Cod portocaliu de ploi în 6 județe și galben în aproape toată țara, miercuri. Prognoza până sâmbătă


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 27 Iunie 2018 07:25
Categorie: Vremea

Ziua de miercuri ne-aduce vreme instabilă şi rece, ploi abundente şi maxime de la 16 grade în depresiunile din estul Transilvaniei, la cel mult 26 de grade prin Dobrogea.

Meteorologii au restrâns numărul judeţelor vizate de codul portocaliu de furtuni. Codul de ploi a fost şi el actualizat

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a restrâns numărul judeţelor vizate de codul portocaliu de furtuni de la nouă, câte erau iniţial, la şase, respectiv Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Braşov şi Prahova. Şi codul galben de ploi a fost actualizat.

Codul portocaliu este valabil miercuri până la ora 18.00, şi nu până la ora 23.00, aşa cum era iniţial, fiind vizate mai puţine judeţe, respectiv Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Braşov şi Prahova.

Meteorologii avertizează că în judeţele Vrancea, Covasna şi în zona de deal şi de munte a judeţelor Buzău, Prahova, Bacău şi Braşov va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 l/mp şi pe arii restrânse 60-70 l/mp. De altfel, va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă, temporar însemnat cantitativ, îndeosebi în regiunile extracarpatice şi la munte.

Totodată, miercuri este în vigoare şi un cod galben de ploi însemnate, însă şi numărul judeţelor vizate de această atenţionare a scăzut. Astfel, potrivit ANM, va ploua pe arii extinse în majoritatea regiunilor, iar în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Transilvania cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40-50 l/mp. Îndeosebi în estul şi sud-estul ţării vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină.

 

Prognoza meteo pentru miercuri

În Dobrogea şi Bărăganul găsim vreme tare neplăcută, averse consistente, fenomene electrice şi vânt cu intensificări susţinute. Temperaturile scad faţă de ziua trecută, însă pe aici
vor fi cele mai ridicate valori din ţară, de 25-26 de grade.

Mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei o să plouă mult, în special în vecinătatea munţilor, pe unde cantităţile de apă ar putea depăşi chiar şi 70 L/mp. În plus, ploile vor veni cu fenomene de instabilitate: descărcări electrice, răbufniri ale vântul, poate şi grindină. Se răceşte simţitor: ieri au fost şi
27-28 de grade, astăzi maximele se opresc la 23 de grade.

În nordul Moldovei şi în Bucovina avem vreme frumoasă, dar cam răcoroasă până spre amiază. Apoi atmosfera devine agreabilă însă temperaturile rămân sub valorile obişnuite.

Vreme schimbătoare găsim şi în nordul Transilvaniei şi Maramureş, cu ploi locale pe la munte, în general după prânz, şi temperaturi modeste. În ţinuturile vestice, norii pot persista, iar temperaturile se opresc pe la 24 de grade. La noapte vine ploaia şi aici.

În Transilvania va fi mai bine ca ieri, dar temperaturile rămân sub nivelul perioadei şi la noapte o să plouă. În Oltenia, avem vreme destul de bună la amiază, dar dimineaţa e tot răcoare. Pe seara, norii se extind şi aşteptam ploi zdravene după lăsarea nopţii.

Vedem soarele şi prin sudul ţării, se încălzeşte spre amiază, dar odată cu temperaturile se înmulţesc şi norii. Vântul devine activ, iar la noapte aşteptam averse destul de serioase.

În Bucureşti, dimineaţa răcoroasă, cu nori puţini şi vânt domol. Peste zi, norii se înmulţesc progresiv, iar pe seară şi la noapte se pornesc aversele. Şi vântul prinde putere, iar presiunea atmsferica scade.

La munte va fi răcoare, dar prindem şi un pic de soare dimineaţa. După prânz se adună norii şi aversele vin în mai multe reprize, în special în masivele sudice. Aici, la noapte va ploua abundent.

Pe litoral, mai prindem o zi de plajă, dar se porneşte vântul şi poate atinge 55 km/h. Instabilitatea creşte treptat, iar la noapte apar şi aversele.

Prognoza meteo pentru 3 zile

Joi avem multă instabilitate. Aversele vin pe zone vaste în sud, est şi centru şi local în rest. Vor fi din nou cantităţi mari de apă, condiţii de grindină, iar vântul va sufla mai tare la munte, în sud-est, dar şi pe timpul ploilor. Temperaturile cresc cu câteva grade, dar rămân sub normal.

Vineri continua vremea urâtă, o să plouă în majoritatea zonelor, pe suprafeţe mai mari în estul, sud-estul şi centrul ţării, iar în Moldova şi la munte ploile vor fi consistente.

Sâmbătă instabilitatea afectează jumătatea estică a ţării şi zonele montane. În vest se annunta vreme mai bună şi ploi sporadice după-amiaza şi seară. Vântul se înteţeşte cam peste tot şi se încălzeşte uşor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

ANM anunță ploi abundente în aproape toată țara. Cod Portocaliu în centrul țării
Vreme răcoroasă în aproape toată țara. Prognoza pentru următoarele zile
VIDEO PROTVPLUS.RO