10.000 de turiști chinezi, așteptați în Deltă. De la anul vor putea ajunge cu avionul


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 03 Noiembrie 2018 18:25
Categorie: Stiri Turism

Delta Dunării a atras un număr record de turişti anul acesta, cu peste 45 la sută mai mare decât în orice sezon din ultimii 15 ani.

Autorităţile au prins astfel curaj şi au de gând să lanseze marele tur al Deltei, pentru care au încheiat deja contracte cu agenţii de turism, inclusiv din China.

Marele circuit turistic al Deltei va cuprinde cetăţile din nordul Dobrogei, Delta Dunării, localităţile lipoveneşti şi Munţii Măcinului.

Cătălin Tibuleac, asociaţia de turism Delta Dunării: "Un circuit care să include litoralul, vărsarea Dunării în mare, inima Deltei, Crișanul, zonă care pune în evidenţă poate mai mult ca alte destinaţii Murighiol, Jurilovca şi nu în ultimul rând o vizitare a cetăţilor mănăstirilor, Munţii Măcinului şi aş încheia cu un drum al vinului."

Începând cu luna martie anul viitor sau, cu puţin noroc, chiar din această iarnă, în Deltă sunt aşteptaţi primii turişti din China. Autorităţile care se ocupă de turismul din Deltă au încheiat deja contracte cu agenţii de turism din această țară pentru a trimite la noi aproape 10 mii de turişti chinezi.

Ivan Patzaichin: "Ar trebui să aducem turişti cărora le place genul acesta de turism, cărora le place ceea ce găsesc în Deltă, tradiţii, cultură, mâncare, gastronomie. Trebuie să aducem turişti care să stea mai multe zile, nu cât mai mulţi turişti."

Gazdele din Deltă se pregătesc aşadar pentru oaspeţii chinezi. Pe lângă borşul de peşte şi preparatele tradiţionale savuroase, bucătarii locali sunt gata să încerce şi preparate rafinate.

Bucătar: "Aceasta este reţeta de somn cu sos de portocale şi broccoli gratinat ca şi garnitură. Merge cu un vin alb demisec, deoarece somnul este gras."

Chinezii vor fi răsfăţaţi şi cu dansuri lipoveneşti. Musafirii de departe vor înnopta în pensiuni chiar şi de numai câteva camere.

Daniel Ghinescu, proprietar complex turistic: "Noi nu închidem niciodată. Primim oaspeţi şi în decembrie şi în ianuarie."

Proprietar pensiune: "Suntem o unitate mică, cu doar 21 de camere, clasificată la trei stele. Suntem izolaţi, suntem pe insulă, este greu accesul la noi. Accesul se face cu barca, dar acceptă condiţiile de izolare, de linişte. Asta caută oamenii, vin la resetare."

Potrivit autorităţilor, sezonul turistic 2018 a fost cel mai bun din ultimii 15 ani în Deltă. Numărul turiştilor români a crescut cu peste 45 la sută, iar al celor străini, cu 20 la sută.

Din luna august a anului viitor, în Deltă se va putea ajunge şi cu avionul. După obţinerea certificării, aeroportul din Tulcea va putea permite aterizarea aeronavelor de mare capacitate.

VIDEO PROTVPLUS.RO