Barbatul care a detonat o bomba intr-o universitate din Iasi sufera de o boala psihica grava

×
Codul embed a fost copiat

O explozie a avut loc, luni dimineata, intr-o sala de curs a Facultatii de Telecomunicatii de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", in timpul examenului de licenta, dupa ce un barbat a intrat in sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care l-a detonat.

UPDATE 16:30 Activitatea in cladirea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi unde un barbat a detonat un dispozitiv exploziv, intr-o sala a Facultatii de Electronica, a fost reluata, luni dupa-amiaza, dupa ce toate incaperile au fost verificate de pirotehnisti, nefiind gasite alte materiale explozibile.

Rectorul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi", Ioan Giurma a precizat ca activitatea in corpul A al Universitatii "Al. I Cuza", unde functioneaza Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, a fost reluata in jurul orei 15.30, dupa ce, timp de sase ore, pirotehnistii au verificat toate incaperile.

"A fost o activitate minutioasa a pirotehnistilor, care au scotocit peste tot. Nu s-au gasit si alte materiale explozibile, astfel ca activitatea in cladire s-a reluat fara probleme in cursul dupa-amiezii. Nici nu exista o activitate intensa in aceasta perioada in universitate. Sesiunea s-a incheiat, acum sunt doar examenele de licenta", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX rectorul Ioan Giurma.

El a afirmat ca examenul de licenta pe care urma sa-l sustina luni studentii Facultatii de Electronica si Telecomunicatii a fost reprogramat pentru saptamana viitoare.

Citește și
Pirotehnisti
Alarma cu bomba din Sectorul 2 al Capitalei a fost falsa
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

UPDATE 12:12

Barbatul care luni dimineata a detonat material exploziv intr-o sala a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" are schizofrenie paranoida si a fost internat de noua ori la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi, ultima data in perioada martie-aprilie, afirma managerul spitalului, Lucian Burlea.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca barbatul a fost internat de noua ori in aceasta unitate medicala, intre anii 2006 si 2013.

"Acest barbat a fost internat de noua ori la noi, intre 2006 si 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoida. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crima, in conditiile in care pacientul intrerupe tratamentul. Exista riscuri majore in acest caz. Doar el decide daca ia sau nu medicatia”, a afirmat Lucian Burlea.

Ultima data, barbatul a fost internat in acest spital in perioada 14 martie - 1 aprilie.

Barbatul se numeste Oliver Stan. El a scris pe contul sau de pe o retea de socializare ca a studiat la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnica "Gheorghe Asachi", dupa ce a absolvit Colegiul National "Emil Racovita" si ca lucreaza la "God".

Paza Universitatii Tehnice din Iasi unde un barbat a detonat exploziv, luni, intr-o sala in care 40 de studenti sustineau examenul de licenta este asigurata de institutia de invatamant, afirma rectorul Ioan Giurma, care spune ca nu il considera vinovat pe paznic.

"Paza este asigurata de noi, de Universitatea Tehnica, dar nu-l consider pe paznic vinovat. Acolo intra foarte multi oameni, este si Universitatea Cuza. Paznicul nu poate sa cunoasca pe toata lumea. Nu cred ca se impun alte masuri pe viitor cu accesul in universitate, va fi greu. Decanul de la Telecomunicatii Ioan Bogdan se afla in sala in care a avut loc explozia. Nu stim cine este atacatorul, insa gestul sau nu-l pot califica", a declarat rectorul Rectorul Universitatii Tehnice, Ioan Giurma.

Corpul A al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, in care functioneaza si Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Tehnice, a fost evacuat, iar la ora transmiterii acestei stiri echipe de pirotehnisti, politisti, jandarmi si lucratori SRI verifica toate salile din cladire pentru a stabili daca exista materiale explozibile lasate de barbat.

De asemenea, intreaga zona a fost izolata de politisti si jandarmi, iar statia de tramvai aflata in fata universitatii a fost mutata la o distanta de cateva zeci de metri.


 

 

UPDATE 11:16

Unul dintre studentii care au intervenit si l-au imobilizat pe barbatul ce a detonat material exploziv intr-o sala a Facultatii de Electronica Iasi spune ca in momentul in care a intrat in sala atacatorul a inceput sa tipe ca detoneaza bomba, apoi i-a explodat un declansator pe care il avea in mana.

"Barbatul a venit, a tipat la noi si a spus ca detoneaza bomba. S-a creat panica. Avea un declansator in mana, care a explodat si l-a lovit. Am sarit atunci repede pe el, m-am umplut de sange. Nu ma consider un erou. Daca eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuati, iar in amfiteatru a mai ramas o geanta, insa acolo cred ca era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu stim cine este atacatorul, nu a avut vreo revendicare referitoare la universitate. A spus ca daca nu vine Politia detoneaza bomba", a declarat Marian Prescura, studentul care a intervenit pentru imobilizarea barbatului ce a detonat bomba.

UPDATE 11.09

Barbatul care a detonat un material exploziv intr-o sala de curs a Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din Iasi le-a spus unora dintre martorii incidentului ca este fost student al universitatii, afirma decanul Facultatii de Electronica, Ion Bogdan.

Decanul Facultatii, Bogdan Ion, a afirmat ca inainte de a intra in sala barbatul i-a spus prodecanului ca este fost student al universitatii.

"Este fost student al nostru. Prodecanul l-a intreabat daca fost studentul nostru si el a confirmat, spunand ca a trecut multa vreme. Oricum, nu si-l aminteste nimeni", a spus decanul.

El a mai spus ca barbatul avea in jur de 30 de ani, insa martorii incidentului au aprecieri diferite legate de varsta barbatului.

Decanul a precizat ca barbatul avea parul lung si era imbracat in haine negre.

UPDATE 10:58

40 de studenti si patru cadre didactice se aflau in sala de curs a Facultatii de Telecomunicatii din Iasi in momentul in care un barbat a detonat o bomba, decanul facultatii, Ion Bogdan, spunând ca a incercat sa il scoata pe barbat pe hol, pentru a discuta, insa acesta cerea sa vina Politia.

Decanul Facultatii, Bogdan Ion, care se afla in sala in care a intrat barbatul, a declarat ca a discutat cu acesta si a incercat sa il convinga sa nu puna in practica amenintarile, spunandu-i sa il ia pe el ostatic, insa barbatul a spus ca nu are ce sa discute si ca vrea sa vina Politia..

"Spunea ca vrea sa vina Politia, ca are revendicari de discutat cu Politia, nu cu noi. I-am spus sa iesim pe hol si discutam, sa ma ia pe mine ostatic si mi-a spus «nu faceti voi ordine aici»", a spus rectorul.

Asistentul universitar Daniel Matasaru, care se afla in sala de curs in momentul in care barbatul a intrat si a detonat materialul exploziv, a spus ca in sala erau 40 de studenti din anul IV care sustineau licenta, precum si patru cadre didactice.

"Nu il cunostea nimeni. A spus ca are o bomba, iar eu in acel moment am reusit sa ies din sala, motivând ca trebuie sa arunc un pahar cu cafea. Am lasat usa deschisa si am reusit sa sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitura, inteleg ca a detonat o capsa pirotehnica din tot ce avea. Avea in spate un rucsac mare, de munte, cu o incaracatura foarte mare. Daca nu as fi reusit sa ies si sa sun la Politie probabil ca ne-am fi trezit intr-o situatie de luare de ostatici. A fost socant", a afirmat Matasaru, care a precizat ca "barbatul era cablat si se pregatea sa detoneze materialele explozive".

El a precizat ca barbatul, pe care nu il cunostea nimeni, a fost imobilizat de doi studenti intr-un moment de neatentie.

UPDATE 10:34

Barbatul care a detonat un material exploziv la o universitate din Iasi a amenintat ca a lasat in cladire si alte bagaje cu explozibil, iar in prezent Politia si SRI fac cercetari la fata locului, a spus ministrul delegat pentru Invatamant superior Mihnea Costoiu.

Costoiu a spus ca barbatul a amenintat ca a lasat alte bagaje cu material exploziv in sali din cladirea veche a facultatii, care are corp comun cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Ministrul a spus ca Politia si SRI fac cercetari la fata locului, pentru ca nu se stie daca afirmatiile acestuia despre alte bagaje cu exploziv sunt sau nu reale.

Costoiu a spus ca barbatul declara ca are o problema cu Politia, nu cu cei din facultate.

Costoiu a facut aceste declaratii la intrarea in sediul central al PSD din Bucuresti, unde are loc sedinta Biroului Permanent National al acestei formatiuni.

Potrivit Mediafax, nu s-au inregistrat victime.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Iasi, Anca Vajaiac, a declarat ca un barbat a intrat intr-o sala de curs de la Facultatea de Telecomunicatii, unde avea loc examenul de licenta, avand la el un rucsac in care se afla un dispozitiv exploziv improvizat.

Barbatul a inceput sa ii ameninte pe cei din sala de curs, dupa care a detonat materialul exploziv.

In urma exploziei nu a fost ranita nicio persoana.

Doi dintre studentii aflati in sala au reusit sa il imobilizeze pe barbat si au sunat la 112, iar la scurt timp barbatul a fost retinut si dus la Politie, unde este audiat la ora transmiterii acestei stiri.

Potrivit sursei citate, in prezent se fac verificari pentru a se stabili identitatea barbatului si despre ce tip de exploziv este vorba.

Fascultatea de Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" unde a avut loc incidentul functioneaza in cladirea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", corpul de cladire respectiv fiind evacuat, la fata locului aflandu-se politisti si pirotehnisti.

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
"E o bomba acolo". Supararea unui barbat gelos s-a transformat in alarma la Dragonul Rosu, in Ilfov

Cateva mii de oameni, aflati intr-un centru comercial din Ilfov, au fost alertati sambata dimineata, dupa ce autoritatile au primit un apel ca in mijlocul lor ar fi o bomba.

Alarma cu bomba din Sectorul 2 al Capitalei a fost falsa
Alarma cu bomba din Sectorul 2 al Capitalei a fost falsa

Pirotehnistii bucuresteni au stabilit ca alarma cu bomba din Sectorul 2 al Capitalei a fost falsa, sub masina femeii care a sesizat politistii ca a primit un mesaj de amenintare nefiind gasit niciun dispozitiv exploziv.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.