Cât costă carnea de porc, la mai puțin de o lună și jumătate înainte de Crăciun

×
Codul embed a fost copiat

Cu mai puțin de lună și jumătate până la Crăciun, abatoarele, carmangeriile și măcelăriile primesc numeroase comenzi.

Mulți sunt precauți și cumpără deja cantități mai mari de carne, pentru că știu că la noi, în mod pradoxal, porcul se scumpește în perioada sărbătorilor, când cererea este mare. Unii vor păstreze tradiția de Ignat și comandă deja porcul de Crăciun la țărani. Este bine totuși să știți că în funcție de unde alegeți să cumpărați, de la gospodari ori direct de la abatoare și magazine, prețul poate să difere foarte mult. Iată câteva exemple.

La fermele autorizate, potrivit Ministerului Agriculturiii, prețul mediu pe kilogram pentru un porc în viu, a fost în ultima săptămână de 8 lei și 14 bani. Porcii din ferme se vând numai către abatoare, acolo unde animalele sunt sacrificate și tranșate în carcase.

Vasile Cioceanu taie în jur de 40 de porci pe săptămână, în abatorul lui din Afumați, județul Ilfov. În ultima vreme a cumpărat animalele în viu, cu 8 lei și 20 de bani pe kilogram, de la fermele din împrejurimi. După ce le sacrifică, le trimite către magazinele cu care are contracte, dar vinde și direct oamenilor.

Vasile Cioceanu: “Carcasa este 13,5 lei pe kilogram. Îl ia, îl cântărim, îi dăm bon de casă sau îi facem factură și pleacă omul să-l mănânce sănătos. Adevărul este că au început să cumpere mai mult. Care are posibilitate cumpără mai mult și își pune rezervele deoparte."

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Care sunt prețurile în București

În acest caz avem lanțul mai scurt, de la abator direct la client. Prin urmare, și prețul e mai mic. Este de altfel cea mai sigură și mai ieftină variantă pentru cei care își doresc un porc de Crăciun. Într-o carmangerie din Capitală, carcasa întreagă de porc costă 18 lei pe kilogram. Prețurile cresc dacă oamenii vor să cumpere anumite bucăți.

Ionuț Anghel, administratorul carmangeriei: “Vândută pe bucăți, tranșată, cu manoperă cu tot. Rasolul ar fi la 14,90 lei, pulpa fără os, degresată, fără șorici ajunge la 23, 24 de lei, fleica, dacă este fără os, la fel, 25 de lei, pieptul feliat de grătar, 25 de lei , spata intră la tocat, 23 de lei. Gușa, undeva la 14,5 lei.”

Dacă adaugăm și transportul, în piețe ori supermarketuri, prețurile pentru kilogramul de pulpă, cotlet ori ceafă de porc pot depăși și 30 de lei. Cu cât carnea trece prin mai multe mâini, cu atât și prețul va crește, pentru că fiecare își pune adaos. Chiar dacă e mai scumpă, în cazul cărnii care pleacă din ferme autorizate există un control al calității și porcul e sigur pentru consum.

Lucrurile stau diferit dacă ne uităm la porcii care sunt vânduți direct din gospodăriile țăranilor. Potrivit legii, acest lucru este interzis pentru că nu există un control din punct de vedere sanitar veterinar. Și totuși site-urile de anunțuri ori grupurile de pe rețelele de socializare sunt pline de vânzători, dar și de cumpărători dornici. Kilogramul pentru un porc în viu variază între 13 și chiar 25 de lei, în funcție de zonă, dar și de cum a fost crescut.

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: “La acest moment, în România, ceva mai bine de 50% din porci se află în gospodăriile populației. Avantajul pieței gospodăriilor este acela că este o negociere directă. Să nu uităm, din porcul în viu doar aproximativ 70% este consumabil. Restul este pierdere.”

Dacă totuși vreți să cumpărați porcul viu, inspectorii veterinari vă recomamndă să căutați punctele de vânzare autorizate din fiecare județ.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în octombrie, carnea de porc s-a scumpit cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită

O femeie de 36 de ani din Hunedoara a fost rănită în timp ce mergea cu mașina prin Defileul Jiului. O bucată de stâncă de câteva kilograme s-a desprins de pe versant și a căzut chiar peste parbrizul autoturismului condus de ea.  

Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare

Sfârșit tragic pentru un tânăr fotbalist din Slatina. Băiatul era cu skijet-ul pe râul Olt, însă, la un moment dat, s-a răsturnat în apă. Nu se știe dacă purta vestă de salvare. A urmat o operațiune de căutare contra-cronometru, a pompierilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.