Zi caniculară în aproape toate regiunile țării. Când se răcorește

25-06-2019 08:06


În zone din judeţele Suceava şi Neamţ plouă local, iar aversele pot lăsa până la 25 l/mp, într-un timp foarte scurt.

Vântul are intensificări şi este posibil să cadă grindină. Vă amintesc că şi hidrologii au emis atenţionări de inundaţii pentru multe râuri din ţară.

În perioada următoare, căldura devine şi mai greu de suportat.

Marți, stresul termic creşte şi în zonele deluroase, iar după prânz, zăpuşeala cuprinde aproape toată ţara. Mai târziu apar noi serii de ploi torenţiale în sud, sud-est şi la munte.

Miercuri, temperaturile mai urcă puţin, iar prin vestul ţării se instalează canicula. Atmosfera devine înăbuşitoare, cerul va fi senin şi doar pe la munte se va înnora după prânz, când e posibil să plouă. Vântul prinde putere în sud-est, iar maximele ating 35 de grade la umbră.

Joi, canicula cuprinde şi zonele deluroase, iar disconfortul termic va fi accentuat peste tot. Norii vor fi rari dimineaţa, însă aduc ceva ploi către seară prin nord şi prin centru.

Vineri se înteţeşte vântul şi aduce aer mai rece din nord-estul continentului. Aşadar, aşteptăm o răcorire substanţială, dar abia acum maximele ajung la normal. Dimineaţa, atmosfera va fi una destul de plăcută. Mai târziu s-ar putea să plouă la munte, prin sud şi sud-est.

Vremea în fiecare regiune

În Dobrogea şi Bărăgan, dimineaţa aduce atmosferă agreabilă şi cer senin, însă odată cu încălzirea, se adună şi norii.

Aversele apar local şi temporar, dar vor fi consistente. S-ar putea produce vijelii şi grindină.

Vreme însorită şi foarte caldă găsim şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. După-amiaza aduce averse zdravene şi pe aici. Maximele depăşesc pragul de 30 de grade.

În nordul Moldovei şi în Bucovina ne aşteaptă o zi mult mai caldă ca cea de ieri. La amiază, aerul devine înăbuşitor, iar ploile sunt puţin probabile. Indicele temperatura-umezeala depăşeşte pragul critic.

Vreme de cuptor prindem şi în nordul Transilvaniei şi prin Maramureş. Zăpuşeala apare şi aici, iar de ploi, nu prea sunt semne, deocamdată. 

În vestul ţării, temperaturile pot depăşi 31...32 de grade, norii vor fi rari şi umezeala mare. Ne confruntăm cu atmosfera înăbuşitoare şi aici. 

Şi în Transilvania se percepe o încălzire substanţială, dar aerul cald aduce ploi zdravene după prânz.

În Oltenia, mai sunt posibile ceva ploi, iar pe râurile din zonă, creşte riscul de inundaţii. În urma averselor de azi-noapte s-au strâns 30...40 l/mp. Dimineaţa prindem vreme bună.

Cresc temperaturile şi în ţinuturile sudice. Vremea devine înăbuşitor de caldă pe la prânz, iar mai târziu prindem noi serii de ploi. Maximele trec peste 30 de garde la umbră şi disconfortul termic sporeşte.

Vremea în Bucureşti 

În Capitală avem alte zile fierbinţi. Marți se face foarte cald şi o să avem umezeală mare la amiază, apoi instabilitatea creşte.

Ploile se pot transforma în vijelii şi mai apare grindina. Treptat, creşte şi nivelul presiunii atmosferice.

Miercuri se anunţă cer senin, căldură insuportabilă după prânz şi un stres termic major.

Joi vorbim deja de caniculă şi aici. Disconfortul termic rămâne accentuat, iar şansele de ploaie vor fi scăzute.

Vineri se pare că lucrurile se mai aranjează: se înteţeşte vântul, aduce aer mai răcoros, iar temperaturile ajung la normal. Pe seara cresc condiţiile de ploaie.

Vremea la munte

La munte, de miercuri, vremea se îndreaptă: se face mai cald şi va domina timpul frumos. Reţineţi, totuşi, că o să mai plouă şi marți după-amiază. Vor fi ploi torenţiale, aşa că, în intervale scurte de timp, se pot aduna chiar şi 35 l/mp.

Miercuri  se înseninează şi se încălzeşte, iar condiţiile de averse cresc doar pe seară şi pe zone restrânse.

Şi joi va fi soare şi atmosferă plăcută pe la munte. Norii de ploaie pot apărea în noaptea următoare...

Vineri se răceşte şi aici, vântul va fi destul de insistent, iar ploile, dacă apar, vor fi slabe şi sporadice.

Vremea pe litoral

Pe litoral urmează alte zile calde, însorite, iar apa mării rămâne caldă şi în această săptămână. Marți se anunţă soare şi un vânt activ, iar după-amiază apar câţiva nori de ploaie.

Miercuri, atmosfera se încălzeşte mai tare, la amiază apare disconfortul termic, iar norii apar destul de rar.

Şi ziua de joi aduce vreme neobişnuit de caldă. Umezeala va fi ridicată, iar la amiază, aerul devine greu de respirat, în ciuda intensificărilor de vânt.

Vineri, se produc ceva schimbări şi aici. În zonă, ajunge un aer mai răcoros. De fapt, pe la amiază, temperaturile ajung la normal, însă în noaptea de vineri spre sâmbătă va fi cam răcoare în jur de 15... 16 grade.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO