Un băiat de 17 ani a descoperit o planetă, în a treia zi de practică la NASA. VIDEO

Dată publicare: 16-01-2020 21:48
Dată actualizare: 16-01-2020 22:02


planeta NASA

Un băiat în vârstă de 17 ani din New York, care realiza un stagiu de practică la NASA, a descoperit o planetă în a treia zi de lucru la agenția spațială americană.

Wolf Cukier era responsabil de analizarea unor imagini din satelit, moment în care a descoperit ceva „ciudat”, relatează BBC.

S-a dovedit a fi o nouă planetă, situată la 1.300 de ani lumină de pământ, lucru confirmat recent de NASA.

Tânărul a primit un internship de două luni vara trecută la Centrul Spațial Goddard al NASA. Treaba sa era să analizeze datele colectate de un telescop spațial care căuta planete în afara sistemului nostru solar.

„Căutam o planetă care să orbiteze două stele”, a explicat Wolf Cukier.

Băiatul trebuia să găsească schimbări de luminozitate ale stelelor, care ar fi putut sugera că umbra unei planete trece prin fața lor.

În doar trei zile, timp în care majoritatea oamenilor aflați în practică ar face încă ceai, băiatul se uita la un sistem solar aflat la ani lumină de al nostru și a observat ceva care bloca lumina a două stele.

„I-am arătat mentorului meu, s-a uitat la date și a observat alte două scăderi de lumină, așa că am început să analizăm dacă într-adevăr ar putea fi o planetă”, a spus Wolf.

Analiza ulterioară a dus la descoperirea unei planete de 6,9 ori mai mare decât Pământul, numită TOI 1338 b.

Planeta nu este însă ca toate celălalte. Este o planetă circumbinară, ceea ce înseamnă că orbitează în jurul a două stele, în loc de una singură, lucru ce amintește de planeta ficțională Tatooine, casa lui Luke Skywalker, personaj din Star Wars.

„Seamănă foarte mult cu Tatooine, cel puțin la modul în care stelele apar pe cer. Are, de asemenea, răsărit dublu”, a spus Wolf.

Deși s-a dovedit a fi o descoperire fantastică pentru elevul de liceu, acesta a explicat că planeta nu este locuibilă, fiind cel mai probabil extrem de fierbinte și fără o suprafață solidă.

 

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO