Secretul unui templu antic dezvaluit de Google Earth. Oameni de stiinta: "Nu ne asteptam la asta"

17-10-2012 10:22


Angkor Wat google eart

Oamenii de stiinta stiau de mult timp ca pietrele de nisip folosite la constructia faimosului templu Angkor Wat si a altor monumente din orasul antic Angko, din Cambodgia, provin din carierele de piatra dintr-un munte sacru aflat in apropiere.

Insa cum au ajuns cele 5 pana la 10 milioane de blocuri de piatra, unele cantarind peste 1.500 de kilograme, pana in Angkor?

Un grup de oameni de stiinta au publicat recent un studiu in publicatia de specialitate Journal of Archaeological Science potrivit caruia, atunci cand au examinat zona cu ajutorul hartilor oferite de Google Earth, au gasit "linii" care formau un fel de retea de transport.

Aparitie surprinzatoare pe o plaja. Un monstru care traieste la 1000 de metri sub apa a iesit la suprafata

Studiul la sol a dezvaluit ca "liniile" sunt o serie de canale, conectate intre ele de bucati de drum sau rauri, care duc de la cariere direct spre Angkor.

Drumurile si canalele - in unele dintre acestea inca mai poate fi gasita apa - ar fi putut transporta blocurile de piatra, intre secolele IX si al XIII-lea, cat s-a lucrat la constructia templului, pe o distanta de 37 de kilometri.

Google te plateste daca esti destept. Doi hackeri adolescenti au primit 60.000 euro

Savantii au presupus pana acum ca materia prima pentru constructia templului a fost transportata printr-un canal pana la lacul Tonle Sap si apoi pe raul Siem Reap, un drum de 90 de kilometri.

Canalele nou descoperite au fost contruite, cel mai probabil, in cursul mai multor luni, cu aportul a mii de muncitori, sunt de parere cercetatorii.

Google: "Atentie, contul tau a fost compromis." Cine sunt hackerii care iti urmaresc fiecare miscare
 

Sursa: huffingtonpost.com

VIDEO PROTVPLUS.RO