Temperaturi de vară la început de octombrie. Vremea se răcește brusc de vineri

Ultima actualizare: 01-10-2019 19:59

Octombrie a început cu temperaturi de vară, dar nu ne vom bucura prea mult de această căldură neobişnuită.

De vineri, vremea se răceşte în toată ţara şi vine brusc toamna. Astfel de schimbări se produc des în ultima perioadă, spun meteorologii, ca efect al schimbărilor climatice.

Acum 6 ani, de exemplu, traversam una dintre cele mai reci zile de 1 octombrie, cu vijelii şi ninsori. Pe 1 octombrie 2013, Bucureştiul era asediat de un cod portocaliu de vreme rea. Vijeliile au dărâmat atunci peste 120 de copaci.

Şase ani mai târziu, în aceeaşi zi, pe acelaşi bulevard, avem parte de un scenariu cu totul şi cu totul diferit. Cerul este însorit, iar afară au fost 27 de grade, la fel ca vara. Practic, cu 6-7 grade mai mult decât ar fi normal în această perioadă, deci o vreme numai bună de plimbare.

Atât de bună, încât oamenii au făcut plajă la piscine în marile oraşe sau la mare.

Femeie: "Vremea e superbă, nu ne-am gândit că o să avem aşa vreme frumoasă în octombrie."

Femeie: "M-am bronzat un pic, chiar nu am folosit cremă de protecţie ca să mă bronzez."

Soare a fost şi la mare, cu toate că acum 6 ani, valurile depăşeau 7 metri la ţărm, iar vântul bătea cu 70 de kilometri la oră.

În prima zi a lunii octombrie a anului 2019, la mare au fost 22 de grade Celsius şi o briză blândă. Tocmai de aceea 1.000 de turişti români şi străini se află în această perioadă pe litoral.

Fata: "Cald, o zi liniştită. Fără vânt, fără furtună, o zi nemaipomenită”.

Şi la munte, la început de octombrie, au fost schimbări mari de temperatură în ultimii ani.

Marți, vremea ne duce cu gândul spre o vară târzie. Totul în jur este colorat, o parte dintre copaci sunt încă înverziţi, iar termometrele arată 20 de grade Celsius."

Dinu Mărășorium, meteorolog ANM: "În anul 2013 pe 1 şi 2 octombrie, s-a produs o răcire a vremii destul de semnificativă. Şi-acum vor fi în 2019 scăderi mari de temperaturi de la o zi la alta pentru că pornim de la o situaţie cu mult peste ce ar fi normal la început de octombrie, respectiv temperaturi de 30-31 de grade."

De joi vremea se va răci începând din nordul ţării, în timp ce în Capitala vor fi 30 de grade. Vineri însă, aerul rece care vine din nordul continentului va aduce temperaturi de 15 grade, cu 6 grade mai puţin decât ar fi normal în această perioadă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO