Are doar 18 ani şi este considerat viitorul superstar din fotbalul englez. Cum a ajuns Vlad la Arsenal Londra

×
Codul embed a fost copiat

Are doar 18 ani, dar are maturitatea unui om crescut într-o lume în care performanța adevărată se obţine cu mult efort, dar şi cu recunoaştere.

Joacă fotbal în ţara care a inventat acest sport şi îşi construieşte o carieră de succes într-unul din cele mai titrate cluburi din lume. Îl cheamă Vlad Dragomir, e bănăţean, dar încă de la 15 ani a semnat cu tunarii de la Arsenal Londra. Să româneşti, în versiunea lui, înseamnă să munceşti mult, să fii cumpătat, cu banii câştigaţi, şi mai presus de toate, să arăţi că eşti un bun profesionist.

Londra, capitala Regatului Unit, kilometrul zero al unei naţiuni pentru care fotbalul e religie. Două echipe mari îşi dispută supremaţia în marea metropolă - Chelsea şi Arsenal. Iar tunarii de la Arsenal îl au în lot pe românul Vlad Dragomir.

Are doar 18 ani şi este considerat viitorul superstar din fotbalul englez. Joacă în mod normal, la echipa de tineret, însă a fost convocat şi la echipă mare, de către celebrul antrenor Arsene Wenger. Nu a jucat încă niciun meci pentru prima echipă, dar se antrenează cu starurile Mesut Ozil, Alexis Sanchez, sau portarul Petr Cech, cu care schimbă replici şi glumesc în limba română.

Vlad Dragomir: "Nu îți vine să crezi că jucători de valoarea lor vin și te întreabă ce faci, ești ok? Chiar ieri la antrenament şi am auzit din spate ”Ce faci?”. Cine vorbește cu mine? Era Petr Ceck şi el râdea. Şi-a dat seama că nu se aştepta la asta."

Citește și
Raluca Muresan, ghid
Românca școlită în arta turismului la New York și Valencia, care vrea să schimbe mentalitatea străinilor despre țara natală
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Se antrenează cu staruri mondiale şi primeşte laude din toată presa internaţională, pentru golurile date în ultima perioadă. Face parte şi din lotul naţional de tineret al României, însă pe Vlad faima din Regat nu pare să-l ameţească.

Vlad Dragomir:"E o presiune, mai ales când mergi la naţională şi toată lumea se uită pe foaie de la ce echipa vii. Şi tu trebuie că trebuie tot timpul să arăţi ceva în plus. Trebuie să demonstrezi că eşti acolo pe meritul tău şi pe munca ta!"

Marele club îi pregăteşte să dea piept cu celebritatea, treptat, fără excese. De cum a semnat pentru prima sută de mii de lire, l-au trimis la consultanță financiar-contabilă şi i-au recomandat ca prima maşină să nu fie una scumpă.

"Ştiu că la contract mi-au spus despre maşini. Ne-au spus că prima dată toţi jucătorii vor ceva mare, ceva puternic şi chestia asta pe ei îi deranjează, şi acum prima maşină ne-am luat ceva micuţ, nu bolid. Sunt conștient că dacă rămâneam în România nu luăm nici măcar asta. Este timp şi pentru maşini scumpe."

E un tânăr nepervertit de atmosfera din fotbalul românesc - a crescut practic cu valorile din fotbalul modern, acolo unde munceşti mult, dar efortul şi talentul sunt recunoscute şi încurajate. Pentru că nu joacă încă la echipa mare, nu e încă recunoscut des pe stradă Îl ştiu în special românii care trăiesc şi muncesc la Londra. Are fani printre conaţionalii din Regat, şi oamenii îl abordează, îi cer să facă poze şi îi dau în schimb sfaturi.

Vlad Dragomir s-a născut la Timişoara, în 1999, la fix 10 ani de la Revoluţie. A copilărit lângă stadionul oraşului, locuia la casă, într-o familie cu venituri modeste. Are un frate mai mare, tatăl lor era dansator la Ansamblul Banatului, iar mama sa era casnică.

Au crezut în el şi talentul său, iar el i-a adus să locuiască la Londra, cu el. Fratele mai mare a fost admis la o universitate bună din capitala Marii Britanii, iar tatăl lui Vlad s-a angajat la bucătăria unui hotel. L-au educat să se mulţumească de mic cu puţin, să fie bucuros că e sănătos şi poate juca fotbal. Îşi amintesc momente din copilărie, când mama îl ducea pe Vlad la antrenamente cu o maşină veche, iar el îi cerea să îl lase câteva străzi mai departe de baza de bază sportivă.

"Chiar asta a fost un vis, să ştiu că nu ne mai plimbam în maşina aia, a fost o motivaţie pentru mine”, spune Vlad.

Părinţii l-au învăţat să nu uite de unde a pornit şi i-au păstrat o pereche veche de ghete, pe care o tot peticeau la Timişoara.

Povestesc că au avut noroc de un impresar corect cu ei, într-o lume în care li s-au pus mulţi bani pe masă şi li s-a promis marea cu sarea. Vlad şi-a ascultat părinţii şi toate deciziile le-au luat împreună - inclusiv cea de a veni la Arsenal pe când avea 15 ani şi când, în primul an, a stat la o familie de englezi pentru că aşa prevedea contractul.

Nu i-a fost uşor, printre străini, până şi-a adus familia lângă el. S-a ţinut de antrenamente şi s-a ferit de marile tentaţii londoneze.

Ambii fraţi au prietene în România, care îi vizitează des şi ca orice tânăr, Vlad e foarte activ pe reţelele de socializare.

Locuiesc cu părinţii într-o căsuţă aflată lângă baza de antrenament, în aria metropolitană a Londrei. Are un câine de care e foarte ataşat, iar când merge în România, îi place să copilărească, să se joace cu copiii rudelor şi prietenilor. Şi-ar dori ca românii următorului secol să fie mai uniţi, mai hotărâţi şi mai puţin bârfitori.

Vlad: ”Trebuie să fim puţin mai liberi, mai deschişi ca persoane, să nu mai avem invidie, ne interesează prea mult ce face altul, nu ce facem noi. Au chestii negative și îi afectează fără să îşi dea seama!”

Se spune despre el că are inteligenţă şi simţul anticipaţiei în joc. La echipa de tineret a lui Arsenal e concurență mare, e o pepinieră cu jucători buni, selectaţi din toată lumea. Printre ei îşi construieşte un drum frumos românul Vlad Dragomir, care la 18 ani se gândeşte deja departe în viitor. Ar vrea să înfiinţeze cândva, în Timişoara natală, o şcoală de fotbal, pe modelul britanic.

E considerat o stea în devenire, un talent care va marca viitorul în fotbalul britanic şi mondial. Londonezii îl cresc şi îl ţin în sportul mare pentru că i-au văzut sclipirea. Are lângă el o familie unită, de la care a învăţat să fie cumpătat şi modest. Vlad Dragomir e unul dintre tinerii tricolori ai României. Îşi construieşte la Londra o carieră de succes şi se pregăteşte intens pentru marea performanţă a următoarelor decenii.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Românul recunoscut în toată lumea drept omul care a învins durerea: “Parcă se rupe ceva când pleci din ţară”
Românul recunoscut în toată lumea drept omul care a învins durerea: “Parcă se rupe ceva când pleci din ţară”

La doar 35 de ani, neurochirurgul roman Constantin Tuleaşcă este recunoscut, în toată lumea, drept omul care a învins durerea. Prin radiochirurgia viitorului. Şi asta pentru că, spune el, “pacienţii sunt regi”.

Românca școlită în arta turismului la New York și Valencia, care vrea să schimbe mentalitatea străinilor despre țara natală
Românca școlită în arta turismului la New York și Valencia, care vrea să schimbe mentalitatea străinilor despre țara natală

Într-o dimineață de duminică, în curtea Palatului Mogoșoaia, un grup de turiști americani, australieni și neo-zeelandezi ascultă atenți explicațiile unei tinere ghid.

Zmei3, trupa formată din doi români şi doi germani care a devenit celebră în Vest
Zmei3, trupa formată din doi români şi doi germani care a devenit celebră în Vest

ZMEI DE ROMÂNIA. Mergem la Berlin, unde o trupă formată din doi romani şi doi nemţi a făcut înconjurul lumii, cântând în romana despre "Rough Romanian Soul", adică sufletul aspru românesc. Facem cunoştinţă cu Zmei3.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.