Primul barbat cu ochi albastri a trait acum 7000 de ani, in Spania. Descoperirea cercetatorilor spanioli

Ultima actualizare: 30-01-2014 07:03
om ochi albastri

Primul barbat cu ochi albastri s-a nascut in urma cu 7000 de ani si a fost un om al pesterii, de pe teritoriul Spaniei de astazi, relateaza The Independent.

Cercetatorii de la Institutul de Biologie Evolutionara din Barcelona au aflat, cu ajutorul unei analize a unei secvente de ADN, cand au aparut ochii albastri la oameni si cum arata una dintre primele persoane cu aceasta trasatura genetica.

Un barbat din Epoca Pietrei, ale carui oseminte au fost gasite in 2006, este considerata de cercetatori drept prima persoana cu ochi albastri, o trasatura care a evoluat relativ recent in istoria omului.

Analiza unei secvente de DNA dintr-un dinte al barbatului le-a dezvaluit cercetatorilor care aceasta impartasea atat caracteristici ale africanilor de azi, avand genele care sugereaza o nuanta intunecata a pielii, cat si pe cele ale scandinavilor moderni.

Pe baza acestor insusiri, cercetatorii i-au construit si un portret robot.

Barbatul, al carui schelet a fost gasit in 2006,  masura 1,7m, avea 30-35 de ani si facea parte din epoca mezolitica a vanatorilor-culegatorilor.

Cercetatorii au descoperit ca acesta nu avea genele "tolerantei la lactoza", care-i permitea sa digere laptele ca adult, prin urmare nu crestea animale.

Scheletul sau a fost gasit intr-o pestera adanca, La Braña-Arintero, din Leon, nord-vestul Spaniei, situata la 1500 de metri deasupra nivelului marii.

In urma datarii s-a stabilit ca barbatul a trait in Epoca de Mijloc a Pietrei care s-a derulat in urma cu 5000 pana la 10.000 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO