Doi alpinisti romani pleaca sa cucereasca Groenlanda! Pe schiuri. VIDEO

Ultimul update: Marti 08 Mai 2012 17:12
Data publicarii: Vineri 16 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Travel
Groenlanda

Doi alpinisti romani, 600 de kilometri, 30 de zile! Expeditie extrema: traversarea pe schiuri a calotei glaciare a Groenlandei, de la est la vest, pe la Cercul Polar de Nord. Nicio echipa romaneasca nu a parcurs un astfel de traseu!

O expeditie arctica complexa si dificila, o aventura totala si o provocare la fel de mare ca ascensiunea in premiera romaneasca a Everestului de acum 15 ani
Ticu Lacatusu, alpinist
Ticu Lacatusu, alpinistul roman care a cucerit cele mai inalte varfuri ale Terrei, inclusiv Everst, impreuna cu Cornel Coman pornesc pe 18 aprilie sa cucereasca Groenlanda.

Va fi o ruta mai lunga cu 100 de km decat cea parcursa de exploratorul norvegian Fridtjof Nansen cu ocazia primei traversari din istorie a insulei. Se vrea prima ascensiune romaneasca a celui mai inalt varf al Groenlandei, respectiv Gunnbjornsfjeld, de 3700 de metri. Varful este situat in muntii Watkins, pe coasta de est a Groenlandei.

Din cei aproximativ 600 de kilometri cat masoara traseul, 40 vor fi efectuati pe teren uscat, pe coasta vestica, dupa traversarea calotei glaciare pana la tarmul oceanului. Zilnic vor fi parcurse etape de 10-25 de km, mai scurte in prima parte datorita greutatii mai mari a saniilor si urcusului intens de la tarm (cota 0) spre culmea calotei glaciare, altitudinea maxima a traversarii fiind de 2500 de metri.

Toate echipamentele si proviziile alimentare, in greutate totala de 250 de kilograme, vor fi carate cu ajutorul saniilor trase de cei doi alpinisti. Orientarea se va realiza prin GPS, iar legatura cu exteriorul va fi mentinuta prin radio si telefon prin satelit.

Principalele obstacole - vantul puternic, crevasele, oboseala generata de efortul intens si continuu pe durata celor 30 de zile, dar si intalnirile cu ursii polari. In perioadele de furtuna, echipa va fi obligata sa astepte, blocata in cort sau igloo pentru a supravietui pana la aparitia vremii favorabile.

Cei doi alpnisiti estimeaza ca vor termina traseul in cel mult 35-40 de zile.

Traseu:

Bucuresti - Copenhaga (Danemarca) - Reikjavik (Islanda) - Kulusuk/Tasiilaq (Groenlanda) - Isortok - Naqtivit fjord (Coasta de Est) - traversare E-V pe schiuri - Kangerslussuaq fjord (Coasta de Vest) - Copenhaga - Bucuresti

Eco Greenland (abordarea unui stil expeditionar ecologic) 2010 in cifre

• 600 de km pe gheata

• 30 de zile - durata traversarii

• 250 de kg - greutatea saniilor trase de alpinisti

• 2500 de metri - altitudinea maxima a traversarii

• 100 km/ora - viteza pe care o poate atinge vantul

• -20 grade Clesius - temperatura medie

 

Record: La 13 ani, va urca pe Everest

Record: La 13 ani, va urca pe Everest

FULLSCREEN
Doi alpinisti romani pleaca sa cucereasca Groenlanda! Pe schiuri. VIDEO
  • /

Sursa: Pro TV

plaja Gostinu

Plaja din Gostinu, o încântare pentru turiști. Se află la doar o oră de București

Oradea, un oraș lăudat de turiști. "Toate clădirile sunt frumos renovate"

Turiștii care s-au dus la munte cu trenul au ajuns mai repede decât cei cu mașinile

Muntii Sureanu

Munţii Şureanu, locul ideal pentru o vacanţă de neuitat. Cât plătiţi pentru a vedea minunăţiile descrise de Sadoveanu

Litoralul românesc, groapă de gunoi pentru turiştii lipsiţi de bun simt

Prețurile de pe litoral sunt în cădere liberă. Când scad cu 35 %