Ciorbea a sesizat CCR asupra ordonantei care modifica Codurile penale. Iordache: "Sa nu fim pesimisti"

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a Romaniei este chemata sa faca lumina in cel mai spinos dintre subiectele momentului. Avocatul Poporului a atacat ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pentru modificarea codului penal, si de procedura penala.

Victor Ciorbea este de parere ca documentul este neconstitutional. Mingea este de acum in mainile magistratilor, care vor lucra contra cronometru. Mai au 8 zile pana cand ordonanta intra in vigoare. In cazul in care intarzie, chiar si un minut, masurile li se aplica, tututor celor cercetati in acel moment, dar si celor, trimisi in judecata.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 15:38 Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat vineri ca va respecta decizia Curtii Constitutionale in legatura cu sesizarile pe ordonanta de modificare a Codurilor penale. Prezent vineri la sedinta comisiilor juridice din Parlament, unde a fost discutat bugetul Ministerului Justitiei, Florin Iordache a fost intrebat de jurnalisti daca va pleca din fruntea MJ in cazul unei decizii nefavorabile din partea Curtii Constitutionale.

"Haideti sa nu fim asa pesimisti. Astept hotararea si respect hotararea Curtii Constitutionale. (...) Hotararea este obligatorie, o vom respecta si noi", a replicat Iordache, care a plecat apoi fara sa mai raspunda la alte intrebari.

Citește și
iohannis si Ciorbea
Avocatul Poporului POATE ataca ordonanta la CCR, desi spunea ca nu are cum. Precedentul gasit de juristii presedintiei
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

 

Avocatul Poporului a spus ca a constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de Ordonante de Urgenta a Guvernului.

"Am constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul mentioneaza in Nota de fundamentare necesitatea implementarii unei directive europene, insa termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifica OU", a declarat Ciorbea.

El a mai spus ca Avocatul Poporului are "in mod indiscutabil calitate procesuala activa de a ridica exceptia de neconstitutionalitate".

Victor Ciorbea a mai atat ca OUG mai cuprinde si un element de imprevizibilitate, de incertitudine care e contrara cerintelor in materie, legat de infractiunea de abuz in serviciu:

"In ceea ce priveste abuzul in serviciu, este adevarat ca avem bine cunoscuta decizie a CCR si ca prin OUG s-a tinut seama de cerintele formulate in decizia CCR, dar in OUG se foloseste, se adauga, se mentioneaza, se face trimitere si la vatamare certa a drepturilor unei persoane fizice sau juridice.

Legiuitorul nu defineste in cuprins ce inseamna aceasta vatamare grava, prin urmare apare inca un element de imprevizibilitate de incertitudine care e contrara cerintelor in materie".

Sinteza declaratiilor:

- Am primit de la procurorul general o scrisoare in care ma roaga sa am in vedere cateva aspecte de neconstitutionalitate. Am avut in vedere si acest document.

- Am atasat documentul la exceptia propriu-zisa. Dupa cum ati putut deduce din ce am mentionat am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate. Aceasta va pleca in cateva minute spre Curtea Constitutionala.

- Regret ca n-am fost in stare sa rezist solicitarilor, presiunilor, rugamintilor unora dintre dumneavoastra si miercuri dimineata v-am dat un raspuns inainte de a fi in posesia Monitorului Oficial si inainte de a fi verificat daca exista precedente in aceasta materie.

Oricum, ii multumesc domnului presedinte pentru precizarea facuta in legatura cu existenta acelui precedent. Verificand si prevederile ordonantei, publicata in Monitorul Oficial, am constatat ca avem, in opinia noastra, indiscutabil, calitate procesuala activa de a ridica exceptia de neconstitutionalitate.

O parte a ordonantei a intrat in vigoare chiar in noaptea de miercuri, iar cealalta parte va intra in vigoare peste 10 zile, dar exista acel precedent care se confirma, l-am verificat si este real.

In legatura cu criticile de neconstitutionalitate, voi mentiona doar cateva dintre ele. Am retinut o prima critica, ce vizeaza elemente de extrinseci ordonantei de urgenta. Ea se refera la neindeplinirea din punctul nostru de vedere a cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de ordonante de urgenta.

Presedintele Klaus Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului

Klaus Iohannis - agerpres
Victor Ciorbea a anuntat miercuri ca va analiza argumentele presedintelui Klaus Iohannis cu privire la posibilitatea de atacare la CCR a OUG privind modificarea Codurilor penale, afirmand ca o decizie in acest caz va fi luata in cel mai scurt timp.

"Domnul presedinte a mentionat o decizie din 2013 a CCR, pentru ca textele legale sunt cele mentionate azi dimineata. Vom analiza cu toata seriozitatea aceste argumente care ne-au fost prezentate de domnul presedinte si vom incerca sa luam o decizie in cel mai scurt timp. (...)

Daca citim legea, legea asa spune, ca daca exista decizii ale CCR care fac exceptie de la aceasta prevedere legala le analizam si vedem ce se poate face", a spus Ciorbea, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca Avocatul Poporului poate sesiza la CCR OUG privind modificarea Codurilor penale, aratand ca exista un precedent din 2013 in cazul atacarii unui astfel de act normativ.

"Stiu ca s-a vehiculat mai de dimineata, in aceasta zona, ca Avocatul Poporului nu poate sa intervina fiindca anumite articole inca nu intra in vigoare. Impreuna cu juristii de la Administratia Prezidentiala am cautat documente si am gasit. Exista un precedent din octombrie 2013, cand Avocatul Poporului de atunci a atacat o OUG pe insolventa, pe data de 9 octombrie, cu toate ca ea a fost data cu intrare in vigoare in 25 octombrie, iar CCR la vremea respectiva a decis ca este corecta sesizarea.

Deci, se poate fara niciun fel de problema si facand uz de acest precedent sa se atace aceasta Ordonanta de Urgenta", a spus Iohannis, dupa ce s-a intalnit cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Seful statului a aratat ca a pus datele la dispozitia Avocatului Poporului, aratand ca acesta a promis ca va analiza cu "celeritate" situatia.

"Speranta mea este ca pana maine sau poate pana poimaine va lua decizia corecta si va sesiza CCR", a mai spus Iohannis.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Surse: Victor Ciorbea va ataca vineri la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Penal
Surse: Victor Ciorbea va ataca vineri la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Penal

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, va ataca vineri la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Penal, relateaza HotNews.ro citand surse apropiate situatiei.

Avocatul Poporului POATE ataca ordonanta la CCR, desi spunea ca nu are cum. Precedentul gasit de juristii presedintiei
Avocatul Poporului POATE ataca ordonanta la CCR, desi spunea ca nu are cum. Precedentul gasit de juristii presedintiei

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ca nu poate ataca la Curtea Constitutionala OUG de modificare a codurilor penale decat dupa ce aceasta intra in vigoare, dar presedintele il contrazice.

Victor Ciorbea: Bugetul Avocatului Poporului este diminuat. Aveam nevoie de mai multe fonduri
Victor Ciorbea: Bugetul Avocatului Poporului este diminuat. Aveam nevoie de mai multe fonduri

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ca, potrivit noului proiect de buget de stat care urmeaza sa fie aprobat de Guvern, bugetul institutiei pe care o conduce este diminuat.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.