Consumati cereale exotice ca sa va imbunatatiti starea de sanatate
Boabele de quinoa abunda in proteine si reduc nivelul grasimilor din sange. In plus, contin calciu, mult mai usor de absorbit decat cel din lapte. Iar graul Kamut contine rezerve mari de vitamine si antioxidanti.
Conform nutritionistilor, cerealele ar trebui sa constituie 60% din consumul zilnic de calorii. Aceasta pentru ca reprezinta surse perfecte de energie pentru organism. In plus, au fibre care absorb grasimile si toxinele. Mai mult, exista un sortiment, quinoa, cu un continut ridicat de proteine.
Aliment de baza al indienilor din America de Sud, quinoa este folosita in Anzi la fel de frecvent ca orezul in lumea asiatica. Medicii spun ca reduce nivelul grasimilor din sange si este o sursa foarte buna de calciu, mult mai usor de asimilat decat cel din lapte.
In plus, quinoa contine o serie intreaga de minerale: seleniu, zinc, magneziu. Boabele fierb usor, isi maresc volumul de patru ori si sunt usor de digerat. Astfel, pot inlocui cu succes clasicele garnituri din orez, paste sau mamaliga.
Si graul spelta este in topul cerealelor mai mult decat santoase. Are un gust natural de nuca si poate fi consumat de catre diabetici, persoane cu alergii cutanate sau de catre cei sensibili la alimentele acide. O alta specialitate este graul kamut, stramosul graului dur cultivat in Egiptul Antic. Are calitati nutritionale remarcabile si o valoare energetica mai mare decat cea a graului obisnuit. In Bucuresti unele gradinite l-au introdus cu succes in meniul copiilor.
Din graul kamut se pot face prajituri, clatite, cozonaci. Din traditia nord-africana putem imprumta cus-cus-ul, o varietate de grau macinat ca un gris, dar ceva mai mare.
Alte cereale stravechi, din America de Sud, redescoperite acum de europeni poarta denumirea de amaranth. Se gasesc in magazinele naturiste sau pe rafturile cu produse bio din supermarket. Consumate regulat, reduc tensiunea arteriala, scad nivelul colesterolului si stimuleaza imunitatea.