La ce sunt folosite taxele de staţiune. Reacţiile turiştilor când află că au de plătit în plus


Ultimul update: Sambata 23 Noiembrie 2019 19:49
Data publicarii: Sambata 23 Noiembrie 2019 19:48
Categorie: Stiri Turism

Tot mai multe stațiuni din România obligă turiștii să plătească în afara cazării și o taxă destinată promovării și dezvoltării zonei.

Modelul a fost preluat din alte țări europene, iar banii sunt cheltuiți tot în folosul oaspeților.

Turiştii care ajung la Slănic Moldova plătesc trei lei pentru fiecare noapte petrecută în staţiunea supranumită ,,Perla Moldovei". Autorităţile spun că banii astfel colectaţi sunt folosiţi în special pentru analizele de laborator prin care periodic este testată calitatea apelor minerale.

Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova: "Asta este un sistem de distribuire experimental,  e diferit faţă de acum 50 ani şi apa curge din izvor. Iarna nu îngheaţă"

Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova: "Anul trecut s-au adunat 500.000 de lei. Din banii ăştia cheltuim jumătate pentru promovarea staţiunii şi jumate pentru reparaţii."

Taxa se plăteşte la recepţie, odată cu tariful pentru cameră. Hotelierii spun că turiştii nu au protestat.

Turist: "3 pe zi...bine că nu e pe oră. Aşa pe zi e normal, e prima oară când vin în staţiune, la prima vedere este frumos. E clar că mai sunt probleme".

Turist: "Nu ne deranjează taxa, dacă vrem să fie frumos şi modern trebuie să contribuim şi noi".

Femeie: "În anii anteriori, îmi amintesc că staţiunea arata foarte bine şi îmi doresc să arate din nou aşa. Au apărut ceva schimbări".

Începând de anul trecut, şi turiştii care ajung în Braşov sau Poiana Braşov trebuie să plătească o taxă de promovare turistică: un leu pentru fiecare noapte. Cu banii strânşi, autorităţile vor plăti un clip de promovare filmat de jurnalistul britanic Charlie Ottley, autorul celebrelor documentare Wild Carpathia.

Sorin Torcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov: "Anul acesta, până în prezent, s-au strâns 1,2 milioane de lei la nivelul municipiului Braşov. În mare parte, se folosesc pentru tipărirea materialelor de promovare, pentru promovarea evenimentelor".

Gabriel Roșca, administrator hotel: "Această promovare trebuie făcută permanent, dacă nu faci permanent te trezeşti că în 10 ani nu mai eşti Poiana Braşov".

Şi turiştii care ajung în Covasna achita o taxă de staţiune de doi lei pentru fiecare noapte de cazare. Din cei aproape 1 milion de lei strânşi anul acesta, primăria a pus bănci şi foişoare în zona Valea Zânelor şi a amenajat aleile până la cascada din apropiere.

Pe litoralul românesc turiştii nu plătesc deocamdată nici o taxă în staţiuni.

CNN: Cel mai bine păstrat secret al Europei de Est este în România
VIDEO PROTVPLUS.RO