeci de oameni au fugit din calea suvoaielor si s-au adapostit la prieteni si rude, iar localnicii neputinciosi au fost evacuati de pompieri.

Cea mai grava situatie a fost in comuna Movileni, unde s-a revarsat paraul Dorofei, care 11 luni din an este secat. Acum, insa, din cauza ploilor, s-au format viituri si apele au pus stapanire pe gospodariile oamenilor.

Un barbat isi priveste neputincios casa izolata acum de apa care a inghitit drumul de acces. "S-ar putea ca apa sa treaca de un metru. S-a adunat in doua ore de ploaie", spune el.

Omul a fost nevoit sa ramana peste noapte intr-o camera pusa la dispozitie de autoritatile locale. Tot acolo au fost gazduiti si alti cinci localnici. Faptul ca au stat la adapost si au avut parte de o masa calda nu i-a facut sa uite insa nicio clipa de amaraciunea ca si-au vazut gospodariile inundate.

Joi seara, zeci de pompieri si localnci au ridicat un dig din saci cu nisip pentru a opri suvoaiele. Fara succes, insa.

Catalin Rotea, prefectul judetului Olt: "Avem sapte localitati care au fost partial afectate de inundatii. 30 de locuinte inundate. 270 de gospodarii inundate. 7 persoane evacuate duse in spatiile de cazare ale primariilor si 30 de persoane autoevacuate".

Chiar daca spre dimineata ploile s-au mai potolit si apele au inceput sa se retraga, oamenii sunt in continuare in alerta.

 

VINERI, 6 MARTIE 2014

Raurile Desnatui si Terpezita (judetul Dolj), Raznic, Teslui si Beica (judetul Olt) sunt sub cod portocaliu de inundatii pana vineri, la ora 18.00, potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Totodata, pana vineri la ora 18.00, este cod galben pe Drincea (judetul Mehedinti), Jiu - sector Filiasi-Podari (judetul Dolj) si pe unii afluenti din bazinul mijlociu si inferior (judetele Mehedinti, Gorj si Dolj), pe Oltet (judetele Gorj si Valcea) si pe unii afluenti ai Oltului inferior din judetele Olt si Valcea.

De la ora 21.00, se instituie cod galben pe raurile din bazinele: Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Calmatui (judetul Teleorman) si Neajlov (judetele Dambovita si Giurgiu), valabil tot pana vineri seara.

In prezent, lucrarile hidrotehnice aflate in administrarea Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) sunt in siguranta, iar subunitatile ANAR la nivel teritorial sunt pregatite cu echipe si utilajele de interventie operativa, informeaza institutia.

In comunele Pielesti -sat Parsani, Dragotesti - sat Popanzalesti, Predesti, Salcuta, Ghercesti, Mischii - sat Motoci, din judetul Dolj, au fost inundate mai multe terenuri agricole, din scurgeri de pe versanti si baltiri.

Echipele Apelor Romane intervin cu oameni si utilaje, precum si cu peste 2.000 de saci de nisip, pentru intarirea liniilor de aparare din zona localitatillor.
 

Mai multe persoane din localitatile Movileni, Serbanesti si Schitu, din judetul Olt, vor fi evacuate, dupa ce in zona s-au produs inundatii si a fost instituit cod portocaliu, pompierii intervenind cu saci de nisip in calea apelor revarsate.

Prefectul judetului Olt, Catalin Rotea, a declarat ca incepand cu ora 18.00 in zona unde au loc inundatii a fost instituit cod portocaliu, fiind afectate trei localitati, si anume Movileni, Serbanesti si Schitu.

Potrivit acestuia, situatia este sub control, dar mai multe persoane vor fi evacuate pentru a preveni producerea unor incidente, chiar daca la ora actuala nu sunt oameni in pericol. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Olt, Alin Basasteanu, a declarat ca, la ora actuala, 40 de pompieri militari si civili intervin in localitatea Movileni pentru incarcarea unor saci cu nisip cu care sa fie construite diguri de aparare in zonele care pot fi afectate de revarsarea paraului Doroftei.

Acesta a spus ca, pana la ora actuala, in comuna Movileni au fost inundate, in total, zece case si mai multe curti, precum si terenuri agricole si pasuni. "Pana la ora actuala, nu au fost inregistrate situatii speciale, insa aproximativ 30 de persoane s-au autoevacuat si s-au cazat la rude. Totodata, in localitate exista doua locatii unde, in cazul in care situatia o va impune, vor putea fi cazati oamenii evacuati", a spus Alin Basasteanu. Purtatorul de cuvant al ISU Olt a mai spus ca sunt mai multe zone unde exista pericol de inundatii, iar situatia se schimba de la un moment la altul.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ploi, lapovita si ninsoare in mai multe zone ale tarii. Prognoza meteo pana marti
Ploi, lapovita si ninsoare in mai multe zone ale tarii. Prognoza meteo pana marti

Meteorologii anunta un weekend ploios in mai multe zone ale tarii, iar, de luni, chiar lapovita si ninsoare in sudul si estul tarii si la munte.

Vreme ca in mijlocul iernii la inceput de martie. Zonele din Romania unde se anunta zapezi pana la Paste
Vreme ca in mijlocul iernii la inceput de martie. Zonele din Romania unde se anunta zapezi pana la Paste

Daca traditia populara spune ca din cauza Babei Dochia primele 9 zile din martie, sunt capricioase, iata ca primavara a adus la munte zapada, ninsori si vant puternic.

Cum va fi vremea de 8 martie. Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani, in fiecare regiune a tarii
Cum va fi vremea de 8 martie. Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani, in fiecare regiune a tarii

Meteorologii din Romania au facut o estimare a temperaturilor si cantitatii de precipitatii din tara noastra pentru urmatoarele doua saptamani.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.