Judetul din Romania care a ajuns pe locul 4 la numarul de turisti. "Vin din Canada, din Vest, abia mai putem face fata"

Dată publicare: 20-03-2017 20:11
Dată actualizare: 23-03-2017 00:09


Dupa Bucuresti, Constanta si Brasov, judetul Mures se afla pe locul 4 la numarul de turisti care vin sa se relaxeze in fiecare an.

Punctul forte ramane celebra statiune Sovata, preferata pentru apele ei sarate, aerul curat si tratamentele naturiste. In ultima perioada, la Sovata s-au renovat zeci de hoteluri si pensiuni, iar altele sunt in plin santier. Nu este de mirare, asadar, ca numarul turistilor este in crestere.

Peste jumatate de milion de turisti din toata lumea au ales, in 2016, ca destinatie pentru tratament si relaxare, judetul Mures. Aproape 30% dintre ei au venit in statiunea Sovata.

Daca in urma cu 10 ani aici existau doar cateva hoteluri si pensiuni, cele mai multe aflate in paragina, acum lucrurile s-au schimbat. Peste 50% din investitii sunt cu bani de la vecinii unguri, insa si romanii s-au aratat interesati sa isi dezvolte afacerile.

Kinda Iren, asistenta sefa centru de tratament: "Avem turisti din Canada, din Vest, din Europa, si abia mai putem face fata, este efectiv o explozie de turisti, ei tot anul cauta tratamente balneare."

Turismul balnear a salvat acesta statiune si rar mai gasiti chiar si in extrasezon locuri libere. Multi turisti vin din toata lumea pentru a-si trata diverse afectiuni de inima, ale cailor respiratorii si mai ales reumatice. Si pretul face diferenta, fata de celebrul, de exemplu, Karlovy Vary, din Cehia. Sovata este numita insa si "statiunea miracolelor" pentru cuplurile infertile.

Gabriela Molnar, directorul de vanzari al unui hotel: "In ultimii ani am resuit sa construim un complex, o baza de tratament cu un lac sarat. Se cauta mai mult tratamentele balneare si 90% turisti sunt romani restul din straintate."

Fulop laslo, primarul orasului Sovata: "Se dezvolta Sovata din an in an, avem 160 de mii de turisti, ceea ce inseamna ca
au stat cel putin 3 nopti, sunt si din straintate si din Romania. Anual, creste cu 30-40% numarul capacitatii pe an, atat la pensiuni cat si la hoteluri."

Turist: "E pentru prima data cand am venit aici, sunt preturi bune si serviciile sunt bune. E doar prima zi, dar imi place apa, tratamentul si seriviciile."

Turist: "Din Bucuresti am venit, merita sa vii pana aici, e acceptabil si ca pret."

Sovata are in acest moment 10 hoteluri, 30 de restaurante si peste 100 de pensiuni. Preturile incep de la 60 de lei pentru o noapte de cazare.


VIDEO PROTVPLUS.RO