Mii de elevi care au picat Bacalaureatul "vaneaza" acum ajutorul de somaj: "Si cu bac, si fara bac, tot la mare mergem"
Aproape 6.900 de tineri care au absolvit liceul in iunie si-au depus deja actele la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Majoritatea vaneaza indemnizatia de somaj, 250 de lei pe luna.
Statul acorda acest ajutor timp de jumatate de an absolventilor cu sau fara diploma de bacalaureat, care nu merg la facultate si n-au nicio slujba. Autoritatile se asteapta ca numarul cererilor sa creasca in zilele urmatoare, in conditiile in care 40.000 de tineri au picat Bacalaureatul si alti 45.000 de absolventi de liceu nici macar nu s-au inscris la examen.
Acest tanar a cerut indemnizatia de somaj inca din ziua in care a sustinut prima proba la bacalaureat. Desi era sigur ca o sa promoveze, marturisea ca pana isi gaseste o slujba nu-i strica niste bani in plus.
Matei Popescu: "Am zis sa beneficiez in conditiile in care parintii mei au cotizat timp de 20 de ani probabil si de ce sa nu beneficiez si eu ca sunt bani utili."
Aproape 6.900 de absolventi de liceu si-au depus dosarul la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in ultima luna. Cei mai multi dintre ei nu au luat Bacalaureatul, ori nu s-au inscris la aceasta sesiune. Daca nu isi vor gasi de lucru in 60 de zile de la absolvire, statul ii va ajuta cu 250 de lei pe luna timp de jumatate de an.
Autoritatile se asteapta la un val de cereri pentru indemnizatia de somaj de vreme ce sambata s-au afisat rezultatele finale la Bacalaureat. Pana acum avem 40.000 de tineri care au picat si care fara aceasta diploma nu au prea multe optiuni. Cu toate acestea multi par preocupati mai degraba de distractie decat de viitorul lor.
Tanar: "Si cu bac si fara bac, tot la mare mergem."
Fata: "Mergem la mare!"
Reporter: "La ce ati picat?"
Fata: "La toate."
Fata: "Hai, da-le dracu..."
Tanar: "Ma duc la mare, ma distrez la piscina, peste tot. Nu merge doar sa invat, trebuie sa ma si distrez, sa ma si relaxes."
In aceste conditii, sansele sa-si gaseasca o slujba sunt minime.
Corina Diaconu, manager agentie de recrutare: "Nu cred ca au suficienta maturitate sa constientizeze ca o diploma de Bac este importanta, te ajuta, conteaza pentru viitorul tau indiferent ce meserie iti vei alege."
Locuri de munca exista: peste 25.000 de slujbe sunt acum vacante doar prin agentiile de ocupare a fortei de munca. E drept insa ca cele mai multe sunt pentru muncitori necalificati si sunt prost platite. Asa ca putini sunt interesati de ele.
Pe de alta parte, autoritatile ii incurajeaza pe tineri sa urmeze cursuri de calificare. Cosmeticiana, bona, manichiurista, frizer, sunt meserii care se cauta pe piata si pe care cei inscrisi la agentiile pentru ocuparea fortei de munca le pot invata gratuit.
Corina Scarlat, purtator de cuvant ANOFM: "Persoanele care refuza un loc de munca sau refuza sa participe la cursuri de formare, indemnizatia de somaj se supenda."
Potrivit Eurostat, in Romania somajul in randul tinerilor pana in 25 de ani a ajuns la 21%, cu 2,4% mai mare decat media Uniunii Europene.
De altfel, din 2012 aceasta cifra este in continua crestere, dupa cum arata si un grafic al Bancii Mondiale.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, elevi, tineri, rata somajului, locuri de munca, someri, grafic,
Dată publicare:
17-07-2016 17:56