Cladirile istorice din Bucuresti, demolate ilegal pentru a construi artera Buzesti - Berzei - Uranus
Hala Matache si Hotelul Marna au fost demolate ilegal, la fel ca si celelalte constructii din zona Buzesti, iar Primaria Capitalei va trebui sa raspunda pentru ca a distrus monumente isorice.
Decizia apartine Curtii de Apel din Cluj, care a anulat autorizatia de constructie emisa pentru largirea bulevardului Uranus. Primaria capitalei spune ca nu comenteaza hotararea instantei, dar anunta ca va continua lucrarile.
Judecatorii din Cluj spun ca demolarile care s-au facut in zona Berzei Buzesti sunt ilegale. Printre cele 86 de cladiri care au fost daramate sunt si cateva de patrimoiu cum ar fi Hotel Marna, Hala Matache si Casa Ghika. Acum reprezentantii ONG-urilor vor ca aceste monumente sa fie reconstruite exact in locurile in care au fost.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
''Intr-o luna vom depune mai multe ONG-uri o plangere penala care sa vizeze toate aspectele acestui proces. va fi o plangere foarte tehnica pentru ca sunt multe aspecte: exproprieri ilegale, autorizatii ilegale, nerespecatrea hotararilor judecatoresti'', a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Acum, multi dintre cei care au fost expropriati vor si ei sa dea primaria in judecata.
Decizia instantei clujene anuleaza acte emise de primarie intre 2006 si 2009 pe baza carora s-au facut demolarile. Intre timp Primaria Capitalei a emis alte autorizatii de constructie care la randul lor au fost atacate in instanta de mai multe asociatii care lupta pentru apararea patrimoniului istoric. Procesele inca nu s-au terminat, asa ca santierele nu pot fi oprite.
Municipalitatea a anuntat ca nu comenteaza deciziile judecatoresti si ca va face tot posibilul ca lucrarile sa fie terminate cat mai curand.
Artera "Buzesti-Berzei-Uranus" ar trebui sa aiba 6 benzi si sa lege Bucurestiul de la nord la sud intre piata Victoriei de piata Cosbuc. Lucrarile au inceput in 2009, iar oficialii au promis atunci ca prima parte din artera va fi gata intr-un an si jumatate. Intre timp, am ajuns in octombrie 2013, iar zona este inca un santier.