Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

Ultimul update: Luni 06 Noiembrie 2017 16:33
Data publicarii: Luni 06 Noiembrie 2017 12:41
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
castelul Peleş

Pentru un rege, AVEREA este propriul sau popor. Însă, nu de putţne ori s-a vorbit despre AVUŢIA Majestăţii Sale Mihai I, despre palate, terenuri, conturi, lingouri de aur şi tablouri scumpe.

În anul 2015, TOP 300 Capital poziționa Casa Regală a României pe locul 81, cu o avere estimată la 60 de milioane de euro. Administrată de Consiliul Regal, avuția Coroanei este compusă din patru castele, printre care și Pelesul, aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile și un teren în București, un imobil și terenuri în Sinaia și câteva cabane în zona Azuga-Predeal. Până nu demult, Regele Mihai a deținut și o casă la Versoix, în Elveția, unde a trăit departe de țară vreme de o jumătate de veac.

Regele și Regina Ana nu au vorbit niciodată public despre bani orice discuție pe această tema fiind tabu. Au considerat mereu indecentă o astfel de abordare.

Bunurile Coroanei şi averea Regelui Mihai

De la bun început trebuie făcută distincția clară între bunurile care au aparținut Domeniului Coroanei, înainte de 1948, și avuția personală a Regelui Mihai. Puțină lume știe că predecesorul Regelui Mihai - Carol I -, descendent al familiei princiare de Hohenzollern, a venit cu propria avere în nouă să țară. În plus, Casa Regală a beneficiat de numeroase donații din partea marilor proprietari de pământ, a unor instituții sau a industriașilor care ofereau acțiuni.

Proiect de lege: Casa Regala primeste Palatul Elisabeta pe 99 ani si bani din buget, dar trebuie sa prezinte un raport anual

Asa se face că, de la venirea lui Carol I, în 1866, și până la îndepărtarea lui Mihai, pe 30 decembrie 1947, Domeniul Coroanei a ajuns să dețină proprietăți cu adevărat impresionante. În 1948, imediat după alungarea Regelui, comuniștii au evaluat bunurile la o suma echivalentă, astăzi, cu 860 de milioane de dolari. Totul a fost confiscat.

Documentele publicate de comuniști în Monitorul Oficial, imediat după abdicarea forțată a Regelui, vorbesc despre 29 de palate și castele, aproape patru milioane de acțiuni, zeci de clădiri și cabane în toată România, cinci fabrici și peste 15 mii de hectare de teren arabil. Două yahturi, aproape 137 de mii de hectare de pădure și 708 medalii jubiliare și monede de aur în greutate totală de circa 15 kg, se adaugă bunurilor luate de comuniști.

Comuniştii și-au însușit bunurile personale ale regelui dar și clădiri, două fabrici și aproape 20 de mii de hectare de pădure. Pe toate canalele posibile, au încercat să discrediteze familia regală și să îi învețe pe români să nu își mai iubească monarhul. În presă, în cinematografie, dar și în manualele de istorie, s-a acreditat ideea falsă că Mihai I a plecat din România cu tren ticsit cu valori, inclusiv cu tablouri scumpe.

În realitate, altfel a arătat viață în exil a familiei lui Mihai Întâi. Născut să fie rege, monarhul României a ajuns să trăiască la limita subzistenței. Proaspăt căsătorit cu Ana de Bourbon, a locuit pe la rude, sau în chirie, și abia în 1976 a reușit să cumpere o casă, la Versoix, în Elveția, pe care avea să o achite definitiv patru ani mai târziu.Că să își crească fetele, a făcut de toate. A cultivat zarzavaturi, trandafiri și crizanteme, pe care le vindea vecinilor, apoi a crescut găini. A muncit, de asemenea, că pilot de încercare și că broker.

În tot acest timp, Securitatea comunistă continuă să îl denigreze. Propagandă anti-rege a continuat și în primii ani de după Revoluția din 1989. Abia în 2001, statul român a decis să îi restituie o parte din avere.

În urmă cu 15 ani, Mihai I reintră în posesia Domeniul Regal de la Săvârșin, din județul Arad. De asemenea, i-au fost înapoiate de-a lungul ultimilor ani, 20.000 de hectare de pădure, trei imobile și un teren în București, un imobil și terenuri în Poiana Țapului, câteva cabane și cantoane în Azuga-Predeal. Perla Coroanei - Castelul Peleș - a fost redobândită de familia monarhului abia în 2008, în același timp cu Castelele Pelișor și Foișor. Pelesul a fost construit de Carol I din fonduri proprii și este unicat prin valoarea să istorică și artistică.

Guvernul României a dorit să cumpere proprietarea de la Sinaia și a evaluat-o la 30 de milioane de euro. Negocierile au eșuat, însă, dar regele a fost de acord că Domeniul să rămână în administrarea statului și să poată fi vizitat, în continuare. Despre valoarea de piaţă a Pelesului s-a vorbim mult, specialiștii vorbind despre sume care pot pleca de la 150 de milioane de euro. Nu s-a pus însă în discuție, niciun moment, vânzarea Castelului.

Cat despre Palatul Elisabeta, din București, reședința oficială a familiei regale, nu este proprietarea regelui. Este pusă la dispoziție de stat, pe perioada vieții regelui Mihai I.
 

Castelul Peles din Sinaia Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Castelul de la Savarsin Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Camera de Aur a Castelului Pelisor din Sinaia, locul in care a murit regina Maria. Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
biroul regelui Carol al II-lea la Peleş Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
castelul Peleş Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Semnificatiile zilei de 10 MAI, Ziua Regalitatii. INFOGRAFIC cu Casa Regala

Semnificatiile zilei de 10 MAI, Ziua Regalitatii. INFOGRAFIC cu Casa Regala

Proiect de lege: Casa Regala primeste Palatul Elisabeta pe 99 ani si bani din buget, dar trebuie sa prezinte un raport anual

Proiect de lege: Casa Regala primeste Palatul Elisabeta pe 99 ani si bani din buget, dar trebuie sa prezinte un raport anual

Casa Regala a contestat in instanta suma de 4 milioane de lei pe care Regele Mihai ar datora-o ANAF-ului

Casa Regala a contestat in instanta suma de 4 milioane de lei pe care Regele Mihai ar datora-o ANAF-ului

migranti din Libia preluati de paza de coasta

Reportaj CNN în Libia, țara în care oamenii sunt vânduți ca sclavi pentru câteva sute de dolari

Parlamentul, criticat dur în raportul MCV. Cum vede Bruxelles-ul OUG 13 şi modificarea legilor justiţiei

Ministerul Cercetării şi-a făcut logo înregistrat la OSIM. Ce spun specialiştii: "Pare făcută în Paint"

Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Fenomenul ”zombie” în România. Drogurile necunoscute care afectează tot mai mulți tineri

barcelona

Corespondenţă Ştirile ProTV din Barcelona. Mărturiile românilor, îngrijorați de pierderea jobului sau de salarii

Corespondenţă Ştirile ProTV din Barcelona. Românii se tem că vor fi primii care-și vor pierde joburile

Documente secrete, declasificate: dezvăluiri despre moartea lui John F. Kennedy și planul CIA de a îl ucide pe Fidel Castro

5.600 de jihadişti ISIS s-au întors în ţările lor de origine. Ce ar putea plănui

Marea Neagră, recif al mizeriei. Imaginile surprinse de un scafandru în adâncuri

Margaret Thatcher, liderul controversat al unei lumi care se reabilita după război