Vremea azi, 5 august. Zăpușeală și apoi furtuni, peste tot în țară. Cum va fi pe litoral

Ultima actualizare: 05-08-2021 09:13

Vremea azi, 5 august. Căldura se intensifică, iar în sudul ţării o să avem din nou caniculă şi un aer greu de respirat.

A fost emis şi un cod galben. care anunţă disconfort termic pronunţat şi temperaturi ridicate, care vor atinge 39 de grade în Lunca Dunării.

În plus, de la ora 12, până sâmbătă dimineaţă, avem o informare de vreme instabilă. Ploile apar în cea mai mare parte a ţării şi vin cu tunete, fulgere şi rafale puternice de vânt. Va cădea şi grindină, iar cantităţile de apă pot depăşi 50...60 l/mp.

În Europa, astăzi o să plouă în vest, în centru şi în zonele estice. Vor fi mai mult averse, însoţite de fenomene electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină. În rest, găsim vreme frumoasă, iar în sud şi în sud-est se face din nou foarte cald. În Grecia se menţine codul roșu de temperaturi extreme.

În perioada următoare, ploile apar în ţinuturile vestice, în centrul şi estul Europei. Vor aduce cantităţi importante de apă şi vor veni cu tunete, fulgere şi vânt puternic. În weekend se retrag din zona noastră, dar se extind pe partea nordică, în timp ce în sud şi în sud-vest va fi vreme frumoasă.

În vestul şi nordul Europei, apare o masă de aer mai rece, dar în ţinuturile sudice, vor fi pătrunderi de aer foarte cald. Vineri, temperaturile scad pe partea sud-estică. dar mai târziu, un nou val de aer fierbinte, din nordul Africii, traversează zona Italiei şi ajunge în Balcani şi la noi.


În ţară, la ora 7 erau ceva înnorări în nord-vest şi prin est. În rest: cer mai mult senin şi ceaţă
în sud-estul ţării. Cel mai răcoare este la Topliţa: 10 grade, iar cea mai ridicată temperatura, de 27 de grade, se înregistrează la Oraviţa.

Vremea azi, 5 august, pe regiuni. Averse și ploi

 

Ziua de astăzi ne-aduce vreme călduroasă în cea mai mare parte a ţării, caniculă în Oltenia şi Muntenia şi un disconfort termic ridicat în jumătatea sud-estică. Atmosfera devine instabilă, mai întâi în vestul ţării, apoi şi în celelalte zone. Apar averse torenţiale, iar cantităţile de apă pot trece de 50...60 l/mp. Vor fi şi tunete, fulgere, căderi de grindină, iar vântul se va intensifica pe timpul ploilor şi poate depăşi viteze de 80...90 km/h. Vreme mai bună găsim în Dobrogea, iar maximele pleacă de la 28 de grade pe litoral şi ating 39 de grade în Lunca Dunării.

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune şi începem cu Dobrogea şi cu Bărăganul. Pe aici se face din nou foarte cald, iar în Bărăgan se instalează canicula; maximele ajung la 38 de grade Celsius şi aerul devine greu de respirat. Pe seară, apar aversele, dar zona Dobrogei este mai ferită de ploi.

Se încălzeşte şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. Maximele ajung la pragul caniculei, creşte şi disconfortul termic, iar seara şi noaptea, se anunţă ploi zgomotoase, destul de abundente.

Şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina, găsim temperaturi mai ridicate decât ieri şi o amiază călduroasă, cu multă zăpuşeală. Mai târziu, atmosfera devine instabilă şi apar averse torenţiale, vor fi căderi de grindină şi rafale puternice de vânt.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, avem vreme caldă şi maxime de 30...32 de grade. Norii se adună din când în când şi vor fi mai multe perioade cu ploi zdravene, însoţite de descărcări electrice, condiţii de grindină şi vijelii.

În vestul ţării, începem ziua cu soare şi atmosferă plăcută, dar vremea se schimbă mai târziu. O să plouă în mai multe reprize, vor fi şi tunete, fulgere, răbufniri ale vântului şi se pot strânge cantităţi mari de apă, într-un timp foarte scurt.

În Transilvania găsim vreme foarte caldă, caniculă în unele zone şi un disconfort termic ridicat. După atâta căldură, apar vijelii puternice şi o să plouă destul de mult, mai ales în zonele de munte.

În Oltenia ne-aşteaptă o zi fierbinte şi o amiază caniculară, cu 37...38 de grade, la umbră. Atmosfera devine înăbuşitoare, dar mai târziu apar ploi abundente şi fenomene destul de agresive.

Şi în sudul ţării ne-aşteaptă o zi exagerat de caldă, cu 39 de grade în Lunca Dunării şi o atmosferă de cuptor. În orele serii, ploile ajung şi aici şi vorbim tot despre averse torenţiale, cu intensificări ale vântului, poate şi grindină.

Vremea azi, 5 august, la Bucureşti

 

În Bucureşti, joi se încălzeşte şi mai tare şi o să avem o amiază caniculară, cu 37...38 de grade, la umbră şi un disconfort termic foarte pronunţat. Pe seară şi la noapte se înnorează şi vin ploi zgomotoase, destul de consistente şi se pot produce vijelii. Minima ajunge pe la 20 de grade.

La munte se mai încălzeşte puţin, iar ploile se extind treptat dinspre masivele vestice şi vor cuprinde toată zona montană. Vor fi averse torenţiale şi fenomene severe: cantităţi mari de apă, căderi de grindină şi vijelii.

La mare găsim vreme frumoasă, cer senin şi multă zăpuşeala după prânz. Vântul are intensificări trecătoare; maximele din staţiuni ajung pe la 31...32 de grade, iar apa mării va avea în jur de 24 de grade.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO