Zona din România în care fiecare turist este întâmpinat ca oaspete de seamă. „Te relaxezi perfect”

Ultima actualizare: 20-09-2020 20:42

În soarele molcom de toamnă, Maramureșul se descoperă pe îndelete, la pas, pe ulițele autentice care șerpuiesc printre casele bătrâneşti.

Departe de agitația marilor orașe, într-un loc înțesat de tradiții și obiceiuri, turiștii au parte de relaxare și răsfăț din partea gazdelor.

În miez de zi am poposit în satul Breb, unde, chiar la intrare, o poartă tradiţională, sculptată în lemn, îi anunţa pe turişti că au călcat pe plaiuri maramureşene. Gospodinele locului se pun pe treabă, aşa că fiecare turist este întâmpinat ca oaspete de seamă.

Şi aşa începe orice poveste în Maramureş, sub soarele blând de toamnă.

Turist: "Te relaxezi perfect. Preţurile sunt foarte bune, mâncarea la fel, totul este minunat. Zona e superbă, aer curat. Oameni primitori, calzi."

Turistă: "Am vrut să vedem Maramureşul toamna, sunt foarte puţini turişti şi ne-a plăcut că nu e aglomerat, am putut să venim fără să ne înghesuim, mai ales că e pandemie."

Satul Breb, colţul de răi din inima Maramureşului, atrage în fiecare an mii de turişti din ţară dar şi din străinătate. Anul acesta, mai mult ca niciodată, românii au redescoperit bogăţiile locului, bucăţele aburinde şi gazdele primitoare.

Maria Marinca, proprietara pensiune: "Am început să facem mâncare pentru turiştii noştri, am pregătit pâine, plăcinta cu brânză, numai bucate tradiţionale, cu brânză de oaie, ouă de la găinile noastre, cu lapte."

Şi cum orice turist îşi doreşte să se simtă de-al locului, gazdele scot din cufere straiele tradiţionale.

Ileana Tiran, proprietar: "Avem aici o cămăşuţă lucrată cu fir de mătase, costă în jur de 1.500 de Euro. Pentru o cămăşuţă din asta se lucrează cam o iarnă. Culorile sunt specific zonei, de ani de zile."

Reporter: Sunt şi care vor să înveţe?
Meșter: Am avut din Italia care a vrut să înveţe şi le-am arătat mai simple, că trebuie să ai rabadre şi dragoste.

Pentru un ultim popas, turiştii pot ajunge şi la cascada artificală din localitatea Mara - la doar câţiva kilometri distanţă.

Turist: "Locuri liniştite, curate, mâncare de calitate, ospitatlitate. Toate sunt foarte bine venite."

Reprezentant păstrăvărie: "Am pregătit pentru turiştii noştri peşte proaspăt de aici de la noi de la păstrăvărie, cu mămăligă, păstrăv pe grătar, balmoş, mămăliga cu brânză, papanaşi, coaste şi cârnaţi, de toate."

Cum Maramureşul are farmecul lui în orice anotimp, rezervările se fac chiar şi cu câteva luni înainte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!