"Stam cu mortul pe masa!" Haos la Casa de Asigurari de Sanatate
UPDATE - Sistemul informatic al Casei de Asigurari de Sanatate a costat 36 de milioane de euro si a functionat doar doua zile. CNAS a suspendat activitatile cu publicul, pana luni, 17 ianuarie, dupa ce sistemul informatic a clacat.
15:09 - Toti sefii caselor judetene de asigurari de sanatate din tara au fost convocati, pentru joi, la Bucuresti, la discutii pe tema blocarii Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), pentru a fi gasite solutii, a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi, Iulian Serban, citat de Mediafax.
14:40 - Casele de Asigurari de Sanatate Judetene, precum si cea a Municipiului Bucuresti cauta solutii de avarie, in conditiile in care sistemul informatic s-a blocat.
Bucuresti:
Sute de persoane care doreau sa-si achite contributiile au luat cu asalt Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti, dupa ce sistemul SIUI s-a blocat. Activitatea institutiei este suspendata pana luni.
Potrivit presedintelui CNAS, Lucian Duta, citat de Mediafax, la nivelul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti sunt 50.000 de persoane care ar trebui sa-si plateasca obligatiile la sanatate in aceasta perioada, respectiv 600 de persoane pe zi.
Timis:
Dupa ce au batut drumul degeaba si au stat la cozi chiar si cate opt ore fara rost la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, sute de oameni au cedat nervors.
Sistemul informatic nu functioneaza in institutie de cateva zile, asa ca problemele cetatenilor nu s-au putut rezolva in ciuda orelor de asteptare.
Oamenii au urlat ca din gura de sarpe cand au aflat ca nici astazi nu-si gasesc rezolvare la urgente. Din cauza unor adeverinte care nu pot fi eliberate, unii stau cu mortul in casa, iar altii nu isi pot inregistra copiii nou-nascuti.
Reprezentantii institutiei dau vina pe sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care a clacat.
Cum problema se va remedia abia la inceputul lunii viitoare, reprezentantii CNAS se vor ocupa doar de cazurile de stricta urgenta.
Suceava:
Purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Suceava, Anda Salagean, a declarat ca CJAS continua sa faca incasarile la fondul de sanatate, folosind un soft compatibil cu SIUI, urmand ca datele sa fie transferate ulterior in sistem.
Botosani si Neamt:
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Botosani nu are activitatea suspendata, iar asiguratilor li s-a sugerat sa faca platile prin virament bancar sau prin Posta, in timp ce la CJAS Neamt este folosita, ca varianta de avarie, o aplicatie proprie, pana la remedierea SIUI.
Cluj:
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj nu a suspendat, miercuri, activitatea de preluare si procesare a raportarilor lunare din partea angajatorilor, aceasta inregistrand, insa, intarzieri, din cauza problemelor aparute in sistemul SIUI.
Covasna:
Presedintele-director general al CJAS Covasna, Forro Bela, a declarat, pentru Mediafax, ca activitatea institutiei in ceea ce priveste relatia cu publicul nu a trebuit sa fie suspendata, blocarea sistemului SIUI afectand doar preluarea declaratiilor PFA.
Bistrita-Nasaud:
De asemenea, activitatea CJAS Bistrita-Nasaud nu va fi suspendata fiindca institutia are un program propriu cu care poate elibera adeverinte de asigurat si poate face incasari de sume platite de cei care si-au incheiat singuri contracte de asigurat, urmand ca aceste date sa se incarce apoi in SIUI.
Mures:
Directorul CJAS Mures, Acs Valeria, a declarat ca in cursul zilei de miercuri s-au inregistrat cateva intreruperi ale sistemului informatic, dar momentan acesta functioneaza, insa nu stie pentru cat timp.
Buzau si Constanta:
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Buzau nu se confrunta cu probleme deosebite in urma defectiunii aparute la SIUI, intrucat adeverintele de asigurat se elibereaza cu ajutorul unui alt program cu care este dotata institutia, o situatie similara inregistrandu-se si la CJAS Constanta.
Iasi:
Purtatorul de cuvant al CJAS Iasi, Iulian Serban, a spus ca blocarea sistemului informatic la nivel national nu a dus la suspendarea activitatii CJAS Iasi, adaugand ca oamenii pot veni in continuare la Casa de Asigurari pentru a-si rezolva problemele.
Sistemul informatic a functionat doar 2 de zile:
In contextul in care s-a dorit eficientizarea activitatilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la 20 decembrie 2010 a fost lansat Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I.).
La inaugurarea sistemului au participat presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele CNAS, Nicolae Lucian Duta, subsecretarul de stat din cadrul ministerului sanatatii, dr. Raed Arafat, repreprezentanti ai companiilor care au dezvoltat acest proiect, dar si reprezentanti mass-media.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, afirma atunci ca “informatizarea reprezinta una dintre principalele axe ale modernizarii tarii noastre, iar scopurile acesteia sunt acuratetea datelor si reducerea posibilitatii de frauda a anumitor plati” si a amintit de “riscurile atacurilor cibernetice la siguranta nationala, cand s-a constatat ca tara noastra are posibilitatea informatizarii a aproximativ 58% din institutiile publice, insa in acest moment, in realitate doar 12% din institutii beneficiaza de astfel de sisteme”.
Vezi aici declaratia integrala a lui Traian Basescu de la momentul lansarii SIUI.
Cat a costat SIUI:
Statul roman a platit nu mai putin de 36 de milioane de euro, pentru ca in sistem sa nu mai apara pacienti fictivi, retete eliberate la intamplare si internari nejustificate.
Care este rolul SIUI:
a. Eficientizarea serviciilor
Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I) are ca principala activitate prelucrarea raportarilor furnizorilor de servicii medicale, de medicamente si de dispozitive medicale, pentru a le deconta eficient si potrivit normelor de aplicare le contractului-cadru.
B. Descoperirea eventualelor fraude din sistem
Chiar la inaugurarea sistemului, presedintele Traian Basescu a dat urmatorul exemplu de eficienta, pentru a ilustra in ce masura SIUI poate ajuta la descoperirea eventualelor fraude din sistem:
"Inainte de introducerea sistemului, cand adunai toti pacientii care erau inscrisi la medicii de familie, Romania avea 27 de milioane de inscrisi. Cand s-a trecut la introducerea in baza de date, s-a constatat ca sunt doar 19 milioane si vreo 800.000. Sapte milioane... Frauda! La fel ca la asistenta sociala, la fel ca la pensionatii pe caz de boala, la fel ca in multe alte locuri".
Cand a inceput sa fie folosit SIUI:
SIUI a inceput sa fie folosit de la sfarsitul anului 2007 - inceputul anului 2008, in cateva judete-pilot, iar pana la sfarsitul anului 2008 toti medicii de familie din Romania au inceput sa raporteze serviciile medicale, efectuate in cadrul contractului-cadru cu CNAS, folosind si noul sistem.
In prezent el este folosit de toti furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu CNAS (spitale, farmacii, laboratoare s.a.).