ANM: Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol puternic în 12 județe

Dată publicare: 16-03-2021 10:46
Dată actualizare: 16-03-2021 13:52


ANM a emis un cod portocaliu de ninsori abundente și viscol puternic pentru 12 județe, până miercuri seara.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol puternic valabilă până miercuri seara în 12 judeţe, respectiv un Cod galben de precipitaţii mixte şi vânt, ce vizează peste trei sferturi din ţară, până vineri dimineaţa.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 16 martie, ora 14:00 - 17 martie, ora 23:00, va fi în vigoare Codul portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, ninsori abundente şi viscol puternic în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. În aceste zone, va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 90 - 110 km/h, în special la altitudini de peste 1.500 de metri, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Judeţele vizate de avertizarea Cod portocaliu sunt: Covasna, Vrancea, Buzău, Braşov, Prahova, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

Totodată, în perioada 16 martie, ora 10:00 - 18 martie, ora 6:00, se va afla în vigoare un Cod galben de precipitaţii mixte şi vânt în majoritatea regiunilor, inclusiv în Bucureşti.

În intervalul menţionat, vor fi precipitaţii în majoritatea zonelor, iar în regiunile din sudul, estul şi centrul ţării, precum şi zonele montane şi submontane se vor cumula cantităţi de apă local între 25 şi 35 l/mp şi pe spaţii mai mici, îndeosebi în jumătatea de est a Munteniei, de 40 - 70 l/mp. Vor fi mai ales ploi, dar treptat în Transilvania şi local în Maramureş, iar începând din noaptea de marţi spre miercuri (16 /17 martie) şi în vestul şi nordul Moldovei, vor predomina ninsorile.

În toată zona montană şi local în Transilvania şi zona subcarpatică din Moldova stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Tot la munte, la peste 1.500 de metri altitudine, temporar vântul va sufla puternic, cu rafale de 70 - 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii, iar intensificări de până la 55 - 65 km/h vor fi şi în sudul Banatului şi al Olteniei şi local în Moldova şi estul Munteniei.

ANM precizează că intensificări ale vântului vor fi pe arii mai restrânse şi cu viteze mai mici şi în restul teritoriului.

Și hidrologii avertizează asupra riscului de inundații. Hidrologii au anunțat cod galben. Vom avea creșteri de debite pe mai multe râuri din țară si e posibil să apară viituri rapide, provocate de scurgerea apelor pe versanți.

E atmosferă de decembrie la Brașov, unde a nins cu fulgi mari, iar zăpada s-a așternut imediat. Localnicii s-au învățat cu capriciile vremii despre care spun că în ultimii ani s-a schimbat semnificativ. Primăvara a dispărut din calendarm iar trecerea de la iarnă la vară se face brusc.

Localnic: „Mai ninge și în mai. La noi, aici, așa e!”

Localnic: „Era mult mai ok pentru că se știa: vara era vară, primăvara era primăvară și toate anotimpurile erau exact calendaristic la locul lor. Acum totul e decalat, după cum se vede.”

Vremea rea va mai dura câteva zile, spun meteorologii.

Mihaela Cerednicenco, meteorolog Stația Meteo Ghimbav: „Următoarele zile vor fi deosebit de reci, chiar reci pentru această perioadă, cu minime cuprinse între 0 și minus 3 grade, cu maxime de până la 4 grade și strat consistent de zăpadă. La noapte dau cantități destul de însemnate.”

În munții Făgăraș, la peste 2.000 de metri altitudine, zăpada proaspăt căzută sporește pericolul de avalanșă. La Bâlea Lac troienele măsoară doi metri și jumătate, iar stratul superior este extrem de instabil. Cabanierii au fost nevoiți să-și refacă potecile de acces, acoperite de zăpadă.

Gabriel Muntean, cabanier
: „Vântul bate destul de tare din când în când, mai ales că, aici sus, la munte, vremea se schimbă din oră în oră. De dimineață am fost nevoiți să refacem potecile către cabane cu ratracurile, iar pe alocuri cu lopata. Telecabina funcționează normal, dar turiștii care vin la noi ar fi indicat să vină îmbracați gros și cu haine de iarnă."

Și drumurile naționale din Caraș-Severin și Hunedoara au fost acoperite peste noapte de un strat de zăpadă. S-a circulat ca în plină iarnă.

Numai în județul Caraș-Severin drumarii au aruncat 80 de tone de material antiderapant și mai multe utilaje au intervenit pe șosele.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO