Alertă de vânt puternic în mai multe zone montane. La ce trebuie să fie atenți turiștii

Ultima actualizare: 29-12-2020 09:19

Crestele munților sunt răvășite de luni seară de un vânt puternic, ce ajunge și la 140 de kilometri la oră. Specialiștii au emis două coduri de vreme severă - portocaliu şi galben - pentru mai multe regiuni, unde sunt posibile și avalanșe.

În Braşov, vijelia a distrus mai multe terase, iar în Sinaia au fost oprite instalațiile de transport pe cablu.

Este cod portocaliu de vreme severă în Carpaţii Meridionali, la peste 1.700 de metri altitudine. Vântul, care are la rafală şi 140 km/h, spulberă zăpada.

În zonele înalte vântul a prins putere încă de luni seară. Vijelia a transformat în grămezi de lemne terasele din centrul Brasovului iar în Poiana Braşov a rupt mai mulţi brazi.

Un copac a căzut peste o maşină dar - din fericire - nu au fost victime.

În Sinaia, instalaţiile de transport pe cablu au fost oprite.

În Făgăraş, vântul a suflat zăpadă proaspătă peste un strat îngheţat şi s-au format aşa-numitele "plăci de vânt", bucăţi de gheaţă extrem de instabile.

Dan Popescu, salvamont Sibiu: "Ninsorile din ultimul timp au fost cantitative şi împreună cu vântul au format un risc de avalanşa gradul 3 la peste 1800 de metri."

Tot din cauza vântului, telecabina a circulat cu întreruperi în zona Bălea Lac.

Cabana Omu din Bugeci a fost acoperită de chiciură şi gheaţă şi abia s-a zărit prin ceaţă. Turiştii au fost sfătuiţi să nu urce în golul alpin şi să rămână în zona protejată de păduri.

Viscol a fost şi la Păltiniș. La Rânca - în schimb - turiştii s-au putut bucura în tihnă de sporturile de iarnă - după ce în ultimele zile pe drumul din staţiune coloanele de maşini s-au întins pe kilometri.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO