Costinestiul, azi: De la rock si lume buna in ’80-‘90, la shaorme pe ritm de manele

Dată publicare: 02-08-2011 18:14
Dată actualizare: 30-10-2012 04:24


Pustii care se duc acum cu gasca in Vama Veche nu au idee ce a insemnat Costinestiul in anii '80 si '90. Statiunea tineretului chiar cea mai "tare" dintre toate.

Festivalul de film din Amfiteatrul de vara atragea nume mari din cinematografia acelor ani si crease un adevarat fenomen.

La "Radio Vacanta" puteai sa ii dedici iubitei "Dragoste la prima vedere", iar seara o invitai la disco in Ring. Din pacate, dupa 2000 locul a inceput sa se degradeze, iar valul de oameni liberi s-a mutat definitiv in sud.

"Aici Radio Vacanta". Prin anii '80 asa incepea orice dimineata de vara pe plaja de la Costinesti. La terase rasunau ritmuri rock, iar langa faimosul Obelisc se canta seara de seara la chitara.

Acum, atmosfera e cu totul alta. Costinestiul s-a tansformat din statiunea tineretului in care ritmurile de folk sau rock rasunau din toatre colturile in locul in care shaorma si porumbul fiert se servesc pe acorduri lautaresti sau dance.

Cu privirea unui simplu trecator, totul in jur se misca intr-un ritm ametitor. Dar satul de pescari transformat in loc de distractie pentru studenti parca nu-si mai gaseste nisa. A devenit un fel de bazar oriental.

Iulian are 46 de ani si de 20 vine in fiecare august in Costinesti.

Altadata, Ringul atragea mii de suflete. De 1 Mai, in special, cine nu venea la Costinesti nu conta. Trenurile pline cu tineri porniti in aventura erau vestite.

Vremurile in care aici tinerii chefuiau de dimineata pana seara au apus. Acum portile sunt ferecate si doar seara se mai organizeaza petreceri si cateodata concerte.

Nicusor, Petrica si Ion sunt plecati la munca in strainatate tot anul, dar concediul si-l fac in Romania. Si de cinci ani vin in Costinesti. Se cazeaza in locurile unde erau odata vestitele tabere de tineret. Casutele de lemn au disparut, dar au ramas cele de piatra de pe malul lacului.

Pe vremuri, la Costinesti erau mai ieftine tabere studentesti, multe primite cu burse. In casutele de pe malul lacului insa, nimeni nu venea singur: pe un loc se cazau de fapt 2, 3 prieteni, intr-o atmosfera incredibila.

Oficial, si in 2011 sunt aproape 8.000 de locuri pentru tineri. Dar Costienstiul are alta culoare. Si festivalul de film s-a schimbat: daca in anii de aur se luau autografe de la vedete mai ceva ca pe croazeta, acum exista doar Gala Tanarului Actor, la final de sezon.

Iar piata se adapteaza publicului si ofera spre vanzare exact ceea ce se cere.

Clasicele vederi cu epava sau obeliscul care ajungeau in toate colturile tarii au fost inlocuite cu magneti de frigider sau cani.

La caderea serii, ai crede ca se mai estompeaza din defecte. De fapt, parca ies si mai mult in evidenta.

Costinestiul, trebuie spus, este totusi cea mai populata statiune de pe litoral. Marti, de exemplu, erau cazati aici, oficial, peste 45.000 de oameni.


VIDEO PROTVPLUS.RO