IT-istii romani, premiati cu certificatul "Silver". Proiectele implementate in Cluj: alimentara online si parcari inteligente

Ultimul update: Miercuri 21 Decembrie 2016 01:01
Data publicarii: Duminica 18 Decembrie 2016 18:02
Categorie: Smart things

Calitatea IT-istilor romani a fost recunoscuta printr-un certificat "Silver", acordat de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor.

Este cea mai mare comunitate IT din tara, care se afla la Cluj, si care, in colaborarea cu autoritatile locale, a reusit sa implementeze proiecte, precum "alimentara online" sau parcari inteligente in oras.

Cel mai mare cluster din tara, adica un grup de firme care lucreaza impreuna, se afla la Cluj si a fost infiintat in 2012. In prezent, are 50 de membri, majoritatea firme private, dar si autoritati locale si universitati. Industria creste astfel impreuna, spun fondatorii, care se bucura acum si de certificare internationala.

Andrei Kelemen, director executiv Cluj IT Cluster: "Daca vreau sa dezvolt proiecte mai mari, atunci trebuie sa ma alatur cu altii si in felul asta putem sa patrundem acolo unde nu am avea acces."

Asa au fost puse in practica proiecte precum piata agro-alimentara online: un site unde oamenii isi pot face cumparaturile pe net, dar si sa vinda fructe, legume sau alte bunatati pe care le produc.

Se cauta translator de emoticoane. Ce presupune slujba pentru care aplica oameni din toata lumea

Un alt proiect dezvoltat in clusterul IT din Cluj este cel al parcarilor inteligente: senzori instalati in asfalt le arata soferilor unde au un loc liber sa parcheze, iar accesul se face cu ajutorul telefonului.

Cristian Ureche: "Primesti un cod care are o durata de valabilitate atat cat administratorul doreste sa-ti ofere acces. Ajungi in fata barierei, iei telefonul si daca esti autorizat ai un buton care iti permite sa deschizi bariera."

Dar avantajele colaborarii firmelor si institutiilor sunt mult mai multe.

Alexandru Rotaru, director executiv companie IT: "O directie in care am beneficiat a fost colaborarile cu universitatile. De exemplu, in cazul nostru am avut 8 studenti care au facut practica in programul respectiv si cu trei am continuat colaborarile."

Cosmin Porumb, director operational companie IT: "Intram in contact cu acesti colosi pe piata, cu partenerii din strainatate, si incercam sa crestem."

Clusterul de la Cluj e totodata si un furnizor de forta de munca in domeniul IT. In ultimii 5 ani, orasul s-a transformat intr-un Silicon Valley, dupa ce unele dintre cele mai mari companii din lume si-au deschis aici sedii.

Romania are nevoie de 50.000 de specialisti IT, altfel va pierde sume importante. Cat va costa un astfel de curs

Romania are nevoie de 50.000 de specialisti IT, altfel va pierde sume importante. Cat va costa un astfel de curs

delta eco

iLikeIT. Delta Eco, boxa care emite sunetul în 360 de grade

Gadgeturile care țin locul profesorului de muzică sau care se transformă într-un aparat foto vechi

Cel mai bogat Youtuber din lume. A câștigat 14 milioane de euro în 2017, făcând ceva foarte simplu

iLikeIT. Jocul săptămânii: Grid Autosport

iLikeIT. Gadgeturi extreme: televizorul cu diagonala de 2,8 metri de la Cotroceni

iLikeIT. Mihai Bobonete, demonstraţie de Clash Royale

splitter critters

iLikeIT. Jocuri de week-end: Splitter Critters şi Ski Safari 2