Cifra record pentru litoralul romanesc: 1 milion de turisti s-au distrat la mare. Cu ce surpriza neplacuta vine sezonul 2017
Litoralul romanesc a fost pe val anul aceasta, lucru confirmat de cei un milion de turisti, care si-au facut vacanta la malul marii.
Este o cifra record, in ultimii 8 ani, atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini. Avem, insa, si o veste mai putin buna: sezonul 2017 vine cu o majorarea a tarifelor la cazare, cu 10 %.
Un turist a stat in medie pe litoral 3 zile si a cheltuit pe o noapte de cazare, cu mic dejun, 120 de lei. In total, vorbim de un milion de turisti - cu 11 la suta mai mult decat anul trecut.
Anca Nedea, presedinte ANT: "Crestere peste 13 % pentru turisti straini. Tarile principale sunt Germania, Israel, SUA"
Marii castigatori ai acestui sezon au fost cei care au investit in sistemul all inclusive.
Nicolae Bucovala, hotelier: "A fost un interes pentru all inclusive mult mai bine dezvoltat in sud, in Mamaia nu exista infrastructura necesara".
Cum este exemplul unui hotel din Jupiter. Pentru sezonul viitor, managerul unitatii de cazare este pregatit sa investeasca in modernizarea restaurantului si a bucatariei 300.000 de euro. 250.000 de euro merg doar in utilajele pentru bucatarie.
Dragos Raducan, manager hotel: "Locul prea mic, a fost insuficient, trebuie refacuta arhitectura, schimbat fluxul, scos ferestrele. Investitia este de 50.000 de euro."
Hotarat sa faca investitii este si managerul unui restaurant amplasat pe malul unui lac, la intrarea in statiunea Olimp
Nicu Moroianu, manager complex: "A fost o vara foarte buna. Vom reamenaja. Asta inseamna turism, sa fii upgradat. Ca sa ramai in piata asta care a devenit foarte concurentiala este nevoie sa investesti peste 30 la suta din venit"
Investitorii de pe litoral s-au plans de nepaxsarea autoritatilor locale fata de aspectul statiunilor dar si de lipsa promovarii.
Mohammad Murad, presedinte FPTR: "Romania a avut buget de promovare de 2 milioane de euro, Croatia de 280 de milioane de euro".
Eugen este ospatar de 30 de ani si vara aceasta a lucrat intr-un restaurant cu specific pescaresc din sudul litoralului. Recunoaste ca a fost o vara buna, cu luni in care bacsisul i-a dublat salariul.
Eugen, ospatar: "A fost o vara buna. A fost foarte aglomerat la noi. Noi am avut tot timpul cu mese rezervate, la pranz foarte aglomerat."
Anul 2017 va fi primul de după 2008, în care va avea loc o creștere semnificativă a tarifelor, in medie cu 10 la suta.
Hotelierii justifica aceste majorari prin cresterea cheltuielilor cu salariile, cu o medie de 20%, iar preturile alimentelor s-au majorat treptat, dar semnificativ.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, turism, turisti, investitori, hotelieri,
Dată publicare:
13-09-2016 18:56