20.000 de romani, asteptati in acest sezon estival pentru a se angaja pe litoral. Cine poate castiga 15.000 de lei pe luna

Ultima actualizare: 25-03-2017 07:49

Douazeci de mii de romani sunt asteptati sa lucreze in acest sezon estival pe litoral.

Hotelierii cauta barmani, cameriste, ospatari, dar si electricieni, instalatori sau ingrijitori. Problema este ca nu prea gasesc lucratori si se tem ca ii va prinde 1 Mai fara personal suficient.

La un complex de cinci stele din Navodari, in plin sezon, se cazeaza 2500 de turisti. Pentru vara, proprietarul are nevoie de peste o mie de angajati. Le ofera salarii care incep de la 1.500 de lei pentru o camerista si care pot ajunge la 15 mii de lei pentru un bucatar experimentat.

Mohadam Murad, administratorul complexului: "In hotelurile de 4 stele se lasa bacsis si pot ajunge la sume mai mari.

Reporter: "Cam la cat poate ajunge o camerista cu tot cu bacsisul lasat de clientii hotelului?"

Mohadam Murad: "Cam la 4-5 mii de lei."

Desi oferta este tentanta, administratorul hotelului se plange ca nu prea sunt doritori. Din o suta de persoane care se prezinta la interviu, doar 5% au pana in 30 de ani. Locuri de munca sunt disponibile peste tot pe litoral. Site-urile de recrutare sunt pline de anunturi.

Inclusiv Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de personal pentru hotelurile pe care le detine in statiunile Mamaia, Neptun si Olimp. Este nevoie de 200 de oameni, receptioneri, cameriste, ospatari sau instalatori care ar trebui sa inceapa seriviul pe 1 mai.

Hotelierii si patronii de restaurante cauta angajati si prin intermediul agentiilor de forta de munca, dar reusesc cu greu sa gaseasca personal.

Asta, in conditiile in care numai in Constanta sunt peste 11 mii de someri. Pe litoral, sunt asteptati sa lucreze romani din toata tara, iar angajatorii incearca sa ii atraga tot felul de facilitati.

Alexandra Boldisteanu, manager complex all inclusive:
"Pentru cei care sunt din provincie asiguram cazare le oferim si masa inclusa iar cei din Constanta au si transport gratuit."

Iuliana Scripcaru, camerista: "Se castiga bine si pentru perioada verii este foarte bine. Programul incepe la 7:30 si se termina la 4:30 dupa aia poti merge la plaja"

Expertii in turism sunt de parere ca hotelierii si administratorii restaurantelor gasesc cu greu forta de munca pentru ca oamenii calificati din domeniu pleaca sa lucreze in strainatate.

Cristian Barhalescu, expert in turism: "In momentul in care s-au calificat in Romania pleaca spre strainatate. apreciem undeva la 20 de mii de mii de oameni calificati care pot fi adusi din tara cum se intampla inainte."

Pentru ca nu au gasit suficient personal in tara, in anii trecuti, hotelierii au fost nevoiti sa isi aduca angajati din Republica Moldova.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO