iLikeIT. Apple se muta intr-un sediu in care a investit 5 miliarde de dolari. Detaliile impresionantului Campus 2

×
Codul embed a fost copiat

Data viitoare cand investiti intr-un device nou de la Apple, amintiti-va aceasta stire. Angajatii Apple se muta de anul viitor intr-un nou sediu. Campus 2 a costat Apple 5 miliarde de dolari, cat vreo zece milioane de telefoane iPhone.

Cladirea va fi gazda pentru 13 mii angajati, adica un veritabil oras, mai numeros chiar decat orasul Filiasi sau Moldova Noua spre exemplu. Pe ce s-au dus banii? Sala de auditoriu - 161 de milioane de dolari, zone de fitness - 74 de milioane de dolari.

Campus2 are forma unui nave spatiale, iar daca faci un tur complet o sa mergi pe jos 1 un kilometru si jumatate. Este poate cel mai ambitios plan al regretatului Steve Jobs, care n-a apucat sa-si vada constructia gata.

Pe de alta parte, Facebook s-a mutat deja intr-un sediu mai mare pentru ca a ajuns deja la 12 mii de angajati... Google in schimb, are probleme cu obtinerea unor autorizatii pentru un nou campus gigant. Discutam asadar in minutele care urmeaza despre marile provocari imobiliare din Silicon Valley.

Cand spui ca vii la Apple trebuie sa spui cu exactitate la care dintre cladiri, deoarece aici, in Cupertino, Apple are un campus intreg intins pe 79 de mii de mp. Desi nu produce aproape nimic in Statele Unite in afara de software, Apple are nevoie in continuare nevoie de spatiu tocmai de aceea urmeaza sa se extinda de la finalul acestui an intr-un nou sediu. Cei care l-au vazut spun ca seamana izbitor de mult cu o nava spatiala.

Citește și
Tim Cook la sediul Apple
iLikeIT. Stirile saptamanii din tehnologie. Lovitura primita anul acesta de gigantul Apple
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Si imaginile proaspat filmate pot confirma asta. Campus 2 va fi gata spre finalul anului iar primii angajati se vor muta incepand cu primele luni din 2017. 13 mii de angajati intr-o singura cladire.

Doar ca, daca un angajat are vreo treaba urgenta in partea opusa a cladirii, are de mers 1 kilometru si jumatate. Sa zicem insa ca va fi o plimbare de relaxare, pentru ca de jur imprejur vor fi numai copaci pe care ii poti admira prin peretii de sticla... Cam asa va arata complexul cand va fi gata. Multa verdeata, lacuri, parcari peste tot.

Campusul va folosi in totalitate energie regenrabila. Asta declara Steve Jobs in 2011. Ultima aparitie publica a fost chiar in fata consilierilor locali din Cupertino, pe care a incercat sa-i convinga sa-i dea aprobare pentru ridicarea constructiei. Si a primit-o cu usurinta...

Si Alphabet, aka Google, are un sediu gigant, GooglePlex. Loc pentru mii de angajati pe un spatiu cumulat care inseamna 290 de mii de metri patrati. E un loc enorm cu restaurante, sali de fitness, cinematografe si sali de conferinta. Angajatii folosesc biciclete ca sa ajunga dintr-un loc in altul.

Insa, chiar si acest campus nu mai e suficient pentru Google. De cativa ani, Serghei si Larry, fondatorii, incearca sa convinga autoritatile locale sa le dea aprobare pentru un campus care va arata cam asa...

Problema e ca nimeni nu prea e de acord. Google detine deja 10% din tot terenurile impozabile din Mountain View, localitatea unde compania isi are sediul. Iar toata lumea se gandeste ca Google e vreo vaca de muls bani.

Ba din contra. Taxele pentru serviciile vandute in intreaga lume nu sunt platite aici, ci prin alte tari. Nici macar restaurantele din campus nu platesc taxe pentru ca angajatii primesc mancare gratuita. Pur si simplu autoritatile se tem ca Mountain View sa nu devina un oras-companie, din care nu castiga nimeni. Li s-au interzis si pana acum sa construiasca locuinte si hoteluri. Cu toate acestea, nimic nu a impedicat Google sa cumpere aeroportul din oras.

Anul trecut, Facebook si-a mutat angajatii intr-un nou complex, pe care Mark Zuckerberg il descrie ca fiind cel mai mare spatiu open office din lume. De jur imprejur mai sunt si vreo 100 de mii de copaci care izoleaza termic cladirile. plus cateva sute pe acoperis, la complexul de peste drum. E un loc in care angajatii vin de placere la munca. Adica au si spatii de joaca ori cafenele la tot pasul. Pana la urma e locul in care au aparut pentru prima data Facebook Live sau Reactiile.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Apple a pierdut fara drept de apel procesul pentru marca iPhone. Firma necunoscuta care a invins in justitie gigantul IT
Apple a pierdut fara drept de apel procesul pentru marca iPhone. Firma necunoscuta care a invins in justitie gigantul IT

In tara copiilor, nici macar Apple nu a reusit sa isi impuna marca inregistrata.

iLikeIT. Stirile saptamanii din tehnologie. Lovitura primita anul acesta de gigantul Apple
iLikeIT. Stirile saptamanii din tehnologie. Lovitura primita anul acesta de gigantul Apple

Ne aflam intr-un punct in care piata de telefonie mobila - iar aici vorbim despre producatori si dispozitive - merge in ritmul de lucru al lui Blit, leneşul din Zootropolis.
 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.