Cum poți primi gratuit tratamentul pentru Covid-19, dacă te infectezi în străinătate

Dată publicare: 03-07-2020 19:31
Dată actualizare: 03-07-2020 20:31


Coronavirusul ne poate strica vacanţă. De aceea, dacă mergeţi în concediu peste hotare este bine să aveţi o poliţă care să vă acopere cheltuielile medicale, în cazul în care sunteţi depistaţi pozitiv.

Mai ales că, atât în Grecia, cât şi în Bulgaria, acestea nu sunt suportate de autorităţi. O soluţie gratuită pentru ţările Uniunii europene este cardul European de sănătate.

Pe 1 iulie, peste 500 de romani care au ajuns în Grecia, cu maşina sau cu avionul, au fost testaţi pentru Covid. Din fericire, toţi sunt bine. Dar, dacă ar fi fost depistaţi pozitiv, ar fi urmat o perioadă de izolare şi tratament medical, după caz. Autorităţile elene suporta cheltuielile de cazare, pentru 14 zile, dar nu au precizat ce se va întâmpla cu cele medicale. În acest caz, cardul European de sănătate poate fi o soluţie.

Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS: "În cazul românilor care au un card European de sănătate şi apare infectarea ei beneficiază de tratament pe de altă parte da acest tratament poate fi solicitat să fie decontat de către statul care a acordat tratamentul statului român ."

Cardul european de sănătate, este gratuit şi poate asigura orice urgenţă, în spitale din toate statele membre. Se eliberează doar asiguraţilor, în 7 zile, de casele de asigurări de sănătate şi este valabil 24 de luni.

O altă soluţie, contra cost, este asigurarea de călătorie. Au apărut deja poliţe speciale în cazul în care un turist este afectat de covid, în vacanţă, în straintate. Pentru o săptămână, costa între 30 şi 85 de lei, în funcţie de suma asigurată. Dar contează tara în care mergem în vacanţă.

Alexandra Durbaca: "În momentul în care un client doreşte va trebuie să fie atent la zona în care va merge pentru că asiguratorii a împărţit în mai multe zone, Cei care accesează zona roşie vor avea o sublimita de 5 sute de euro cei care merg în zona galbenă sau verde vor avea în limita de pe poliţa 10 mii, 30 de mii sau 50 de mii de euro."

Atenţie însă. Dacă un turist trebuie să stea în izolare, în camera de hotel, o perioadă mai lungă decât vacanţă, cheltuielile nu sunt acoperite de poliţa de asigurare.

Indiferent de firma aleasă, citiţi pe poliţa de asigurare, secţiunea excluderi. Veţi descoperi, la mai multe societăţi, ca în caz de pandemie său război, cheltuielile medicale nu vă sunt acoperite. Tocmai de aceea cereţi brokerului, consultantului dvs să verifice cu asiguratorul riscurile care sunt acoperite şi ce derogări sunt în contextual actual."

Indiferent însă de metoda aleasă, pe timp de pandemie, există un regulament sanitar internaţional care obliga statele din întreaga lume să asigure urgenţele, în caz de covid. Depinde însă de la o ţară la alta ce tratamente sunt considerate vitale mai ales că acest virus poate complica boli preexistente.


VIDEO PROTVPLUS.RO