Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie. Motivul din spatele deciziei

×
Codul embed a fost copiat

De la Vatican vine un anunt fara precedent in istoria moderna a Bisericii Catolice, din ultimii 600 de ani. Conducatorul suprem a peste un miliard de credinciosi din intreaga lume, Papa Benedict al 16-lea renunta la pontificat din 28 februarie.

Dupa ce a cantarit indelung implicatiile deciziei sale, Suveranul Pontif a precizat ca varsta inaintata si problemele de sanatate il impiedica sa isi continue misiunea sfanta. Vestea a provocat consternare chiar si printre apropiatii Papei, care pregatesc terenul pentru un succesor.

Vorbind in latina, Papa le-a transmis supusilor ca, la cei 85 de ani, simte ca nu mai poate conduce destinele credinciosilor catolici.

"Pentru a carmui Corabia Sfantului Petru si a propovadui Evanghelia este nevoie si de puterea trupului si de cea a sufletului, putere care, in ultimele luni, a scazut in mine intr-o asemenea masura incat trebuie sa-mi recunosc incapacitatea de a administra misiunea care mi-a fost incredintata", a declarat Papa Benedict.

Vestea a cazut ca un traznet, chiar si in randul cardinalilor prezenti la consistoriul din aceasta dimineata.

Citește și
Papa Benedict al XVI-lea
Papa Benedict al XVI-lea a postat primul sau mesaj pe contul personal de Twitter
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Anuntul Papei a fost primit cu emotie peste tot in lume, unde a fost vazut ca un gest de curaj si o dovada a iubirii pe care Suveranul Pontif o poarta Bisericii sale. Si in Romania, toata comunitatea catolica, de la arhiepiscop si pana la credinciosi, este bulversata.

"Nimeni nu se astepta si o asemenea decizie ne lasa intr-un fel nepregatiti. Si Preasfintitul Ioan Robu a manifestat aceeasi surprindere, mirare", a declarat Preotul Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei romano-catolice.

Papa Benedict al XVI-lea era asteptat cat de curand si la noi in tara.

Papa Benedict al XVI-lea si Patriarhul Daniel au avut mai multe intalniri directe, insa toate s-au petrecut inainte ca cei doi inalti ierarhi sa devina sefi ai bisericilor. In 2010, Sfantul Sinod Ortodox a aprobat ca Papa sa fie invitat intr-o vizita oficiala in Romania. In acest moment, procedurile sunt in desfasurare.

Singurul care stia, se pare, de acum cateva luni de planurile Papei a fost fratele lui, Georg Ratzinger. Benedict al 16-lea se deplasa cu mare greutate si aflase cu putin timp in urma ca nu mai are voie sa zboare cu avionul pe distante lungi.

Chinuit de dureri articulare si reumatice, Papa avea si probleme la inima, suferind un infarct usor cu putin timp dupa preluarea pontificatului. Inca din 2010 spunea ca, daca sanatatea i se va subrezi, va renunta la carma Bisericii Catolice.

Ales Papa, in 2005, pe cand avea 78 de ani, Benedict al XVI-lea s-a aflat nu de putine ori in mijlocul controverselor.

Si-a inceput pontificatul in zorii scandalului preotilor pedofili, pe care l-a anchetat in perioada in care era cardinalul Joseph Ratzinger.

Anul trecut, majordomul sau a implicat Vaticanul intr-un scandal de coruptie si spalare de bani, dupa ce a vandut informatii confidentiale din corespondenta Suveranului Pontif unui jurnalist.

Intrebarile tot mai insistente legate de succesorul lui Benedict al 16-lea readuc in prim plan profetiile unui sfant din secolul al 12-lea. Sfantul Malachie a lasat atunci cateva manuscrise care le dau frisoane celor care se incred in ele.

Potrivit acestora, cel care ii va succede lui Benedict al XVI-lea se va numi Petre Romanul si, sub conducerea lui, "orasul celor 7 coline va fi distrus" si va veni Apocalipsa.

Manuscrisul sau a fost pastrat in arhivele romane pana cand a fost redescoperit in 1590. Pe de alta parte, Enciclopedia Catolica sustine ca documentele sunt un fals din secolul al XVI-lea, realizat probabil de celebrul Nostradamus.

Alti specialisti, care au cercetat mai indeaproape manuscrisul, cred ca descrierea personajului i s-ar potrivi cardinalului Peter Turkson din Ghana, cel care a starnit o uriasa controversa la Vatican, cand a publicat o inregistrare considerata anti-musulmana.

Vezi pe Voyo.ro: Ce se intampla cand un asasin platit primeste 25 de milioane de euro pentru uciderea Papei

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Mesajul de Pace al Papei Benedict al XVI-lea pentru 2013
Mesajul de Pace al Papei Benedict al XVI-lea pentru 2013

Papa Benedict al XVI-lea s-a rugat pentru pace in lume si a condamnat inegalitatile dintre bogati si saraci, precum si "capitalismul financiar nereglementat", marti, in cadrul slujbei de Anul Nou din Bazilica Sfantul Petru din Roma, relateaza AFP.

Papa Benedict al XVI-lea a postat primul sau mesaj pe contul personal de Twitter
Papa Benedict al XVI-lea a postat primul sau mesaj pe contul personal de Twitter

Papa Benedict al XVI-lea a postat, miercuri, primul sau mesaj pe contul sau oficial de Twitter, de pe o tableta, ce i-a fost adusa de oficialii Consiliului pontifical al comunicatiilor sociale si de un responsabil al platformei de microblogging.

Papa a
Papa a "furat Craciunul". Benedict al XVI-lea: Data nasterii lui Iisus este gresita

Este Craciun, insa nu asa cum ne-am obisnuit! O noua carte, lansata saptamana aceasta de Papa Benedict al XVI-lea, documenteaza primii ani din viata lui Iisus si demonteaza mai multe mituri despre Mantuitor.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.