(P) Semne că suferi de anxietate

anxietate - 3

Dacă simți că frica față de anumite situații este paralizantă, s-ar putea să te confrunți cu stări de anxietate.

Anxietatea poate fi chiar benefică uneori, pentru că teama ne-a ajutat dintotdeauna să ne ferim de pericole și să ne protejăm. Însă atunci când ne imaginăm constant amenințări mai mari decât cele care există, putem dezvolta tulburări precum anxietatea socială, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de panică, fobia față de diverse animale sau altele.

Ce este anxietatea?

Chiar dacă efectele anxietății sunt de durată și pot afecta fiecare plan al vieții, anxietatea și tulburările de anxietate se pot trata sau ameliora cu ajutorul terapiei, medicației și prin schimbarea stilului de viață. Anxietatea trebuie văzută ca pe un semn al unei probleme mai vechi care cere să fie rezolvată cât mai repede, și nu ca pe o boală sau un blestem. Conștientizarea faptului că situația în care te afli nu este un capăt de lume reprezintă primul pas către vindecare.

Pentru a-ți da seama dacă este momentul să iei măsuri sau nu, fii atent la următoarele simptome pentru anxietate:


Îngrijorare excesivă

Este firesc ca pierderea unui loc de muncă, încheierea unei relații sau alt punct de cotitură să te facă să te temi pentru viitor, dar nu pentru perioade foarte mari de timp. Dacă anumite evenimente neplăcute te-au făcut să devii îngrijorat față de situații normale din viața de zi cu zi, este un semnal de alarmă.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Există o diferență între a te întreba dacă te vei înțelege cu noii colegi de muncă sau cum vei reacționa când îți vei vedea fostul partener pe stradă și a fi constant îngrijorat că noii colegi nu te suportă, ești mediocru și niciodată nu-ți vei face prieteni sau sigur fostul partener e deja fericit cu altcineva, niciodată nu te-a iubit, va trebui să traversezi pe partea cealaltă și să nu mai ai niciodată încredere în oameni. Când teama exagerată, resimțită deseori ca un nod în gât, se întinde pe o perioadă ce depășește 6 luni, putem vorbi despre o tulburare de anxietate.

Agitație excesivă


Atunci când creierul consideră că te afli în pericol pentru că trebuie să vorbești în fața unui public, să folosești transportul în comun sau pentru că există un păianjen în cameră, el se pregătește pentru reacția de „fugă sau luptă”. Astfel, tot corpul se pune în gardă, ceea ce înseamnă cu pulsul este accelerat, palmele transpiră, gura este uscată și poți tremura sau simți o apăsare în piept. Sângele va circula mai ales spre mușchi pentru a-i pregăti de „luptă”, însă tot acest stres asupra corpului va fi o cheltuire inutilă și obositoare de energie, întrucât pericolul este mult mai mic decât cel perceput de o minte anxioasă.
 

Evitarea situațiilor sociale

Pentru a evita o situație stresantă, precum întâlnirea unor persoane care te-ar putea judeca sau nevoia de a învăța ceva nou și posibilitatea de a te face de râs, poate apărea tendința de a evita situațiile sociale. Când teama față de ce cred sau zic ceilalți este atât de mare încât ieșirile în public sunt evitate, poate fi vorba de prezența unei tulburări numite anxietate socială.

Probleme de concentrare


Gândurile obsesive legate de prezent sau viitor pot răpi din atenția necesară realizării treburilor de zi cu zi. Memoria de scurtă durată este afectată de stresul psihologic, ceea ce poate rezulta în scăderea performanțelor școlare sau la locul de muncă, în lipsa de implicare în cadrul familiei sau relațiilor sociale și în stări de apatie, frustrare sau nervozitate.

Atacuri de panică

Când frica este atât de intensă încât ai senzația că nu există nicio ieșire și chiar că e posibil să mori, înseamnă că treci printr-un atac de panică. Acesta e însoțit de tremur, transpirație, bătăi rapide ale inimii, greață și dificultăți de respirație. În aceste situații este important să îți aduci aminte că starea de panică e temporară, să respiri adânc, să închizi ochii pentru a evita influența unor stimuli exteriori și să te concentrezi asupra realității. Poți, de exemplu, pipăi textura hainelor de pe tine, te poți concentra pe un miros sau un obiect. Este de ajutor și să reduci temperatura corpului prin spălarea feței cu apă rece sau făcând un duș rece.

Tulburări ale somnului

Dacă îți este foarte greu să adormi din cauza gândurilor negative sau te trezești noaptea, cauza poate fi anxietatea. Nu este clar dacă anxietatea determină problemele cu somnul, întrucât studiile spun că insomnia poate și ea contribui la apariția anxietății. Cert este că odată cu tratarea acestei afecțiuni, se îmbunătățește și calitatea somnului.

Oboseală continuă

Sentimentul că nu există rezolvare pentru starea prin care treci, analizarea fiecărui gând, problemele cu somnul și efortul de a te concentra pot conduce la stări constante de oboseală care, la rândul lor, produc anxietate. Mai mult, îngrijorarea excesivă slăbește sistemul imunitar, oamenii fiind mai predispuși la gripă, inflamație, obezitate și depresie.

În situațiile în care ești foarte obosit, dar nu poți dormi, sunt recomandate metode de relaxare precum meditația ghidată, yoga și notarea gândurilor deranjante într-un jurnal, pentru a goli mintea. Cel mai bine este să nu stai în continuare în pat, pentru ca creierul tău să nu asocieze patul cu alte activități decât somnul.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.