La Cluj s-a deschis prima banca publica de celule stem din tara!
De duminica, la Cluj, bolnavii pot apela la prima banca publica de celule stem din Romania. Totul cu ajutorul viitoarelor mame, care decid sa doneze tesutul placentar imediat dupa nastere.
Pana acum recoltarile de celule stem se faceau contra cost la noi. Imediat dupa nastere, medicii ginecologi prelevau sangele placentar din cordonul ombilical al noului nascut. Proceduri ce trec de 1.000 de euro si alte cateva sute anual. Parintii puteau apela oricand la aceste depozite ca sa infrunte boli precum leucemia, anemiile sau alte forme de cancere.
O echipa de medici clujeni s-a gandit insa si la pacientii fara posibilitati financiare. Dupa un an in care au incercat sa obtina aprobarile necesare de la ministerul sanatatii au pus bazele primei banci publice de tesut placentar la care sa aiba acces si cei fara bani, dar in suferinta.
Concret fiecare mama care isi doreste sa doneze sangele placentar trebuie sa anunte medicul ginecolog de intentia ei. Cu o singura conditie insa: mamicile trebuie sa nasca doar in centrele din Bucuresti sau Cluj. In viitorul apropiat, insa, aceste recoltari vor fi posibile in mai multe zone.
Nu orice mama poate sa doneze, daca isi doreste. In timpul sarcinii trebuie efectuate o serie de analize care sa dovedeasca faptul ca este sanatoasa.
La Cluj a avut loc prima recoltare iar tesutul asteapta si primul beneficiar. Si in acest caz lucrurile nu sunt simple. Cei care doresc sa apeleze la aceste servicii vor trece si ei printr-o serie de teste de compatibilitate.
Viitoarele mamici sunt deja informate de medicii de familie si ginecologi in legatura cu posibilitatea de recoltare si donare a sangelui placentar.
Vestea s-a raspandit repede in saloanele de nasteri. Opt din zece mamici ar fi dispuse sa faca donatia pentru a salva alte vieti.
Practic beneficiarii acestui proiect vor fi, de asemena, oameni fara posibilitati financiare. La Cluj, cel putin, banca publica va incerca sa faca peste 400 de recoltari pana la finele anului viitor. Asta inseamna ca listele sunt deschise si in ordinea cererilor cei care au nevoie pot beneficia de aceste depozite.
Finantarea acestui proiect este sustinuta de catre o fundatie internationala. In tari occidentale precum Franta , Italia sau Germania aceste banci sunt sustinute din bani publici si exista pe piata de aproximativ 20 de ani.