69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, la Hiroshima. Ce ar trebui sa invete omenirea din aceste imagini
In dimineata zilei de 6 august 1945, o singura bomba lansata dintr-un avion american a ras de pe fata pamantului un oras: Hiroshima. A insemnat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a marcat generatii intregi de japonezi, dar si lumea intreaga.
La 8.15, o ora la care majoritatea locuitorilor Hiroshimei se trezisera si isi incepeau in liniste ziua, bomba era lansata deasupra orasului care habar nu avea ce-l asteapta.
Bombardamentele atomice de la Hiroshma si Nagasaki, de pe 6 si respectiv 9 august 1945, nu numai ca au sters de pe fata pamantului cele doua metropole japoneze, dar au luat cu ele si viata a peste 200.000 de oameni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In urma lor, un popor traumatizat a incercat cu greu sa isi revina. Guvernul Japoniei a inceput inca din 1957 sa ofere asistenta medicala "hibakusha" sau "supravietuitori ai bombei".
Ei s-au numarat printre putinii oameni care au putut sa supravietuiasca ranilor provocate de exploziile nucleare.
In urma exploziilor, expunerea la radiatii le-a creat grave probleme de sanatate, iar din cauza lipsei unor studii de specialitate, s-a raspandit ideea ca "boala atomica" e contagioasa si transmisibila urmasilor, dand astfel nastere unui adevarat stigmat social.
Cei identificati drept "hibakusha" au fost ostracizati de comunitatea in care traiau. Au fost numeroase cazurile in care le era refuzata angajarea.
Singurul corespondent civil trimis in zona dezastrului, fotograful Carl Mydans a surprins momente emotionante si le-a prezentat intregii lumi in colectia “After Hiroshima: Portraits of Survivors”.
6 august 2014: Hiroshima comemoreaza 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie
Zeci de mii de persoane s-au reunit miercuri dumineata la Hiroshima pentru a marca 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oras din vestul Japoniei. Cativa supravietuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali si delegatii straine au respectat un moment de reculegere la ora 08.15 (02.15 ora Romaniei), ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat orasul intr-un infern nuclear. Cel putin 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiatii, intre momentul largarii bombei si luna decembrie.
Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest) la 9 august, soldat cu peste 70.000 de morti. Aceste atacuri au grabit capitularea Japoniei si incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 15 august 1945.
Militant neobosit impotriva armamentului nuclear, primarul orasului Hiroshima, Kazumi Matsui, le-a cerut presedintelui Barack Obama si tuturor liderilor natiunilor ce detin arma nucleara "sa vina sa vitizeze orasele bombei A cat mai repede posibil". "Daca faceti acest lucru, veti fi convinsi ca armele nucleare sunt raul absolut si ca nu trebuie sa se mai permita existenta lor", a continuat edilul.
Primarul a profitat pentru a-l critica pe premierul japonez Shinzo Abe care la inceputul lui iulie a "reinterpretat" Constitutia pacifista a tarii pentru a le permite fortelor nipone sa participa la operatiuni militare externe. Articolul 9 al Constitutiei din 1947 consacra pacifismul Japoniei si renuntarea "pentru totdeauna" la razboi. "Guvernul nostru trebuie sa accepte faptul ca timp de 69 de ani am evitat razboiul tocmai gratie pacifismului nobil al Constitutiei", a pledat Mazuo Matsui.
Totodata, intr-un hazard al istoriei, ultimul membru al echipajului Enola Gay, Theodore van Kirk, a decedat la varsta de 93 de ani si a fost inhumat la 5 august 2014
Sursa: life.time.com, Mediafax, Pro TV
Etichete: japonia, bomba, hiroshima, atomic, Nagasaki,
Dată publicare:
17-07-2012 10:30