BACALAUREAT 2016. Luni incep inscrierile la prima sesiune. "Avem semnale ca unii profesori nu vor sa mai participe la BAC"

BACALAUREAT SIMULARE 2016

Absolventii de liceu se pot inscrie, incepand de luni si pana vineri, la prima sesiune a bacalaureatului 2016 care este programata sa inceapa pe 13 iunie.

Sindicatele din educatie sunt nemultumite de felul in care Executivului trateaza negocierile pe grila de salarizare si atentioneaza ca multi vor refuza sa faca parte din comisiile de organizare a examenului de bacalaureat, a declarat, duminica, liderul FSLI, Simion Hancescu, pentru News.ro.

Simion Hancescu, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatia sindicala care reprezinta 63% din numarul total al angajatilor din educatie, spune ca negocierile de pana acum cu Executivul pe tema grilei de salarizare au fost un esec.  "Sunt deja semnale ca profesorii nu mai vor sa faca parte din comisii (de bacalaureat - n.r.). Sa stiti ca nu este nevoie decat de cateva sute. Doua, trei sute de profesori care sa spuna ca nu mai participa la bacalaureat si sa dea tot examenul peste cap. Nu asta vrem. Dar ni se pare ca acest Guvern ne ia in bascalie", a declarat Simion Hanescu pentru News.ro.

Federatiile sindicale din educatie au avut mai multe negocieri cu reprezentantii Guvernului in timpul carora au fost inaintate mai multe propuneri. "La sfarsitul saptamanii am mai avut unele discutii tehnice cu cei de la Munca (Ministerul Muncii - n.r.). Ni se propune o crestere de 5% din ianuarie 2017 si un alt 5% spre sfrsitul lui 2017. Noi am cerut o crestere cu 10 la suta a salariilor din 1 ianuarie 2017. Se joaca cu noi alba-neagra. Nu mai tine", a adaugat Hancescu.

Sindicalistii din educatie insa ameninta cu boicotarea examenului, daca nu ajung la un acord cu Guvernul privind grila de salarizare, pe 1 iunie fiind anuntat un protest de amploare al profesorilor, potrivit news.ro. Candidatii se pot inscrie in baza fisei-tip informatizata la secretariatele liceelor unde au absolvit. In cazul elevilor din promotia 2016, profesorii diriginti intocmesc tabele de inscriere la prima sesiune de bacalaureat.

Citește și
bacalaureat 2015
BACALAUREAT 2016. Sesiunea speciala incepe luni, la Brasov, cu proba orala la limba romana
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Tabelele cuprind optiunile pentru probele de examen si semnatura elevilor, arata un comunicat al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS). Cei din anii anteriori care nu au promovat bacalaureatul se pot inscrie, insa ei depun la secretariatul liceului absolvit certificatul de nastere, cel de casatorie, daca este cazul, actul de identitate, foaia matricola si adeverinta cu notele la probele pentru care solicita recunoasterea la examenul din aceasta sesiune.

"Absolventii din seriile anterioare, in situatia schimbarii domiciliului in alta localitate, mentionata ca atare in cartea de identitate, se pot inscrie pentru a sustine bacalaureatul la o unitate de invatamant de acelasi profil, stabilita de comisia de bacalaureat judeteana din judetul in care se afla noul domiciliu al candidatului. In afara acestei situatii, inscrierea in alt judet este permisa numai cu aprobarea Comisiei Nationale de Bacalaureat, in urma unei cereri motivate si insotite de documente doveditoare, transmise la Directia Generala Invatamant Preuniversitar", se arata in comunicatul citat.

Potrivit calendarului aprobat de MENCS, bacalaureatul 2016 va debuta, in 13 iunie, cu proba de limba romana - comunicare orala. Proba de limba materna - comunicare orala, va avea loc in perioada 15-17 iunie. Intre 21-24 iunie se va desfasura proba de evaluare a competentelor digitale, urmata, intre 27 iunie si 1 iulie, de proba la limba straina - comunicare orala. Probele scrise vor incepe pe data de 4 iulie, cu examenul la limba si literatura romana, iar pe 5 iulie, proba la limba si literatura materna. Pe 6 iulie va fi sustinuta proba obligatorie a profilului, iar pe 8 iulie, proba la alegere a profilului si specializarii.

Rezultatele vor fi afisate pe 12 iulie iar in acea zi, in intervalul 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestatiile. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 16 iulie, arata MENCS. Calendarul examenului de bacalaureat este pus sub semnul intrebarii de sindicalistii din educatie. Acestia spun ca nu sunt de acord cu grila de salarizare propusa de Guvern si anunta ca vor organiza proteste, fiind incerta organizarea bacalaureatului la data stabilita.

De asemenea, pe 1 iunie a fost anuntat un protest la care ar putea participa 15.000 de profesori. ”Asa cum s-a anuntat, pe data de 1 iunie va avea loc un mars de mare amploare in Bucuresti pe traseul Piata Victoriei – Palatul Cotroceni. Daca Guvernul gaseste o solutie acceptabila, evident ca acest lucru se poate suspenda, dar deocamdata ramane graficul asa cum l-am stabilit”, a spus Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Cel mai recent proiect al legii salarizarii prevede ca profesorii isi vor suplimenta salariul de baza cu mai multe sporuri si indemnizatii, precum o indemnizatie de 15% pentru invatamantul special, o gradatie de merit de 25% si o indemnizatie de dirigentie, invatatori, educatoare, profesori pentru invatamantul primar sau prescolar de 10%, toate calculate la salariul de baza. Angajatii din sistemul de invatamant au protestat fata de forma precedenta a proiectului, dupa ce au constatat ca salariatii din sanatate beneficiau de mai multe avantaje, amenintand cu blocarea examenelor din acest an.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
BACALAUREAT 2016, SESIUNE SPECIALA. Olimpicii sustin luni proba scrisa la limba si literatura romana
BACALAUREAT 2016, SESIUNE SPECIALA. Olimpicii sustin luni proba scrisa la limba si literatura romana

Absolventii de liceu din loturile nationale, care se pregatesc pentru competitiile internationale sportive sau pe discipline, precum si liceenii care sustin admiterea in universitatile din strainatate sustin luni prima proba scrisa a Bacalaureatului.

BACALAUREAT 2016. Sesiunea speciala incepe luni, la Brasov, cu proba orala la limba romana
BACALAUREAT 2016. Sesiunea speciala incepe luni, la Brasov, cu proba orala la limba romana

Sesiunea speciala a examenului de bacalaureat va incepe luni, la Brasov, cu Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, potrivit calendarului aprobat de MENCS.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.