Descoperire istorica la CERN. O particula a batut viteza luminii: 730 km in 2,3 milisecunde

×
Codul embed a fost copiat

Fizicienii de la Acceleratorul de Particule CERN din Geneva afirma ca unul din experimentele lor ar putea da peste cap un secol de cercetari si certitudini stiintifice.

Ei vor publica online descoperirea si vor astepta opinia altor oameni de stiinta, pentru ca testul lor, repetat de 15.000 de ori in decursul a trei ani, vine cu o concluzie aparent imposibila: particule microscopice de materie au depasit viteza luminii.

Visul meu este ca un alt experiment, independent de al nostru, sa descopere acelasi lucru. Atunci voi fi linistit. Acum noi nu afirmam nimic, vrem doar sa fim ajutati de comunitatea stiintifica, pentru a putea intelege rezultatul nebunesc al testului nostru, pentru ca este chiar un rezultat nebunesc. Iar consecintele pot fi extraordinare”, declara fizicianul Antonio Ereditato pentru BBC.

Savantii de la CERN se tem ca ar fi putut comite greseli sistematice in timpul efectuarii testului, greseli de care nu isi pot da seama si de aceea asteapta opinia unor cercetatori independenti.

In prezent, toate teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativitatii a lui Albert Einstein, se bazeaza pe ideea ca nimic nu poate depasi viteza luminii. Daca aceasta se va dovedi o ipoteza gresita, un secol de cercetari stiintifice ar trebui revizuit.

Citește și
CERN
Asculta sunetul Acceleratorului de particule de la CERN. Galerie foto cu experimentele ATLAS
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Experimentul OPERA masoara o unda de neutrini. Aceata a parcurs distanta de 732 de kilometri de la CERN, Geneva, pana intr-un laborator subteran din Gran Sasso, Italia in doar 2,3 milisecunde.

"Visul meu ar fi ca un alt experiment, de aceasta data independent, sa reuseasca acelasi lucru - atunci voi putea respira usurat", a declarat conducatorul echipei de cercetatori.

"Nu sustinem nimic deocamdata, vrem doar ajutorul comunitatii mondiale de fizicieni pentru a intelege rezultatele noastre nebune - pentru ca e o nebunie ce se intampla", a mai spus fizicianul Antonio Ereditato.

Daca se va dovedi reala concluzia celor de la CERN, asta ar insemna ca si calatoria in trecut este posibila si se poate ajunga la paradoxuri uluitoare.

Explicatia unui fizician: exemplul pistolarilor

Un fizician roman spune ca descoperirea ar fi imposibila si ca daca asa ceva ar exista intr-adevar, totul s-ar transforma intr-un paradox. Iata exemplul dat de acesta:

"Avem doi duelisti A si B care se dueleaza cu pistoale in urmatorul fel: cei doi se deplaseaza unul fata de celalalt cu 0.86c (c=viteza luminii), fiecare numara pana la 8 secunde, apoi se intoarce si trage.

A numara pana la 8, se intoarce si trage. In sistemul de referinta al lui A, el sta pe loc iar B se misca cu 0.86c. B fiind in miscare, timpul se dilata, iar numaratoarea lui va ajunge la 4 in momentul in care A trage.

In sistemul de referinta al lui B se intampla exact acelasi lucru, dar avand in vedere ca glontul lansat de A circula cu viteza superluminica, B este impuscat mortal inainte ca el sa poata trage. Si totusi, in sistemul sau de referinta, B trage dupa ce a fost impuscat, ducand astfel la un paradox", a explicat pentru stirileprotv.ro un fizician care a dorit sa ramana anonim.

In concluzie, particulele supuse unui experiment care le face sa se deplaseze cu o viteza mai mare decat viteza luminii ar putea ajunge la destinatie chiar inainte de a fi emise, ceea ce inseamna ca ele au calatorit in timp.

Concluziile specialistilor de la CERN vor fi prezentate astazi intr-o conferinta de presa, pe care o veti putea urmari LIVE aici

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
40 de ani de fizica, rescrisi. Specialist CERN:
40 de ani de fizica, rescrisi. Specialist CERN: "Particula lui Dumnezeu" s-ar putea sa nu existe

Fizicienii de la Acceleratorul de Particle CERN din Geneva se asteptau sa descopere in curand mult mediatizata “particula a lui Dumnezeu”, care ar fi explicat stiintific aparitia Universului.

Asculta sunetul Acceleratorului de particule de la CERN. Galerie foto cu experimentele ATLAS
Asculta sunetul Acceleratorului de particule de la CERN. Galerie foto cu experimentele ATLAS

Burton Dewilde, unul dintre specialistii americani de la CERN, a avut curiozitatea sa inregistreze sunetul Acceleratorului de particule de la Geneva. Puneti-va castile si ascultati!

Lumea paralela a fost creata pentru 1000 de secunde. Antonimul materiei,
Lumea paralela a fost creata pentru 1000 de secunde. Antonimul materiei, "atins" la CERN

Atomi de antimaterie, de antihidrogen, au fost captati timp de aproape 17 minute, in cadrul unui experiment realizat la CERN, in Geneva.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.