Vreme exagerat de calda, cu atmofera sufocanta. Oltenia, cea mai afectata de valul de caldura

25-06-2017 08:25


Duminica vremea va fi exagerat de calda, atmosfera sufocanta, iar indicele temperatura-umezeala depaseste pragul critic.

In sudul Olteniei o sa avem 37 de grade la umbra. Ploile apar catre seara prin vest si nord-vest.

In Dobrogea si Baraganul. Caldura mare in zona, cer mai mult senin si maxime la pragul caniculei. Ramaneti la umbra. Vreme foarte calda asteptam si in Moldova sudica si prin nordul Munteniei. Temperaturile cresc cu trei-patru grade fata de ieri, norii vor fi rari si atmosfera devine innabusitoare incepand cu orele amiezii. Vreme calduroasa va fi si mai sus, in jumatatea nordica a Moldovei. Maximele trec pragul de 30 de grade, iar asta inseamna un salt de cinci, sase grade fata de ieri. Nu sunt anuntate ploi deocamdata.

Valul de aer fierbinte ajunge si in nordul Transilvaniei si Maramures. Dupa pranz, insa, creste instabilitatea si mai pe seara apar ploi de scurta durata, in special in nord-vest. In vestul tarii, vremea se mentine exagerat de calda, iar in Banat se instaleaza canicula; maximele depasesc frecvent 35 de grade la umbra si aerul va fi aproape irespirabil la amiaza. In Crisana sunt ceva conditii de ploaie catre seara, dar si pe aici avem aer fierbinte. Vreme foarte calda asteptam si in centrul tarii. In zona Sibiu-Alba Iulia, atmosfera devine innabusitoare in cateva ore.

Oltenia va fi cea mai afectata de valul de caldura. Canicula se extinde, disconfortul termic sporeste, cerul va fi senin, asa ca nicio speranta de ploaie. Arsita face prapad si in sudul tarii. Se anunta caldura insuportabila dupa pranz, cer senin, vant fierbinte. Maximele ating 35 de grade in sudul Munteniei si in Lunca Dunarii.

In Bucuresti, va fi si mai rau ca ieri. Norii vor fi rari, iar amiaza naucitor de calda; creste si indicele temperatura-umezeala, adica aerul devine irespirabil. Maxima urca spre 33...34 de grade la umbra, iar tendinta presiunii atmosferice este de scadere usoara.

Si la munte va fi vreme frumoasa si mai calda ca ieri. Spre seara sunt conditii sa ploua in masivele apusene si in nordul Orientalilor. In general, insa, va fi o zi placuta, cu valori mari de temperatura.

Luni, valul de caldura cuprinde sudul si estul tarii; aici vor fi cele mai mari probleme legate de atmosfera sufocanta. Canicula se muta in Oltenia si Muntenia, insa prin nord, centru, la deal si la munte, instabilitatea creste si ploile pot veni cu vijelii, grindina si cantitati mari de apa in perioade scurte de timp. Temperaturile raman intre 26 si 36 de grade.

Marti se racoreste usor si o sa ploua prin sud-vest, centru si nord-est, inclusiv la deal si la munte. Sunt averse torentiale, cu vijelii si grindina. In celelalte zone va domina vremea frumoasa, dar caldura persista la orele amiezii in sud si vest.

Miercuri prindem vreme schimbatoare si ploi dupa pranz in majoritatea zonelor. Aversele vor avea frecventa mai mare la deal si la munte, dar apar si in restul tarii. Maximele raman intre 27 si 33 de garde, dar de joi se incalzeste la loc.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO